Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Domácí trápení ukončil Granlund. Finové přetlačili Lotyše 2:1

Hokejisté Finska porazili ve svém druhém zápase na domácím mistrovství světa Lotyšsko 2:1 a s šesti body jsou v čele skupiny B. Vítězný gól vstřelil v Tampere v 58. minutě v přesilové hře Mikael Granlund, který úvodní duel vynechal. Útočník Nashvillu se podílel i na první brance úřadujících olympijských vítězů a obhájců stříbrných medailí z loňského šampionátu.

Oslavující Finové po výhře na Lotyšskem 2:1
zdroj: ČTK\"imago sportfotodienst autor: IMAGO/Emmi Korhonen
Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Lotyšsko - Finsko

"Na takovýchto turnajích jsou zápasy často o jeden gól, skóre je těsné a dnes to nebylo jiné," řekl finský kapitán Valtteri Filppula. "Lotyši mají dobrý tým, dobře bránili a brankáři chytali skvěle. Jsem opravdu rád, že jsme na konci dokázali vstřelit rozhodující přesilovkový gól," dodal útočník Ženevy pro oficiální web mistrovství.

První třetina moc výrazných šancí nenabídla, gólmani Säteri a Merzlikins čelili v součtu jen šesti střelám na branku. Jako první inkasoval Fin Säteri, jehož po přečíslení dva na jednoho překonal Balcers.

Vyrovnat se Seveřanům podařilo krátce po polovině utkání, kdy si poprvé v zápase zahráli přesilovou hru. Faul vítkovického útočníka Robertse Bukartse potrestal Manninen, který pohotově se štěstím dorazil za Merzlikinse zblokovanou střelu Granlunda.

Lotyši porazili Finsko naposledy v roce 2014, na loňském šampionátu v Rize ale získali ve vzájemném souboji bod za prohru v prodloužení a blízko k nerozhodnému výsledku po normální hrací době měli i letos. V 57. minutě byl ale vyloučen Dzierkals a Finové faul plzeňského útočníka dokázali rychle využít. Granlund potřeboval jen 18 sekund a přesnou střelou zápas rozhodl.

"Granlund je skvělý hráč, což jsme dnes viděli. Má za sebou náročné cestování a hned se zapojil do hry. Bylo vidět, že se ho soupeř snažil více hlídat, ale on stejně našel způsob, jak nám zápas vyhrát," ocenil svého spoluhráče útočník Jere Sallinen.

Vyrovnat se Lotyšsku nepodařilo ani při power play. "Myslím si, že v pátek (proti USA) jsme nehráli špatně, ale měli jsme výpadek koncentrace nebo jsme nestíhali rychlostně. Dnes jsme si domácí úkol udělali docela dobře. Věděli jsme, jak Finsko hraje. V posledních letech jsme s nimi odehráli několik těsných zápasů na mistrovství světa nebo na olympijských hrách. Bohužel se jim vždy daří o trošku lépe," řekl kapitán Lotyšska Rodrigo Abols.

Lotyšsko - Finsko 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 9. Balcers (Keninš) - 31. Manninen (Mikael Granlund, M. Lehtonen), 58. Mikael Granlund (M. Lehtonen, Manninen). Rozhodčí: Ingram (Kan.), MacFarlane - Briganti (oba USA), Oosten (Kan.). Vyloučení: 3:2. Využití: 0:2. Diváci: 11.483.

Lotyšsko: Merzlikins - Jaks, Zile, Kulda, Mamčics, Bergmanis, Čukste, Sotnieks, Smons - Balcers, Abols, Keninš - Krastenbergs, Džerinš, Rihards Bukarts - Marenis, Batna, Roberts Bukarts - Dzierkals, Smirnovs, Jelisejevs. Trenér: Harijs Vitolinš.

Finsko: Säteri- Hietanen, M. Lehtonen, Seppälä, Ohtamaa, Vatanen, Friman, Pokka - Hartikainen, Manninen, Mikael Granlund - Armia, Filppula, Pesonen - J. Sallinen, Lammikko, Rajala - Anttila, Björninen, Mäenalanen. Trenér: Jukka Jalonen.


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články