Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kapanen o finském neúspěchu a obou Jalonenech: Řešit pozici Kariho? Trochu bláznovství

Mistr světa z roku 1995, 918 zápasů v NHL za Carolinu a Philadelphii, nebo nejlepší útočník šampionátu v roce 2001. Sami Kapanen má bohatou hráčskou historii a hokejem stále hodně žije. Pracuje jako skaut, mentální kouč, ale také televizní expert. V dějišti uplynulého mistrovství světa v Tampere se rozpovídal pro web ctsport.cz o své práci, finském neúspěchu, synovi Kasperim, trenérovi Jukkovi Jalonenovi a budoucnosti jeho jmenovce Kariho Jalonena. 

Sami Kapanen
zdroj: TASR/Profimedia

Na šampionátu jste působil jako expert pro finskou televizi. Jak se v této roli cítíte?

Pracuji pro televizi v době mistrovství světa. Sledoval jsem zápasy v Rize a náplň práce spočívala v tom, že budu referovat o tom, co jsem vypozoroval na zápasech v Lotyšsku. Pak jsem se přesunul do Tampere. Má hlavní práce je ale u Philadelphie Flyers na pozici trenéra hráčského rozvoje pro Evropu a k tomu skautuju. Je to trochu takový mix. Stejně bych na zápasech byl, takže jsem to spojil. Práce pro televizi se mi líbí. Je to výzva a byla to zábava teď těch pár let.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání USA – Česko

Sledujete tedy pro Flyers hráče, kteří už jsou součástí organizace?

Ano, naše draftované hráče v Evropě. Navštěvuju je, dívám se na jejich zápasy. Dělám pro ně videa a učím je také jako mentální kouč. Snažím se jim pomoct v dalších krocích jejich kariéry. Zároveň reportuju jako skaut. Pozoruju i hokejisty, kteří byli draftováni jinými týmy v případě, že by došlo k nějakému trejdu, ať máme co nejvíc informací.

Moc hráčů Philadelphie na šampionátu nebylo, ale jeden talentovaný se prosadil – Američan Cutter Gauthier. Co může organizaci přinést?

Je to typ moderního silového útočníka. Dobrý bruslař a na svůj věk dobře fyzicky vybavený. Je to typ hráče, který umí dávat góly. Vstřelit sedm branek na mistrovství světa je velmi dobrý zápis. Těšíme se na další roky, aby nám pomohl dostat se na vyšší pozice. Philadelphie v posledních letech trochu strádala. Teď se mění nějaké věci v managementu. Danny Briere jako generální manažer a Keith Jones jako nový prezident. Flyers se chtějí vrátit zpět a Cutter může být důležitou součástí toho comebacku.

Který tým byl pro vás nejzajímavější na mistrovství světa? Bylo to Lotyšsko po tom, co jsme sledovali v utkání o bronz?

Pro mě bylo nejzajímavější Finsko, protože jsem mu fandil a můj syn reprezentoval. Nedokázali bohužel zopakovat to, co se jim povedlo loni. Lotyšsko byl každopádně zábavný tým. Strávil jsem šest dní v Rize. Energie v hale byla úžasná. Věděl jsem, co očekávat, když přijeli sem do Tampere. Byl to tým, který bojoval a vždy si našel cestu k úspěchu. Jsem za ně rád, že získali bronzovou medaili.

Jaká je tedy nálada ve Finsku po porážce ve čtvrtfinále na domácí půdě?

Je to neúspěch. Média nastolují otázky, kde se vlastně teď nachází finský hokej. Jestli máme krizi. Ale nemyslím si, že se toho mnoho změnilo za jeden rok. Minulý rok vyhrajete olympiádu a mistrovství světa, vše je v pohodě a teď… Ale souhlasím, že to byla špatná sezona. Dvacítky i osmnáctky prohrály ve čtvrtfinále, a to samé se stalo i mužské reprezentaci. Žádný tým nehrál o medaili. Musíme se sami sebe ptát, proč se tak stalo. 

Uvažuje se už o změně hry seniorské reprezentace?

Je to určitě jedna z otázek. Finský hokej byl vždy postavený na dobrém týmovém konceptu. Na druhou stranu to přináší pomalejší hokej s cílem kontrolovat brejky. Ostatní týmy studovaly tento styl hokeje a jak to udělat Finům těžké. Je teď těžší a těžší, když na sebe narazí týmy s podobným stylem hry. Jukkovi Jalonenovi zbývá jeden rok z kontraktu a nemyslím si, že se totálně změní projev. Velká otázka je, kdo bude koučem po Jukkovi a pak možná uvidíme změny v herním stylu.

