Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Švédové v zúžené sestavě zdolali Rakušany, při premiéře na MS se blýskl Kellman

Jeden ze spolufavoritů vstoupil do mistrovství světa vítězně, ale má na čem pracovat. Švédští hokejisté po posledním šampionátu, kde chyběli v play-off bojích, napravují dojem a začali výhrou 3:1 nad Rakouskem. Tre kronor ještě čekají na posily, a tak nastoupili se šesti obránci a třemi útoky. Hvězdou zápasu byl při premiéře na světových šampionátech Joel Kellman, který dal gól a na další přihrál.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Švédsko – Rakousko

Rakušané jsou v elitní kategorii poprvé od roku 2019, kdy v Bratislavě sestoupili. Letos se vrátili spolu s Francií jako náhrada za Rusko a Bělorusko, vyloučené kvůli válečné agresi na Ukrajině.

Švédové, kteří budou v neděli od 19:20 SELČ hrát druhý zápas na turnaji proti české reprezentaci, zařadili před úvodním duelem na soupisku jen dva brankáře a patnáct hráčů do pole. Vedení se ujali po 128 sekundách: Carl Klingberg přihrál zpoza branky na levý kruh Kellmanovi, který překonal Starkbauma.

Rakušané se potom ubránili při Baumgartnerově vyloučení a v 8. minutě jim při Klingbergově šanci pomohla horní tyč. Při Nissnerově trestu rakouský gólman kryl Bemströmovu možnost.

V čase 16:37 už zvýšil Friberg po přihrávce Kellmana, který vystihl rakouskou rozehrávku. O snížení se půl minuty před první pauzou postaral střelou z pravého kruhu kanonýr Schneider, který v sezoně 2020/21 působil v Kometě Brno.

V 26. minutě byli Rakušané při Tömmernesově vyloučení blízko vyrovnání, Haudum trefil horní tyč. Švédové se ubránili také při pobytu Ekmana-Larssona na trestné lavici a v 33. minutě jim vrátil dvoubrankový náskok Nordström, který doklepl puk do prázdné branky po střele Bromého. Ani při Klingberově trestu se rakouský tým neprosadil.

Švédové, kteří loni na mistrovství světa v Rize poprvé v historii na velké mezinárodní akci nepostoupili do čtvrtfinále, v závěrečném dějství bez potíží uhájili náskok. Možnost zvýšit měl Dahlin, Rakušanům sebralo naději na zdramatizování závěru Leblerovo vyloučení.

Skupina B (Tampere):

Švédsko - Rakousko 3:1 (2:1, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 3. Kellman (Klingberg, A. Bengtsson), 17. Friberg (Kellman), 33. J. Nordström (Bromé, E. Gustafsson) - 20. Schneider (Heinrich). Rozhodčí: Frandsen (Dán.), Rohatsch (Něm.) - Kroyer (Dán.), Obwegeser (Švýc.). Vyloučení: 4:4. Bez využití. Diváci: 6993.

Sestavy:

Švédsko: Högberg - A. Larsson, Dahlin, Ekman-Larsson, E. Gustafsson, Tömmernes, A. Lindholm - Wallmark, Bemström, Bromé - Friberg, Kellman, Asplund - A. Bengtsson, J. Nordström, C. Klingberg. Trenér: Johan Garpenlöv.

Rakousko: Starkbaum - Hackl, Maier, Zündel, Heinrich, Wolf, Kirchschläger, Wimmer, Brunner - Ganahl, Haudum, Kasper - Schneider, T. Raffl, Nissner - Lebler, Feldner, Baumgartner - Wukowits, Achermann, Huber. Trenér: Roger Bader.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články