Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Finové marně dobývali kanadskou obranu a titul doma neobhájí

Šampioni z let 2019 a 2022 a finalisté posledních tří světových šampionátů si na domácím turnaji o medaile nezahrají. Finové v Tampere podlehli Kanadě 1:4 a končí už ve čtvrtfinále mistrovství světa. Naopak Kanada může usilovat o čtvrtou finálovou účast v řadě.

Finové dlouho nemohli najít recept na vynikajícího Samuela Montembeaulta v kanadské brance a jeho spoluhráči byli na druhé straně v zakončení velice efektivní.

Skóre zápasu otevřel Jack Quinn po individuální akci a uklidňující druhý gól přidal ve druhé třetině Samuel Blais v přečíslení po ojedinělé chybě hráčů Suomi. Michael Carcone poté zvýšil náskok Kanady v závěru po rozebrání finské obrany a skóre na 4:1 upravil do prázdné brány Tyler Toffoli.

Finové nejvíce hrozili z brejků, ale Kaapo Kakko v úniku po neustálém míchání s pukem nezakončil a po jeho přihrávce v další šanci vychytal Kasperiho Kapanena kanadský gólman. Až při risku bez brankáře za stavu 0:3 Montembeaulta šťastně prostřelil Teemu Hartikainen.

Repríza posledních tří finálových soubojů tak vyšla lépe Kanadě, která může přidat čtvrtou medaili v řadě. Naopak olympijští šampioni z Pekingu z roku 2022 loňskou domácí jízdu na světovém šampionátu za titulem nenapodobí. Mimo jiné také proto, že hvězdný kanonýr Mikko Rantanen z Colorada Avalanche skončil na turnaji sice s devíti asistencemi, ale bez vstřeleného gólu.

"Chtěli jsme vyhrát. Věděli jsme, že to bude náročný zápas. Zasloužili si vyhrát. Nebyl to náš den, ale každý tvrdě pracoval. Dobře bránili a zachytal jim brankář," hodnotil zklamaný Sakari Manninen souboj s Kanadou.

Mistrovství světa v hokeji – čtvrtfinále (Tampere):

Finsko – Kanada 1:4 (0:1, 0:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 57. Hartikainen (Rantanen, M. Lehtonen) - 8. J. Quinn (Crouse), 31. Blais (Neighbours, Barron), 43. Carcone (Weegar, Middleton), 58. Toffoli. Rozhodčí: Holm (Švéd.), Hribik - Hynek (oba ČR), Briganti (USA). Vyloučení: 1:4. Bez využití. Diváci: 11 529.

Finsko: Larmi - Ohtamaa, M. Lehtonen, Koivisto, Määttä, Pokka, Seppälä, Matinpalo, Friman - Rantanen, Manninen, Hartikainen - Kapanen, Suomela, Kakko - Armia, Lammikko, Pesonen - Anttila, Björninen, Oksanen. Trenér: J. Jalonen.

Kanada: Montembeault - Weegar, Middleton, Hunt, Bear, Joseph, Myers, Barron - Fantilli, Glass, Lucic - J. Quinn, Laughton, Crouse - Blais, Krebs, Neighbours - Toffoli, McBain, Carcone. Trenér: Tourigny.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články