Je Jukka Jalonen ve Finsku pod tlakem po tomto výsledku?

Nemyslím si. Je v komfortní v pozici. Vlastně on sám prohlásil, že má ještě rok smlouvu a pak odstoupí. Není tady žádné drama. Dává to finskému svazu čas najít nového kouče a může hledat varianty.

V celku Suomi byl největší hvězdou Mikko Rantanen z Colorada. Očekávalo se od něj víc na turnaji?

Ohledně gólů ano, na druhou stranu měl devět asistencí. V tomto ohledu si nevedl špatně. Podle mě se necítil úplně stoprocentně. Na začátku turnaje v prvních pár utkáních měl několik dobrých šancí skórovat, možná to u něj bylo o přemíře snahy. Neviděl jsem, že by byl uvolněný, tím pádem mu scházelo trochu kreativity u těch gólových příležitostí. Když se v úvodních zápasech gólově neprosadil, cítil na sobě tlak a nic nešlo lehce. Celkově hrál ale OK. Nemůžete vinit jednoho hráče, že se neprošlo přes čtvrtfinále. Vyhráváte a prohráváte jako tým.

A jaký měl šampionát váš syn Kasperi Kapanen?

Byl jsem rád za to, jak hrál. V některých situacích mohl udělat jiná rozhodnutí, ale celkově si myslím, že byl jeden z nejlepších finských hráčů. Byl kritizovaný po Českých hrách v Brně, že jeho projev a řeč těla nebyla ideální. Ale na šampionátu hrál s energií, pracoval tvrdě a pro tým. Dal nějaké góly, ale nemůže být spokojený, když tým nevyhrával.

Další novinkou je konec zkušeného kapitána Marka Antilly v reprezentaci. Co v něm Finsko ztrácí?

Je to konec éry hráče, který byl lídr týmu v posledních čtyřech pěti letech. Bylo mu 32 let, když hrál první utkání za národní tým. Debutoval jako starší hráč. Byl hlavní součástí finské reprezentace od roku 2019, kdy Finové vyhráli titul mistrů světa. Bude chybět, na druhou stranu dává šanci někomu mladšímu, aby vystoupil z řady a nahradil ho v pozici vůdce týmu. S novým koučem se toho hodně změní ve finském hokeji. Myslím si, že načasování jeho konce je celkem vhodné.

Říkal jste, že jste sledoval zápasy v Rize. Jaký je tedy váš názor na výkony české reprezentace? U nás budí rozpaky.

Řekl bych, že se nemusíte stydět za styl hry, kterým jste hráli. Chápu, že nebyly výsledky. Na druhou stranu se musí brát v potaz, že jste ztratili centra číslo jedna a dva. Bez klíčových ofenzivních hráčů je těžké vyhrát zápasy. Představte si, že tým USA nebo Kanada by hrála bez dvou předních centrů... Také by měly problém. Bohužel v České republice mi to připadá, že se často posuzuje hlavně podle výsledku, který se přebírá špatně. Výkon může být dobrý, i když třeba nevyhrajete. Chápu, že umístění je to podstatné, ale nemyslím si, že třeba ve Finsku budeme dlouho řešit, že se prohrálo čtvrtfinále. Přijde další rok a víme, že se vrátíme zpět. 

Situace je taková, že Kari Jalonen bude vysvětlovat výsledek na šampionátu výkonnému výboru. Údajně je na stole i varianta jeho konce.

Český svaz by se mohl trochu zaměřit na to dát Karimu Jalonenovi šanci, aby připravil tým pro další rok, kdy pořádáte mistrovství světa doma. Teď zpochybňovat, jestli bude dále trenér reprezentace je pro mě trochu bláznovství. Nejsem součástí českého hokeje. Konečně po deseti letech ale pomohl k medaili a najednou je kritizovaný po porážce ve čtvrtfinále, navíc když ztratíte dva top centry.

Někteří kritici tvrdí, že hraje moc defenzivně. Jak nahlížíte na Kariho systém hry?

Přistupuje k hokeji finskou náturou. Jukka Jalonen je dost podobný trenér. Defenziva na prvním místě, držet utkání na nízkém skóre, dopřát si šanci zvítězit. Zároveň je to cesta, jak získat nějaké výsledky, což se loni ukázalo. Od Kariho se nedá očekávat velká ofenziva, ale když tým zůstane zdravý, bude mít šanci příští rok v Praze uspět.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články