Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Britové ztratili dvoubrankové vedení, s Lotyši prohráli 3:4

Hokejisté Lotyšska zdolali na mistrovství světa v Tampere Velkou Británii 4:3 a udrželi naději na postup do čtvrtfinále. S posledním týmem tabulky skupiny B už sice prohrávali 1:3, ale díky třem využitým přesilovým hrám vývoj otočili. Třemi asistencemi se na vítězství podílel útočník Martinš Dzierkals, který v této sezoně působil v extraligové Plzni.

Lotyši před úterním závěrečným duelem se Švédskem ztrácejí dva body na třetí Česko i na čtvrté Spojené státy americké a potřebovali by k posunu do play-off vedle výhry nad výběrem Tří korunek zaváhání jednoho z těchto týmů. Velká Británie má na kontě stále jen bod a k udržení mezi elitou potřebuje v pondělí v běžné hrací době porazit Rakousko.

"Hráli jsme dnes těžkopádně a začali jsme příliš pasivně. Ale jsem velice šťastný za tým. Zlepšený výkon a víra, kterou jsme měli v šatně, vedly k tomu, že jsme si nenechali uniknout body. Věřím, že to bylo na koukání napínavé, ale my takové zápasy hrát nechceme. Provází nás celý turnaj a bere nám to hodně energie mentálně i fyzicky. Jsme celý zápas ve stresu a každá chyba nás může stát vítězství," řekl kapitán Lotyšska Rodrigo Abols.

Britové se ujali vedení v 6. minutě v přesilové hře při Veinbergsově vyloučení. Neilson nahodil puk z rohu hřiště na Merzlikinse, který jej vyrazil k Myersovi a ten předložil kotouč před odkrytou branku Perlinimu. Útočník norského Ringerike skóroval podruhé na turnaji. Lotyši se neprosadili při trestu Jonathana Phillipse a sami odolali v dalším oslabení při Kuldově pobytu na trestné lavici.

V 13. minutě už měli svěřenci trenéra Petera Russella dvoubrankový náskok. Po Jonesově přihrávce dostal puk z levého kruhu do lotyšské branky bruslí Neilson. Sudí Dehaen s MacFarlanem po dlouhém zkoumání situace u videa gól uznali.

Lotyši marně dobývali Bownsovu branku. Povedlo se jim to až v čase 24:17, kdy Jelisejevsovu střelu zpoza pravého kruhu vykopl britský gólman betonem a Batna dorazil puk do odkryté branky. Za 127 sekund ale Britové opět vedli o dva góly. Hook se z pravého kruhu trefil k protější tyči a Merzlikinse vystřídal Šilovs.

V 35. minutě se Lotyši dostali při přesilovce čtyř proti třem zpět na kontakt. Robert Bukarts nabil na levý kruh Jaksovi, který se trefil na bližší tyč nad Bownsovu vyrážečku.

Ve třetí třetině se Lotyši nadále tlačili za vyrovnáním. Džerinš z levého kruhu nezamířil přesně a v 49. minutě netrefil odkrytou branku zblízka Balcers. V čase 51:49 při Ehrhardtově trestu už smazal ztrátu Rihards Bukarts, který po Dzierkalsově přihrávce u levé tyče překonal Bownse bekhendovým zakončením.

A za 82 sekund už Lotyši vedli. Britům se stal osudným pokus Jonathana Phillipse o bodyček na Jakse, který sudí u videa vyhodnotili jako nedovolený. Dzierkalsovu přihrávku z pozice mezi kruhy usměrnil za Bownse Džerinš. Stav už se nezměnil ani v závěrečné power-play.

"Dostali jsme se na začátku zápasu do skvělé pozice, ale nakonec jsme doplatili na vyloučení. O disciplíně jsme se bavili před turnajem, protože víme, že kvalita přesilovek je tady na vysoké úrovni. Když to vezmu z pozitivní stránky, tak nám to ukázalo, že jsme schopní s těmito týmy hrát. Vytvořili jsme si několik šancí, což je pro nás dobré znamení před zítřejším utkáním, které musíme vyhrát," uvedl britský obránce Joshua Batch.

Mistrovství světa v hokeji ve Finsku:

Skupina B (Tampere):

Velká Británie - Lotyšsko 3:4 (2:0, 1:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 6. Perlini (Myers, Neilson), 13. Neilson (Hook, Sam Jones), 27. Hook (O'Connor, Batch) - 25. Batna (Jelisejevs, Čukste), 35. Jaks (Roberts Bukarts, Dzierkals), 52. Rihards Bukarts (Dzierkals, Roberts Bukarts), 54. Džerinš (Dzierkals, Čukste). Rozhodčí: Dehaen (Fr.), MacFarlane (USA) - Sewald (Rak.), Synek (SR). Vyloučení: 7:5. Využití: 1:3. Diváci: 4860.

Velká Británie: Bowns - D. Phillips, O'Connor, Ehrhardt, Clements, Tetlow, Sam Jones, Batch - Mosey, Conway, Perlini - Lake, Neilson, Dowd - J. Phillips, Myers, Hook - Lachowicz, Duggan, Waller - Ferrara. Trenér: Peter Russell.

Lotyšsko: Merzlikins (27. Šilovs) - Zile, Jaks, Rubins, A. Kulda, Čukste, Sotnieks, Mamčics - Balcers, Abols, Keninš - Dzierkals, Džerinš, Rihards Bukarts - Jelisejevs, Batna, Roberts Bukarts - Veinbergs, Marenis, Smirnovs - Krastenbergs. Trenér: Harijs Vitolinš.


Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články