Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Vítěz helsinské skupiny selhal. Američané s přehledem vynulovali Švýcary a jdou na Finy

Tohle už se Švýcarům v historii stalo. Přestože vyhráli helsinskou skupinu A, ve čtvrtfinálovém duelu s USA jasně zaostali a padli 0:3. Dvě branky zařídil Ben Meyers. Američané se v sobotním semifinále utkají s domácím Finskem, s nímž v základní skupině prohráli 1:4. Český tým tak narazí na Kanadu.

"Je to skvělý pocit, teď si to užíváme," radoval se po utkání kapitán USA Seth Jones, který byl opět nejvytíženějším hráčem svého týmu. Na ledě strávil téměř 30 minut čistého času. "Hráli jsme dobře dopředu i dozadu. Byl to skvělý týmový výkon a plnili jsme taktické pokyny. Útočníci se vrací, pomáhají nám. Výborně chytá Jeremy, který předvedl skvělé zákroky ve chvíli, kdy jsme to potřebovali," řekl bek Chicaga.

Švýcaři na turnaji vyhráli všech předešlých sedm zápasů, proti USA ale nezačali dobře. Američané byli střelecky aktivnější a ve 12. minutě se v přesilové hře dostali se štěstím do vedení. Přihrávku Meyerse si do vlastní branky srazil bruslí Thürkauf.

Ke druhému gólu Američanům pomohl svým zaváháním brankář Genoni, jenž při vyjetí špatně zahrál hokejkou puk a Gaudette toho využil.

Ve druhé třetině se obraz hry změnil, Švýcaři se více tlačili do útoku a výrazně více práce než Genoni měl jeho protějšek Swayman. Po pár sekundách hry trefil Meier tyčku, následně měl jeho tým výhodu přesilové hry, kterou ale nevyužil. Jen opět nastřelil brankovou konstrukci. Hned po návratu z trestné lavice zahrozil z brejku Boldy.

Ve 33. minutě předvedl svou rychlost Malgin, jehož nestihla americká obrana zastavit, nejproduktivnější švýcarský hráč ale Swaymana nepřekonal.

Na začátku třetí části mohl hned dvakrát přiblížit USA k postupu Boldy, Genoniho ale nepřekonal ani v souboji jeden na jednoho. Američané se nakonec třetí branky dočkali, když se po přečíslení dva na jednoho podruhé v utkání trefil Meyers. Švýcaři zkoušeli již od 55. minuty zápas zdramatizovat při hře bez brankáře, skórovat se jim ale nepodařilo. Naopak několikrát byli blízko dalšímu gólu hráči USA. Megna však trefil jen tyč.

"Jsme zklamaní a frustrovaní. Nedokázali jsme dostat puk do branky, ale i když se nedaří, musíte najít cestu. Musíme ocenit jejich brankáře. Hráli dobře, ale jak jsem řekl, musíme najít cestu, jak uspět," řekl kapitán Švýcarska Nico Hischier. Prohra ve čtvrtfinále podle něj kazí jeho týmu dojem z turnaje. "Nezáleží na tom, jak hrajete ve skupině. Rozhodují tyhle zápasy a my jsme prohráli. Musíme se z toho poučit," dodal útočník New Jersey.

Mistrovství světa v hokeji - čtvrtfinále (Helsinky):

Švýcarsko - USA 0:3 (0:2, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 12. Meyers (Bellows, L. Hughes), 17. Gaudette (Peeke), 55. Meyers (Kuhlman, Farrell). Rozhodčí: Ansons (Lot.), Öhlund (Švéd.) - Kroyer (Dán.), Van Oosten (Kan.). Vyloučení: 1:2. Využití: 0:1. Diváci: 3727.

Sestavy:

Švýcarsko: Genoni - Siegenthaler, Kukan, Moser, Fora, Geisser, Glauser, Egli - Meier, Hischier, Riat - P. Suter, Simion, Malgin - Ambühl, Herzog, Corvi - Kurashev, Bertschy, Thürkauf - Miranda. Trenér: Patrick Fischer.

USA: Swayman - Seth Jones, Megna, Peeke, Schmidt, L. Hughes, Lettieri - Boldy, Hartman, Galchenyuk - Gaudette, Tynan, Bellows - Kuhlman, Meyers, Farrell - Watson, Hayden, Lafferty.Trenér: David Quinn.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články