Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Děkuju Česku, extraliga nás připravila, hlásil Freibergs s bronzem na krku

Zabalený do vlajky s bronzovou medailí na krku rozdával rozhovory českým novinářům. Ralfs Freibergs zažil životní zápas a s parťáky vybojoval pro Lotyšsko historickou medaili po vítězství 4:3 v prodloužení nad Spojenými státy americkými v duelu o třetí místo. 

Freibergs si vzpomněl během hodnocení i na rozhovor pro Českou televizi s Ondřejem Tomkem po utkání se Švýcarskem ve skupině. Omylem tehdy zhodnotil výkon soupeře vulgárně. "Nebudu tentokrát říkat nějaká špatná slova. Američané hráli výborně," smál se.

Váží si České republiky, novinářů, ale i hokejových klubů. "Chci poděkovat České republice, hraje tam docela dost kluků od nás. Děkuju těm klubům, že podporují a berou naše hráče. Pomohlo nám to," hlásil Freibergs.

Bronzovou medaili si pak potěžkával s úsměvem od ucha k uchu. "Je velmi těžká, nějaký ten kilogram, nebo ne, asi pět set gramů. Je to pro nás emocionální, to vidíte. Pro nás Lotyše je to jak vyhrát nevím co. Vidíte, kolik lidí sem přijelo. My sami ještě nevíme, co to znamená. Každou hodinu dostáváme sto lajků na Instagramu, na Twitteru. Pro nás je to velký úspěch," rozplýval se Freibergs.

V Rize očekává šílenství, ještě větší než po postupu přes čtvrtfinále proti Švédům. "Je to pro nás šok. Medaili jsme ještě neměli. Uvidíme v pondělí, v centru Rigy bude spousta lidí a vy tam taky můžete být," zval bývalý bek Zlína, Brna či Litvínova, kde mu skončila smlouva. Na šampionátu si hrál také o angažmá. "Zavolejte mi, moje číslo je…" diktoval.

Po přesunu do Tampere to měl z osobního pohledu jako na houpačce. Proti Kanadě ho při vítězné trefě javorových listů lehce a efektně obešel Adam Fantilli. "V semifinále jsem trochu chyboval a neslyšel jsem ani jedno špatné slovo. Všechno tady máme pozitivní. Máme výborného trenéra obránců. Fin Petteri Nummelin je velmi pozitivní a celý turnaj neřekl obráncům špatné slovo," pochvaloval si Freibergs.

Zlomový moment v cestě za medailí viděl od zápasu s českým týmem, který porazili Lotyši 4:3 v prodloužení. "Po první třetině proti Kanadě (0:6) jsem měl interview pro lotyšskou televizi a říkám jim, že tohle nejsme my. V přípravě před turnajem jsme hráli výborně, umíme tak hrát. Proti Slovákům to ještě nebyl náš hokej, ale potom už jsme začali hrát dobře," dodal Freibergs.

Pochválil pochopitelně i lotyšské fanoušky. "Je to super pro nás. Vidíte to, ani ne za dvacet hodin přijelo pět tisíc fanoušků. Autem, busem, letadlem. Neskutečné," dodal lotyšský bek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články