Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Po výhře nad Slováky vzhůru na Kazachstán. V životě jsem je neviděl hrát, přiznává Zbořil

První utkání na šampionátu proti Slovensku zvládli, teď čeká na české hokejisty v Rize další překážka. Kazachstán, který rovněž úvodní zápas vyhrál, když Norsko zdolal v nájezdech. Svěřenci Kariho Jalonena jsou ale jasnými favority. Národní tým svého soupeře porazil ve všech dosavadních vzájemných duelech. Ke střetnutí by měl být připraven i Jiří Černoch, naopak Filip Chlapík bude podle všeho chybět. Přímý přenos sledujte na ČT sport nebo ČT sport Plus od 19:00.

"Jiří Černoch by měl být po zákroku naštěstí v pořádku a připraven naskočit do zápasu," řekl manažer národního týmu Milan Hnilička. U Chlapíka už bezprostředně po utkání naznačil kouč Kari Jalonen, že bude v nejbližší dnech mimo hru. Národní tým ale bude moct nasadit duo útočník Martin Kaut a Daniel Voženílek, které dopsal na soupisku, jež je nyní kompletní.

"Filip je v péči lékařů, kteří ho vyšetřují a ošetřují. Tam asi ta diagnóza bude den po dni. Uvidíme, jak se jeho stav bude zlepšovat," doplnil Hnilička, jenž podal i podnět disciplinární komisi k projednání zákroku Patrika Kocha.

S Kazachstánem se Češi utkají popáté v historii a poprvé od roku 2016, kdy na mistrovství světa v Moskvě vyhráli 3:1. Ze současného kádru u toho byli obránce Michal Jordán, Michal Kempný, Tomáš Kundrátek a v útoku kapitán Roman Červenka. Naopak například pro posily z NHL obránce Jakuba Zbořila z Bostonu a útočníka Filipa Chytila z New York Rangers je Kazachstán úplně neznámým soupeřem.

"Přiznám se, že jsem ten tým v životě neviděl hrát. Nevím, jak na tom jsou herně, ale očekávám, že boudou kousaví, brusliví, chodit nám hodně do těla a hrát tvrdě a rychlý hokej proti nám. Docela se mi líbí, když se hraje proti novým soupeřům a je to trošku neznámá, co má člověk čekat, a musí se s tím vyrovnat na hřišti," prohlásil Zbořil, který na Českých hrách v Brně před šampionátem v národním týmu debutoval.

Poprvé se Češi utkali s Kazachstánem v roce 1998 na olympijských hrách v Naganu a vyhráli 8:2. O šest let později na domácím mistrovství světa v Praze zvítězili 7:0 a o rok později na MS ve Vídni uhráli těsný výsledek 1:0. Na další konfrontaci si museli počkat 11 let a teď opět změří síly po delší době.

Chytil je na čtvrtém šampionátu, ale hru Kazachstánu také nezná. "Já osobně se možná na chvilku podívám, jak budou hrát, ale důležité je soustředit se na nás a dělat správné věci. Nenechat se zbytečně vylučovat, bruslit, hrát naši hru a tlačit se do koncovky. Musíme získat další tři body. Já se budou soustředit na to, jak zregenerovat, abych byl na zítra nachystaný. To je pro mě nejdůležitější," podotkl Chytil.

Z pětadvacetičlenného kádru Kazachů působí 13 hráčů v Barysu Astana a v minulé sezoně se s nimi potkával v dresu Nižněkamsku v KHL obránce Ronald Knot, který uplynulý ročník strávil na farmě Arizony v Tucsonu.

"Spousta hráčů je tam z Astany, skoro celý národní tým je složený z toho klubu. Oni výborně bruslí a mají obrovskou výhodou, že jsou spolu celou sezonu a i déle. Jsou sehraní, budou mít výborné přesilovky a tyto nestandardní situace. My se na ně připravíme stejně jako na jakéhokoliv jiného soupeře a budeme hrát naši hru, která nám přinášela úspěchy. Doufám, že to zítra vyjde," konstatoval Knot.

Sobotní dobrovolný trénink absolvovali jen brankáři Karel Vejmelka, Marek Langhamer, obránci Knot a Zbořil i útočníci Chytil, Ondřej Beránek a také Daniel Voženílek s Martinem Kautem, kteří zůstávají mimo turnajovou soupisku. Sestavu zveřejní kouč Jalonen až před utkáním.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články