Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Nový státní svátek a bouřlivé uvítání. Lotyši oslavují svoje hokejové hrdiny

Historický moment, jakým je medaile z mistrovství světa, se musí řádně oslavit. Lotyšský parlament ještě v noci na mimořádném zasedání odsouhlasil na pondělí státní svátek, a tak bronzové hokejisty v Rize přivítali v normálně pracovní den desetitisíce fanoušků. 

Hokejisty přivítala plná Riga
zdroj: Reuters autor: Ints Kalnins

Lotyšská policie odhadla, že se veselí a oslav za dnešního teplého počasí zúčastnilo nejméně 30 000 lidí. Na záběrech z lotyšských médií široký bulvár u Pomníku svobody zaplavily davy mávající vlajkami a oděné v karmínově-bílých dresech národního týmu.

Lotyšští hokejisté se z Tampere vrátili do vlasti kolem pondělního poledne. Letadlo s nimi nejprve symbolicky proletělo nad centrem Rigy, kde už čekali shromáždění fanoušci, následně letoun přímo na dráze přivítaly hasičské vozy sirénami a slavobránou utvořenou proudy vody. Národní tým pak přesedl do autobusů, které na cestě k Pomníku svobody provázela policejní kolona.

Třetí místo na mistrovství světa znamená pro lotyšský hokej historický úspěch. Dosud nejlepšího umístění se dočkal v letech 1997, 2004 a 2009, kdy reprezentace skončila sedmá.

Bronz v neděli pozdě v noci oslavil i lotyšský parlament, který při mimořádném zasedání vyhlásil na dnešek svátek. Podle serveru Delfi několik poslanců přišlo na hlasování v dresech národního týmu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články