Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Běžkotoulky

Anketu Čas vítězství vyhrál semifinálový duel s Kanadou v Naganu

V anketě České televize k mistrovství světa 2023 nazvané Čas vítězství získal nejvíc diváckých hlasů semifinálový duel s Kanadou na olympijských hrách 1998 v Naganu. Na druhé příčce se umístil zatím poslední zlatý zápas reprezentace, finále mistrovství světa 2010 s Ruskem. A třetí skončila památná "Odveta za tanky" ze šampionátu 1969 ve Stockholmu.

Je nám líto, video expirovalo.
Vyhlášení výsledků ankety Čas vítězství

Jeden vylosovaný výherce získá hodinky NORQAIN od hodinářství KOSCOM. Jméno bude zveřejněno po skončení MS na stránkách ČT sport.

Výherce: Josef Chalabala, Opava

Je nám líto, video expirovalo.
Čas vítězství: 1947

1. ČSR – USA: MS v Praze 1947

Při prvním poválečném mistrovství prožil československý tým na Štvanici všechny druhy emocí. Zmar po klíčové porážce od Švédů v sobotu napravila nedělní senzace. Rakousko porazilo Švédy 2:1 a nadšení diváci odnášeli rakouské hokejisty na ramenou. Československo mohlo večer v utkání s americkým výběrem prožít svůj první čas vítězství.

Je nám líto, video expirovalo.
Čas vítězství: 1959

2. ČSR – KANADA: MS v Praze 1959

MS umístěné do Prahy a dalších českých a slovenských měst dostalo vždy atmosféru neopakovatelnou kdekoli na světě. V roce 1959 se republika nechala pobláznit hokejem a věhlas turnaje ještě znásobila nová možnost sledovat zápasy doma – u šťastných majitelů prvních televizorů. Nadšení fanoušků i naděje na medaili se však rozpustily ve dvou porážkách ve finálové skupině. Národní tým mohl ještě zachránit bronz, pokud by v posledním utkání turnaje dokázal to, co nikdo před ním: porazit mistry světa z Kanady…

Je nám líto, video expirovalo.
Čas vítězství: 1969

3. ČSSR – SSSR: MS ve Stockholmu 1969

Sovětské tanky, které v srpnu 1968 vtrhly do Československa, daly hokejovým bitvám dvou rivalů nový rozměr. Okupované zemi zbylo poslední bojiště, kde bylo možné sovětskou moc alespoň v něčem porazit: hala Hovet ve Stockholmu, kde se národní tým postavil proti svému rivalovi ke dvěma zápasům mistrovství světa.

Je nám líto, video expirovalo.
Čas vítězství: 1972

4. ČSSR – SSSR: MS v Praze 1972

Celých 23 let čekal národní tým na vítězství, po kterém by kapitán zvedl nad hlavu vítěznou trofej a hráči převzali zlaté medaile. Při neúčasti zámořských týmů prošlo československé mužstvo až k rozhodující bitvě proti Sovětům, kteří vyhráli devět šampionátů v řadě a chtěli svou sérii zarovnat na deset. Rozhodující utkání o titul se stalo na dlouho nejsledovanějším televizním programem u nás.

Je nám líto, video expirovalo.
Čas vítězství: 1976

5. ČSSR – KANADA: Světový pohár v Montrealu 1976

Půl století se národní tým a největší kanadské hvězdy míjely. NHL až na výjimky nepouštěla své hráče na MS. V 70. letech konečně přistoupila na přímý střet s evropskými mužstvy a co víc – zorganizovala turnaj v nejlepších sestavách. Až dosud uznávala kolébka hokeje pouze sovětské soupeře. Její pohled na československý hokej navždy změnila legendární bitva kanadského poháru v Montrealu 1976. Dá se říct, že československá hokejová historie se dělí na období před tímto zápasem a po něm.

Je nám líto, video expirovalo.
Čas vítězství: 1985

6. ČSSR – SSSR: MS v Praze 1985

Luděk Bukač a Stanislav Neveselý budovali na začátku 80. let nový tým, který měl dohnat ztrátu na sovětský hokej. Sedm let vládla „Rudá mašina“ světovému hokeji. Sedm let neprohrála na MS ani jedno utkání. V Praze 1985 prošla suverénně do finálové skupiny. Československé mužstvo se chtělo pokusit o nemožné: zastavit vítězný kolos a otevřít si cestu k titulu mistra světa. Ne že bychom pak s Rusy neprohrávali, ale ztrátu v hokejové rychlosti a odolnosti se přece jen podařilo snížit, někdy na chvíli i vyrovnat.

Je nám líto, video expirovalo.
Čas vítězství: 1998

7. ČESKO – KANADA: OH v Naganu 1998

První olympijský turnaj s nejlepšími hokejisty NHL se měl stát triumfem výběru Kanady. Wayne Gretzky, Eric Lindros, Patrick Roy a další hvězdy přehrávali všechny soupeře. Až do semifinále. Český národní tým se favoritovi postavil s odvážnou hrou. Dominik Hašek v brance dával spoluhráčům jistotu, z které vznikaly překvapivé šance na druhé straně. Pro Kanadu čas poznání, které vystihl titulek: "Už to není jen naše hra."

Je nám líto, video expirovalo.
Čas vítězství: 2001

8. ČESKO – FINSKO: MS v Hannoveru 2001

Od roku 1992 určuje mistra světa krutý, ale spravedlivý vyřazovací systém. V situaci, kdy jeden špatný den v play-off zničí naději na zlato, se těžko vítězí a ještě hůř obhajuje. Za 30 let nedokázala žádná země vyhrát světový šampionát třikrát v řadě. Až na jednu výjimku. Česko se po titulech v letech 1999 a 2000 pokusilo o zlatý hattrick ve finále 2001 proti Finsku. Přitom po dvou třetinách se zdálo, že splnit tento cíl je nemožné.

Je nám líto, video expirovalo.
Čas vítězství: 2005

9. ČESKO – USA: MS ve Vídni 2005

K velkým vítězství vedou často obraty ztracených zápasů, paradoxní události a trpké zkušenosti. Porážka na nájezdy ve čtvrtfinále MS 2004 v Praze patří k nejsmutnějším okamžikům v historii národního týmu. Rok poté postavil hokejový osud americké a české hokejisty znovu proti sobě, tentokrát ve Vídni. Paradox odvety ještě zesílil průběh utkání, které se vyvíjelo přesně opačně než před rokem. České mužstvo prohrávalo v kritickém utkání 0:2.

Je nám líto, video expirovalo.
Čas vítězství: 2010

10. ČESKO – RUSKO: MS v Kolíně nad Rýnem 2010

Počet hvězd národního týmu byl v roce 2010 kratší než seznam omluvenek z mistrovství světa. Mužstvo ve skupině prohrálo s Nory i Švýcary a muselo vyhrát těžký dvojboj s Lotyšskem a Kanadou. Ve čtvrtfinále a semifinále vyhrálo šťastně na nájezdy, což se předtím nikomu v historii nepovedlo. Málokdo věřil, že po takových trampotách si Rusové s osobnostmi světového formátu v sestavě nechají ve finále uniknout mistrovský titul. Kapitán Tomáš Rolinek popsal asi nejpřekvapivější zlato v naší historii jako "hokejovou loupež století".

Hlavní zprávy

Nejčtenější články