Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
1. SC TEMPISH Vítkovice - FbŠ Bohemians

Kanada překazila Lotyšsku finálový sen, přestože se trápila. Favorita vysvobodil Fantilli

V zápase dvakrát vedli a zdálo se, že jejich jízdu až do finále mistrovství světa nezastaví ani nejtěžší soupeř na turnaji. Lotyši však nadějně rozehraný souboj s Kanaďany neudrželi, prohráli 2:4 a zahrají si o bronz. Naopak Kanada je počtvrté za sebou ve finále, kde narazí na Německo.

Javorové listy ale dlouho nemohly zlomit odpor outsidera. Lotyše však nejprve zmrazilo nečekané vyrovnání po střele Jacka Quinna, jenž prostřelil Arturse Šilovse z úhlu poté, co mu pukem nastřelil masku a od ní se kotouč odrazil do brány.

Vítěznou trefu, která byla ódou na hokej, pak zařídil hlavní kanadský talent na turnaji. Adam Fantilli, pravděpodobně celková dvojka nadcházejícího draftu NHL, se protáhl okolo Ralfse Freibergse ukázkovým protipohybem a švihem pod lapačku překonal lotyšského gólmana. Pro Fantilliho to byl vůbec první zásah na šampionátu. V závěru přidal pojistku do prázdné brány Scott Laughton.

"Ve třetí třetině jsme našli cestu k vyrovnání a k vítězství, ale zaslouží si uznání, hráli dobrý hokej," hodnotil utkání s Lotyšskem Laughton. "Quinnův gól byl důležitý, dostal nás zpátky. Fantilli potom vstřelil výstavní gól. Byl to ale úspěch celého týmu. Finále byl náš plán. Máme skvělou partu," dodal Laughton.

Lotyšům se dařil taktický plán dvě třetiny a z nabídnutých příležitostí navíc dvakrát udeřili. Skóre zápasu otevřel další mladíček Dans Ločmelis a po srovnání Samuela Blaise poslal srdnatě hrající svěřence trenéra Harijse Vitolinše podruhé do vedení Rudolfs Balcers.

Lotyši, kteří po úspěšném účinkování v Rize sahali po přesunu do Tampere po finále, budou hrát s Američany o historický bronz. "Bude to těžký zápas bez ohledu na soupeře. Musíme být připraveni, abychom hráli tak tvrdě jako proti Kanadě, na sto procent. Snad budeme ze šancí skórovat a vyhrajeme," řekl Karlis Čukste směrem k souboji o třetí místo.

Kanaďané jsou naproti tomu počtvrté v řadě v závěrečném utkání o zlato. Bilance Kanady na světových šampionátech v poslední dekádě je více než úctyhodná. V semifinále chyběla naposledy v roce 2014 a od roku 2019 hraje pokaždé o titul – navíc medaile jí unikla z posledních osmi odehraných ročníků jen v roce 2018, kdy skončila čtvrtá.

Mistrovství světa v hokeji v Tampere – semifinále:

Kanada – Lotyšsko 4:2 (0:1, 1:1, 3:0)

Branky a nahrávky: 36. Blais (Krebs, Middleton), 41. J. Quinn (Crouse, Laughton), 49. Fantilli (Lucic, Barron), 60. Laughton - 9. Ločmelis (Rihards Bukarts, Zile), 37. Balcers. Rozhodčí: Kaukokari (Fin.), MacFarlane - Briganti, Davis (všichni USA). Vyloučení: 6:6. Bez využití. Diváci: 8669.

Kanada: Montembeault - Weegar, Middleton, Barron, Hunt, Myers, Joseph - Fantilli, Glass, Lucic - J. Quinn, Laughton, Crouse - Blais, Krebs, Neighbours - Toffoli, McBain, Carcone. Trenér: Tourigny.

Lotyšsko: Šilovs - Balinskis, Zile, Rubins, Jaks, Čukste, Freibergs, Cibulskis - Daugavinš, Abols, Balcers - M. Dzierkals, Batna, Roberts Bukarts - Indrašis, Ločmelis, Rihards Bukarts - Krastenbergs, Smirnovs, Andersons - Keninš. Trenér: Vitolinš.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články