Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Kanada s lehkostí přejela Francii 7:1 a ve čtvrtfinále vyzve Švédsko

Program základní skupiny A mistrovství světa uzavřelo hladké vítězství Kanady nad Francií 7:1. Javorové listy zabraly po dvou porážkách, čtyřmi asistencemi se na tom podílel útočník Drake Batherson, dva góly vstřelil jeho spoluhráč v elitní formaci Pierre-Luc Dubois. Kanada postoupila ze třetího místa a ve čtvrtfinále se utká se Švédskem, Francouzi mohou slavit konečné dvanácté místo.

"Teď začíná to, proč tady hlavně jsme. Všichni za sebou máme těžkou sezonu, ale když na jejím konci máte šanci o něco bojovat, je to něco speciálního," řekl kanadský kapitán Thomas Chabot.

"Je to skvělá akce. Je tu spousta fanoušků z různých zemí. Být tady a mít možnost znovu o něco bojovat, i když vaše sezona v NHL skončila, je vždy skvělé," podotkl obránce Ottawy, který startuje na třetím světovém šampionátu v kariéře a v roce 2019 získal stříbro.

Kanaďané po pondělní nečekané porážce s Dánskem začali aktivně a zasypali brankáře Ylönena střelami. Francouzi po pěti minutách srovnali krok a otevřít skóre mohl Ritz, gólmana Driedgera ale nepřekonal.

Bezbrankový stav se změnil ve 13. minutě, kdy Cozens tečoval střelu Sanheima. K druhé brance favoritovi pomohlo zaváhání Ylönena, jenž vyrazil nahození Sanheima, a Comtois pohotově dorazil puk za jeho záda.

Třetí gól přidali v pohodě hrající zámořští hráči ve 23. minutě, kdy Dubois zakončil vydařenou kombinaci elitní formace.

Francouzi mohli snížit v přesilové hře, blíže brance ale byl soupeř. Graves trefil tyč. Po dalších kanadských šancích se skóre změnilo ve 36. minutě, kdy se po samostatném nájezdu prosadil O'Dell.

O vítězi duelu nebylo pochyb, což se na jeho úrovni podepsalo. Ve 46. minutě přidal další gól Kanady při hře čtyři na čtyři po individuální akci obránce Whitecloud.

Poté se branky dočkala i Francie, když přečíslení dva na jednoho zakončil přesnou střelou Rech. Poslední slovo ale měli Kanaďané, skóre završili Dubois a Severson.

Kanada - Francie 7:1 (2:0, 2:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 13. Cozens (Sanheim, Batherson), 18. Comtois (Sanheim, Lowry), 23. Dubois (Cozens, Batherson), 36. O'Dell (Whitecloud, Holden), 46. Whitecloud (Mercer), 52. Dubois (Batherson, Cozens), 56. Severson (Dubois, Batherson) - 49. Rech. Rozhodčí: Ansons (Lot.), Heikkinen - Niittylä (oba Fin.), Zunde (Lot.). Vyloučení: 3:2, Bez využití. Diváci: 2873.

Kanada: Driedger - Graves, Chabot, Severson, Sanheim, Holden, Whitecloud, Mayo - Batherson, Dubois, Cozens - J. Anderson, Barzal, Sillinger - Roy, Lowry, Comtois - Mercer, Geekie, K. Johnson - O'Dell. Trenér: Claude Julien.

Francie: Ylönen - Gallet, Auvitu, Llorca, Chakiachvili, Crinon, Thiry, Guebey, Bault - Claireaux, Texier, T. Bozon - S. Treille, Bertrand, Rech - Fabre, Ritz, K. Bozon - Leclerc, Colotti, Perret. Trenér: Philippe Bozon.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články