Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Švédsko po profesorském výkonu udolalo Lotyšsko, rozhodl Nylander

Úterní program světového šampionátu zahájilo ve skupině B utkání Švédsko - Lotyšsko. Roli favoritů naplnili hokejisté "Tre kronor", kteří zvítězili 1:0 gólem hvězdného Williama Nylandera, a do play-off půjdou nejhůře z druhého místa. Jejich soupeři s nimi celý zápas statečně drželi krok, ale brankáře Linuse Ullmarka překonat nedokázali. Ve vyřazovací fázi budou i proto scházet.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Švédsko - Lotyšsko

"Myslím, že jsme zahráli solidně z pohledu obrany. Lotyši mají dobrý tým a spoustu šikovných hráčů. Byl to dobrý test před play-off," řekl švédský obránce Adam Larsson.

Švédové byli v úvodu výrazně aktivnější, ale brankář Šilovs chytal spolehlivě. Jeho spoluhráči se postupem času v útoku osmělili a řadu nebezpečných situací musel řešit i Ullmark. Činila se zejména elitní formace vedená kapitánem Abolsem.

Lotyšsko mělo šanci dostat se do vedení v početní výhodě, vyloučení Gustafssona ani Klingberga nicméně potrestat nedokázalo. Tečovaná střela švédského útočníka Nordströma poté skončila na tyčce. Bezbrankový stav se změnil až v první přesilové hře "Tre kronor". Asplunda ještě famózně vychytal Šilovs, jen o pár sekund později ho ale prostřelil Nylander.

Švédové viditelně nehráli na sto procent a Lotyši cítili šanci na první vítězství nad severským soupeřem, které by je udrželo ve hře o čtvrtfinále. Bratři Bukartsové ani Džerinš však ze slibných situací vyrovnat nedokázali.

"Odehráli jsme dobré utkání. Měli jsme šance, ale nedokázali jsme skórovat, a naopak dostali gól v oslabení. Měli jsme smůlu, mohlo to dopadnout jinak. I na konci jsme měli velké příležitosti, ale hokej je někdy takový," hodnotil lotyšský obránce Kristaps Zile.

Švédsko - Lotyšsko 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)

Branka a nahrávky: 35. Nylander (Dahlin, Wallmark). Rozhodčí: Hansen (Nor.), Fransen - Kroyer (oba Dán.), Merten (Něm.). Vyloučení: 3:2. Využití: 1:0. Diváci: 5560. 

Švédsko: Ullmark - A. Larsson, Dahlin, E. Gustafsson, M. Pettersson, Tömmernes, A. Lindholm, Pudas - Nylander, Wallmark, J. Nordström - Bemström, Kellman, Asplund - C. Klingberg, Peterson, Grundström - A. Bengtsson, Friberg, O. Lang - Aman. Trenér: Johan Garpenlöv.

Lotyšsko: Šilovs - Zile, Jaks, Rubins, A. Kulda, Čukste, Sotnieks, Mamčics, Bergmanis - Balcers, Abols, Keninš - Dzierkals, Džerinš, Rihards Bukarts - Jelisejevs, Batna, Roberts Bukarts - Veinbergs, Marenis, Smirnovs. Trenér: Harijs Vitolinš.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články