Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Další posila z NHL už nepřijede. Český tým dopsal na soupisku Voženílka s Kautem

Ani Ondřej Palát, ani David Kämpf, ani nikdo jiný. Čeští hokejisté na mistrovství světa už další posilu ze zámoří nepřivítají. Trenérský tým se rozhodl dopsat na poslední dvě místa na soupisce útočníky Martina Kauta a Daniela Voženílka, kteří zatím šampionát sledovali pouze z tribuny. Oba se tak dočkají premiéry na velké mezinárodní akci

Daniel Voženílek
zdroj: ČTK autor: Taneček David

Dvaatřicetiletý Palát, dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru, se po pátečním vyřazení z play-off NHL omluvil, protože se v sezoně potýkal se zraněními. Generální manažer národního týmu Martin Havlát dnes také kontaktoval Kämpfa, pro kterého skončil klubový ročník v noci na dnešek po vyřazení s Floridou.

Naposledy se Palát, jenž vyhrál Stanleyův pohár s Tampou Bay v letech 2020 i 2021 a loni s ní byl opět ve finále, představil v národním týmu v roce 2019 na mistrovství světa v Bratislavě. Hrál i na olympijských hrách v Soči v roce 2014 a na Světovém poháru o dva roky později.

"My jsme se spojili včera a bavili jsme se o tom, jestli by přijel, nebo nepřijel. Ondra by moc rád jel, ale byl zraněný během roku, teď ho taky trápilo nějaké menší zranění během play-off a bohužel se k nám nepřipojí," řekl Havlát ve videonahrávce poskytnuté médiím.

Palát byl od 24. října až od 5. ledna byl mimo hru kvůli operaci třísel. V základní části loňská letní posila Devils nasbírala ve 49 zápasech osm branek a 15 asistencí. V play-off zaznamenal Palát ve 12 duelech sedm bodů (3+4).

"Ondra hrál poslední tři roky finále Stanley Cupu a je to jeden z našich nejvytíženějších a nejlepších hráčů, které v NHL máme. A jestli se dá u někoho pochopit, že tento rok nepřijede, tak u něho. Určitě si zaslouží odpočinek," doplnil Havlát na adresu hráče, který má v NHL na kontě 677 utkání a 446 bodů (151+295). Ve 150 duelech play-off přidal 51 branek a 50 přihrávek.

V roce 2020 Palátovi skončila sezona, posunutá kvůli pandemii koronaviru a dohraná v "bublině" v Edmontonu, až na konci září s prvním triumfem ve Stanley Cupu, obhajobu o rok později slavil 8. července a loni skončil po porážce s Coloradem na konci června.

Osmadvacetiletý Kämpf loni debutoval na mistrovství světa v Tampere a Helsinkách, kam přijel po vyřazení Maple Leafs v 1. kole play-off. "S Davidem Kämpfem jsem po vypadnutí Toronta mluvil dnes večer místního času a z účasti na mistrovství světa se omluvil se zdravotních důvodů," uvedl Havlát.

Kämpf si v tomto ročníku NHL připsal v 82 duelech sedm branek a 20 asistencí a v play-off zaznamenal v 11 duelech tři přihrávky. V zámořské lize má na kontě celkem 399 duelů a 111 bodů (35+76) a ve 27 utkáních play-off má bilanci 3+3. Loni na šampionátu v šesti duelech vstřelil dva góly a na jeden přihrál.

Kouč Jalonen před nedělním druhým duelem s Kazachstánem uzavřel soupisku. S Kautem a Voženílkem má v týmu devět debutantů na velké akci. Zařadili se po bok obránců Jakuba Zbořila z Bostonu, Tomáše Dvořáka s Janem Košťálkem z Pardubic, Davida Němečka s útočníkem Davidem Tomáškem ze Sparty, Ondřejem Beránkem z Karlových Varů a Filipem Chlapíkem z Ambri-Piotty. Zadák Ronald Knot z Tucsonu z AHL a útočník Lukáš Sedlák z Pardubic byli na loňských olympijských hrách, ale na MS hrají rovněž poprvé.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články