Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ME ve vodním slalomu 2024

Kanada musela otáčet utkání se Slovinci, Weegar se blýskl gólem a dvěma asistencemi

Hokejisté Kanady zvítězili i v druhém zápase v základní skupině B mistrovství světa, v Rize porazili Slovinsko 5:2. Nováček elitní skupiny sice vyhrál první třetinu, ale na první bodový zisk v lotyšské metropoli to nestačilo. Obrat obhájců stříbra řídil obránce MacKenzie Weegar, jenž dal gól a na dva nahrál. Obě branky Slovinců vstřelil útočník Jan Drozg.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Slovinsko – Kanada

Slovinci se po úvodním výprasku se Švýcary (0:7) dočkali brzy první gólové radosti na turnaji. Urbas sice hned v úvodu ještě neuspěl, protože ho vychytal strážce kanadské branky Levi, ale ve čtvrté minutě se proti pravidlům provinil Lucic a na trestné lavici pobyl nakonec jen deset sekund. Po závaru před brankovištěm se prosadil důrazný Drozg a otevřel skóre.

Zbytek první třetiny změnu skóre nepřinesl, ale obraz hry byl nadále až překvapivě vyrovnaný. Zvýšit mohl Sabolič, Levi se štěstím zakročil. V 15. minutě pak Kuralt orazítkoval brankovou konstrukci. Nedlouho před přestávkou měl obrovskou šanci na vyrovnání Veleno, jeho pokus z ideální pozice mezi kruhy ale zlikvidoval pohotově lapačkou Gračnar.

Ve druhém dějství zámořský favorit velmi výrazně přidal. Kanaďané vyhráli prostřední dvacetiminutovku na střely na branku drtivým poměrem 23:2 a převahu promítli také do skóre. Už po 73 sekundách od návratu ze šaten vyrovnal Carcone. Ve 28. minutě prošlo až do sítě Josephovo nahození a ve 39. minutě odčinil svůj prohřešek z první části využitou přesilovkou zkušený Lucic.

"Myslím, že hlavně v první třetině jsme si vedli opravdu dobře v našem obranném pásmu a drželi soupeře dostatečně daleko od branky. Ve druhé části jsme z toho ale trochu vypadli a proti takovému týmu s hráči světové třídy je pak těžké do toho naskočit zase zpátky," uvedl slovinský gólman Luka Gračnar.

Kanaďané potom ve třetím dějství znovu trochu polevili, přesto navýšili náskok až na 5:1 zásluhou branek Weegara z končící 54. minuty a McBaina, který se zapsal mezi střelce 51 sekund po něm. O dalších 20 sekund později uzavřel skóre druhou dnešní trefou Drozg.

"Měli jsme dnes poněkud vlažný začátek, ale postupně byl pak náš výkon o mnoho lepší. Snažíme se, aby byla naše hra s každým zápasem lepší," řekl kanadský talent Adam Fantilli.

Slovinsko – Kanada 2:5 (1:0, 0:3, 1:2)

Branky a nahrávky: 4. Drozg (Jeglič, Verlič), 56. Drozg (Ograjenšek, Gregorc) - 22. Carcone (Weegar, McBain), 28. Joseph (Toffoli, Fantilli), 39. Lucic (Glass, Weegar), 54. Weegar (Toffoli, Middleton), 55. McBain (Carcone, Neighbours). Rozhodčí: Hürlimann (Švýc.), Schrader (Něm.) - Constantineau (Fr.), Yletyinen (Švéd.). Vyloučení: 5:6. Využití: 1:1. Diváci: 3380.

Slovinsko: Gračnar - Gregorc, Pavlin, Magovac, Čepon, Štebih, Mašič, Crnovič - Urbas, Jeglič, Verlič - Sabolič, Tičar, Kuralt - Drozg, Simšič, Ograjenšek - Tomaževič, Čimžar, Pance - Zajc. Trenér: M. Kopitar.

Kanada: Levi - Weegar, Middleton, Barron, Bear, Joseph, Myers, Hunt - Blais, Veleno, Lucic - Carcone, McBain, Fantilli - Quinn, Laughton, Toffoli - Crouse, Glass, Krebs - Neighbours. Trenér: Tourigny.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články