Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Češi se rozjížděli pomaleji, ale Brity porazili. Dostál zažil vítězný debut na MS

S povinností potvrdili roli favorita, ale na herním projevu se ještě dá pracovat. Čeští hokejisté podle očekávání na úvod skupiny B v Tampere porazili Velkou Británii 5:1. V brance překvapivě naskočil Lukáš Dostál a při vítězné premiéře na světovém šampionátu si připsal hlavně v první třetině několik důležitých zákroků. S chutí hrál především dvougólový Matěj Blümel, který využil přihrávek zkušených parťáků z útoku Davida Krejčího a Romana Červenky. Hned zítra vyzve český tým Švédsko 

Překvapivé jméno na startu šampionátu v brance. Pozornost byla směřována na Dostála, a sice jak se popasuje s premiérou na vrcholném turnaji v seniorské reprezentaci. Jednadvacetiletý brněnský odchovanec ji zvládl obstojně, pouze závěrečná trefa brankáři farmy Anaheimu pokazila nulu.

Hned v první třetině si připsal Dostál několik důležitých zákroků. Uhasil včasným výjezdem hrubku Davida Jiříčka. Po výborných zásazích z první části ve druhé ještě přidal pohotový přesun a zákrok betonem proti střele Evana Moseyho. Celkově si připsal 17 zásahů.

Počáteční nervozita, nerozehranost? Těžko říct, i když Češi v první třetině Brity přestříleli 7:6. Větší šance přišly na straně hostů. Svěřenci Kariho Jalonena zabrali až ve druhé třetině, kterou vyhráli 2:0.

Český tým se chytl v přesilovce, když měl Jakub Vrána dvě dobré střelecké příležitosti a při jedné trefil tyčku. Skóre otevřel až v čase 27:09 Matěj Blümel, který zakončil povedenou souhru po ose Červenka-Krejčí.

Poté, co David Phillips zalehl puk v brankovišti, měl příležitost trestného střílení Červenka, ale neuspěl málo vídaným způsobem. Jeho střela se odrazila od obou tyček a před brankovou čáru. Skóre na 2:0 po dvou třetinách upravil až Jakub Flek tečí bruslí pokusu Jana Ščotky.

V poslední dvacetiminutovce už si česká reprezentace výsledek pohlídala. V přesilové hře tvrdou ranou pod břevno skóroval také při přemiéře na MS Jiříček. "Byla trochu nervozita a zápas z mé strany nebyl ideální. Doufám, že to bude zítra lepší proti Švédům. Samozřejmě to ze mě trochu spadlo, když jsem dal ten gól," přiznal v rozhovoru pro ČT plzeňský talent.

Černoch dorazil pokus Jiřího Smejkala, jenž neproměnil velkou šanci sám proti Benu Bownsovi. Rychlou souhru pak na 5:0 zakončil s chutí hrající Blümel. Britové už jen snížili zásluhou Bena Lakea.

Skupina B (Tampere):

ČR - Velká Británie 5:1 (0:0, 2:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 28. Blümel (Krejčí, Červenka), 33. Flek (Ščotka, Jordán), 42. Jiříček (Červenka, Smejkal), 47. Černoch (Smejkal, Blümel), 49. Blümel (Červenka, Krejčí) - 51. Lake (Conway). Rozhodčí: Štolc (Švýc.), Vikman (Fin.) - Constantineau (Fr.), Merten (Něm.). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. Diváci: 6286.

Sestavy:

ČR: Dostál - Hronek, Šimek, Kundrátek, Ščotka, Jiříček, D. Sklenička, Jordán - Blümel, Krejčí, Červenka - J. Vrána, Hertl, Smejkal - M. Stránský, M. Špaček, Simon - H. Zohorna, Černoch, Flek. Trenér: Kari Jalonen.

Velká Británie: Bowns - Tetlow, Richardson, O'Connor, D. Phillips, Clements, Ehrhardt, Batch - Mosey, Conway, Lake - Dowd, Neilson, Perlini - Waller, Davies, J. Phillips - Duggan, Lachowicz, Myers - Hook. Trenér: Peter Russell.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články