Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Prokletí prolomeno. Finové udolali Američany a zahrají si doma o vytoužené zlato

Finsko na domácím světovém šampionátu konečně získá medaili. V semifinále si Suomi poradili v Tampere se Spojenými státy a po výhře 4:3 postoupili do souboje o titul mistra světa. Vítěznou branku zaznamenal Joel Armia.

Do letošního turnaje se Finům na domácích šampionátech vůbec nedařilo a marně čekali na zisk medaile. Na devátý pokus to však vyjde a Seveřané budou bojovat o zlato znovu s Kanadou, která přehrála Česko 6:1.

Finové jsou tak potřetí v řadě ve finále a nadále platí, že dominují současnému světovému hokeji. Letos navíc ovládli také olympijský turnaj v Pekingu. Naproti tomu Američané ani pojedenácté nezvládli semifinále play-off mistrovství světa a znovu budou usilovat jen o bronz.

"Měli jsme obrovskou podporu diváků. Snažili jsme se vzít si z toho všechnu energii. Zítra si to užijeme, ale budeme na soupeře maximálně připravení," řekl útočník Mikael Granlund, který slavil zisk titulu v roce 2011 v Bratislavě.

"Dostali jsme první gól, ale myslím, že jsme potom ve zbytku zápasu odvedli velmi dobrou práci. Američané jsou šikovní a rychlí. Věděli jsme, že strávíme nějaký čas v našem obranném pásmu. Jussi (Olkinuora) chytal výborně, což vždycky pomůže," řekl kapitán Valtteri Filppula, jemuž chybí jediná výhra, aby se jako první Fin dostal do Triple Gold Clubu.

Když Američané srovnali ve 27. minutě zásluhou Seana Farrella z mezikruží na 2:2, zdálo se, že by mohlo být semifinále dál jako na houpačce. Jenže Finové opět ukázali psychickou odolnost a velkou sebedůvěru a další komplikace na cestě za vysněným finále nepřipustili.

Ihned po srovnání přepli Seveřané v aktivitě na vyšší rychlostní stupeň, zmáčkli soupeře v obranném pásmu a z velkého tlaku vytěžili klíčovou branku utkání. Vatanen napodobil spoluhráče Mira Heiskanena (v utkání 1+2) – střelce gólu na 1:1 – a po průniku do širšího slotu prostřelil Jeremyho Swaymana mezi betony.

Po trefě na 3:2 Finové dál kontrolovali utkání, snažili se o dlouhé držení puku a dál zaměstnávali americkou obranu po kombinacích v útočném pásmu s častým měněním pozic.

Finové se navíc vypořádali také s dalším hrozivým začátkem podobně jako proti Slovákům ve čtvrtfinále, když Jussimu Olkinuorovi prošlo nahození Natea Schmidta od modré čáry už po 64 sekundách hry. Seveřané si k obratu pomohli také přesilovkou, když jednu využil Sakari Manninen gólem na 2:1. Pojistku na 4:2 přidal Joel Armia jen dvě sekundy po skončení další početní výhody.

Američané v závěru zdramatizovali duel trefou Adama Gaudettea při hře v šesti hráčích, ale vyrovnat se jim už nepodařilo. Také proto, že se Finové dopustili jen jednoho faulu, a to už v první třetině. Hráči USA tak dál marně doufají v postup do boje o zlato. Od zavedení play-off v roce 1992 přidali v semifinále jedenáctý nezdar.

"Je to pro nás těžké. Bojovali jsme, jak jsme mohli. Finové ale mají velice kvalitní tým. My se z toho musíme oklepat a být připravení zítra bojovat o bronz," prohlásil americký útočník Sean Farrell. "Jsem zklamaný z výsledku, ale hrdý na náš výkon. Musíme se dát dohromady, zítra máme ještě další práci," podotkl brankář Jeremy Swayman.

Mistrovství světa v hokeji - semifinále (Tampere):

Finsko - USA 4:3 (1:1, 2:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 17. Heiskanen (H. Pesonen, Armia), 25. S. Manninen (M. Lehtonen, Hartikainen), 30. Vatanen (H. Pesonen, Heiskanen), 46. Armia (Heiskanen, Vatanen) - 2. Schmidt (Peeke, Tynan), 27. Farrell (Meyers, Seth Jones), 58. Gaudette (Boldy, Tynan). Rozhodčí: Nord, Öhlund (oba Švéd.) - Synek (SR), Van Oosten (Kan.). Vyloučení: 1:3. Využití: 1:0. Diváci: 11 055.

Finsko: Olkinuora - Hietanen, M. Lehtonen, Heiskanen, Pokka, Friman, Vatanen, Ohtamaa, Lindell - Hartikainen, S. Manninen, Mikael Granlund - J. Sallinen, V. Filppula, Rajala - Armia, Lammikko, H. Pesonen - Anttila, Björninen, Mäenalanen. Trenér: Jukka Jalonen.

USA: Swayman - Seth Jones, L. Hughes, Peeke, Schmidt, Lafferty, od 41. navíc Barber - Boldy, Hartman, Galchenyuk - Gaudette, Tynan, Bellows - Kuhlman, Meyers, Farrell - Watson, Lettieri, Hayden - od 41. navíc Bordeleau. Trenér: David Quinn.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články