Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Dusík: Začínat vlažně čtvrtfinále? Českému týmu by se to už nemuselo vyplatit

Čeští hokejsté zakončili skupinu mistrovství světa v Rize zápasem z Kanadou, který prohráli 1:3. Do další fáze turnaje vstoupí čtvrtfinálovým soubojem s dosud neporaženým výběrem Spojených států. Šéfredaktor redakce sportu České televize Michal Dusík doufá, že se českému týmu bude dařit. Musí podle něj ale jednoznačně zlepšit vstup do zápasu. Přímý přenos utkání USA – Česko sledujte ve čtvrtek od 15:00 na ČT sport a ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Dusík: Vejmelka ukázal, že je jistotou v brance

V úterním utkání s Kanadou trefil 38 sekund před koncem při power-play ze středního pásma prázdnou branku Crouse. Kouč českého týmu Kari Jalonen se s realizačním týmem marně dožadovali předchozího neodpískaného přerušení hry po Černochově dotyku puku v ofsajdu.

"Dokonce se teda přiznám, že jsem to ještě nezažil, a to si myslím, že jsem si s hokejem prošel hodně věcí. Byla to opravdu velká minela rozhodčího. Zároveň to ale nebyl moment, který by, si myslím, nějak zásadně ten zápas ovlivnil," říká Dusík s tím, že šance na vyrovnání nebyla příliš velká.

"Branka platí ve chvíli, kdy ji uzná rozhodčí. A ve chvíli, kdy rozhodčí pískli, že to je gól, tak už nebyl vlastně způsob to odvolat zpátky. Oni dokonce mi přišlo, že i sami hledali způsob, jak by se z toho dalo nějak vylhat, ale už nebylo jak," vysvětluje Dusík.

"Ale pochopitelně byla to chyba, byla to minela, až taková zvláštní, kuriozní. Myslím si, že horší třeba bylo to, že si rozhodčí nevšimli toho krvavého zranění, které tam předtím bylo, tam měly být dvě plus dvě minuty," dodává dlouholetá tvář ČT sport.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Kanada – Česko

Špaček totiž u sudích reklamoval zákrok Hunta vysokou holí, který mu způsobil krvavý šrám na tváři. Kvůli potřísněnému dresu pokračoval v jiném s číslem 58 místo 52. "Ale i rozhodčí mohou dělat chyby," dodává Dusík.

Pro čtvrtfinále s USA by se podle něj měl změnit přístup vstupu národního týmu do zápasů. "Většinou na tomhle šampionátu český tým úplně nemá dobré vstupy. Ty zápasy, které se nepovedly, tak základ toho neúspěchu se rodil v první třetině. Tam je zapotřebí něco změnit, protože ono začínat vlažnou první třetinou ve čtvrtfinále, to už by se nemuselo vyplatit," ví Dusík.

Jistotou v bráně je pro něj ale Karel Vejmelka. "To je brankář, který ukázal, že je jistotou. Na začátku se trošku spekulovalo, proč vlastně Kari Jalonen Vejmelku nestaví. Možná tam byla třeba nějaká dohoda, odhaduju to z dálky, že Vejmelka přijel unavený poslední, potřeboval si trošku odpočinout, takže dostal volno. Jednoznačně Kanaďané přestříleli český tým velmi výrazně, ale nebýt Vejmelky, mohl být výsledek mnohem krutejší," myslí si Dusík.

Češi se teď každopádně stěhují z lotyšské Rigy do finského Tampere. "Myslím, a sami hráči to říkali, že pokud chtějí získat medaili, tak by se stejně do Tampere museli přestěhovat. Jestli to bude před čtvrtfinále, před semifinále, vlastně až takový problém není. Oni by samozřejmě byli radši, kdyby mohli zůstat na svém 'domácím' ledě, na který si už zvykli. Je to trošku nevýhoda v tom, že každý hráč potřebuje určité orientační body na stadionu," popisuje Dusík.

Proti Američanům je nečeká nic lehkého, USA na turnaji ještě neprohrály. "Je to tým, který znovu ukazuje to, že Američané jdou dobrou cestou, co se týká přípravy talentů. Mají tým, který sice může postrádat sbírku hvězd, ale hrají velmi hezky, rychle, dávají góly, což je problém českého týmu. Kubalík je super, ale když máte jednoho střelce s osmi, jednoho střelce se třemi góly, a pak už dva a jedna, jedna, jedna, tak je to problém," dodává oblíbený komentátor.

Zdroj
ČT sport, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články