Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Švýcaři vždy vrátili úder Kanadě a v úžasném duelu o triumf ve skupině ji přestříleli

Souboj dosud neporažených o první místo ve skupině A mistrovství světa byl reklamou na hokej. Švýcaři při výborné atmosféře vyprodaného stadionu Jäähalli přestříleli Kanadu 6:3. Třikrát v bláznivé první třetině prohrávali, ale vždy dokázali srovnat a poté převzali iniciativu. Zůstávají tak jako jediní na turnaji stoprocentní a útočí na první místo. Švýcarský lídr Andres Ambühl si mohl naplno vychutnat rekordní 120. utkání na světových šampionátech, čímž překonal německého obránce Uda Kiesslinga. 

Duelu předcházel ceremoniál, při kterém Ambühl dostal památeční dres. Byl to jeho druhý historický zápis na turnaji, protože osmatřicetiletý hráč Davosu 16. účastí na světových šampionátech předstihl obránce a krajana Mathiase Segera.

Jeho tým se od 4. minuty musel bránit při pětiminutovém vyloučení útočníka San Jose Meiera, který narazil na mantinel Whiteclouda. Sudí Heikkinen s Öhlundem stanovili trest po revizi u videa. Švýcaři se v dlouhém oslabení ubránili a dokonce měli první dvě šance po brejcích Fory a Mosera. Po tlaku Kanady pak Genoni chytil Royovu střelu a neuspěl ani Cozens. S koncem přesilovky trefil Dubois z levé strany z úhlu bližší tyč.

V polovině úvodní části po Geisserově střele dotlačil puk za Thompsona Hischier, ale podle videozáznamu po trenérské výzvě Kanady sudí rozhodli, že kanadského gólmana atakoval, a gól neplatil.

"Asi jsem mu trochu posunul beton, takže si myslím, že to bylo správné rozhodnutí. Samozřejmě bych gól bral, ale na druhou stranu jsme ho nakonec nepotřebovali. Takže je všechno v pořádku," řekl webu IIHF Hischier, jehož si v roce 2017 vybralo New Jersey jako jedničku draftu NHL.

Pykat šel ale Dubois, který napadl slavícího Meiera. Švýcaři svou první přesilovku v utkání nevyužili a v čase 11:52 inkasovali. Johnson si při průniku narazil puk s Barzalem, projel sice až za branku, ale o pravou nohu Genoniho skóroval.

Za 59 sekund bylo vyrovnáno. Meierovu střelu vyrazil Thompson až za kruhy k Forovi, který už skóroval. V 15. minutě vrátil v oslabení při Bathersonově trestu úřadujícím šampionům vedení Lowry, který se dostal do úniku a překonal Genoniho mezi betony. Pokračující početní výhodu ale za 82 sekund využil ke smazání ztráty Kukan, který při hledání střelecké pozice nakonec překonal kanadského gólmana až z těžkého úhlu.

V 18. minutě trefil Lowry tyč a Kanaďané se do opětovného vedení dostali v čase 19:03, kdy se z pozice mezi kruhy prosadil Batherson. Devět sekund před první pauzou to bylo 3:3. Malgin vyhrál vhazovaní a Suter přenesl hru na levý kruh na Siegenthalera, který překonal Thompsona.

Ve 27. minutě při Andersonově pobytu na trestné lavici šli poprvé do vedení Švýcaři. Kukan našel křížnou přihrávkou na pravém kruhu Hischiera, který si puk zpracoval a pak jej vyslal zápěstím prudce na bližší tyč. Odpovědět mohl z pozice mezi kruhy po tlaku Kanady Sanheim, ale Genoni zasáhl. Na druhé straně pálil z otočky Meier. Kanada měla dvě možnosti ve 38. minutě. Nejdříve neuspěl Mercer a Comtois parádním zakončením s hokejkou mezi nohama trefil horní tyč.

Ve 43. minutě vyřešil Hischier přečíslení individuálně střelou, s kterou si kanadský brankář poradil. V obdobné situaci jen s tím rozdílem, že to tentokrát bylo z levého kruhu, už uspěl Suter.

"Ukázali jsme velký charakter. Máme skvělé lídry, kteří zůstávají klidní. Není to jak na horské dráze, jsou emocionálně silní. Myslím, že můžeme být hrdí, jaký charakter jsme dnes předvedli. Ale zároveň musíme zůstat nohama na zemi. Víme, že jsou před námi ještě další dva těžcí soupeři," prohlásil švýcarský kanonýr Timo Meier.

Kanada se potom ubránila při Duboisově vyloučení a mohla snížit v 50. minutě, ale Batherson neměl přesnou mušku. Tým kouče Claudea Juliena nedokázal snížit ani při vyloučeních Fory a Hischiera. Pojistku přidal 119 sekund před koncem při power-play do prázdné branky Meier.

"Nelze vyhrát všechny zápasy. Věřím tomu, že když se na tomto turnaji prohraje, tým to ještě více stmelí. Bojovali jsme. Dnes to nestačilo, ale oklepeme se z toho. Máme před sebou další dva zápasy," uvedl kanadský útočník Max Comtois, který jako jediný ze současného kádru byl u loňského triumfu v Rize.

Skupina A (Helsinky):

Kanada - Švýcarsko 3:6 (3:3, 0:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 12. K. Johnson (Barzal, Graves), 15. Lowry, 20. Batherson (Barzal) - 13. Fora (Meier, Kurashev), 16. Kukan (Hischier, Corvi), 20. Siegenthaler (P. Suter, Malgin), 27. Hischier (Kukan), 44. P. Suter (Malgin, Simion), 59. Meier. Rozhodčí: Heikkinen (Fin.), Öhlund (Švéd.) - Davis (USA), Špůr (ČR). Vyloučení: 3:2, navíc Meier (Švýc.) 5 min. Využití: 0:1. Diváci: 5676.

Sestavy:

Kanada: Thompson - Whitecloud, Chabot, Severson, Sanheim, Graves, Holden, Mayo - N. Roy, Dubois, Cozens - J. Anderson, Lowry, Sillinger - Batherson, Barzal, K. Johnson - Comtois, Mercer, Geekie - O'Dell. Trenér: Claude Julien.

Švýcarsko: Genoni - Siegenthaler, Kukan, Moser, Fora, Glauser, Geisser, Egli, Marti - Meier, Hischier, Kurashev - P. Suter, Simion, Malgin - Ambühl, Herzog, Corvi - Thürkauf, Bertschy, Scherwey - Riat. Trenér: Patrick Fischer.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články