Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Záruba: Nároďák jde správným směrem. Lehčí start MS a závěr proti USA a Finsku? Vidím to jako výhodu

V Helsinkách a Tampere začíná hokejové mistrovství světa. S velkým očekáváním, co předvede český tým pod vedením nového kouče Kariho Jalonena. Příprava totiž vyšla skvěle. Jaký bude ostrý start? "České hry ukázaly, že reprezentace jde dobrým směrem, ale byly první krok na dlouhé cestě," říká šéfkomentátor ČT sport Robert Záruba. Všechny přímé přenosy z MS sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

Autor letošního vysílání ČT sport z Finska je zvědav, zda parta kolem Jalonena naváže na úspěšné České a Švédské hry.

"Jalonen nastoupil jako někdo, kdo není poznamenán atmosférou a posledním časovým úsekem v českém hokeji, který je velmi historicky neúspěšný. Faktor, který pro něj také hraje, je ten, že neumí dobře česky, takže nemusí řešit poznámky," uvádí Záruba.

Do kabiny podle něj přišla s Jalonenem jistota a důvěra. A taky zvláštní klid.

"To se musí potvrdit až v nejtěžším okamžiku, ve vyřazovacích zápasech. Tam se ukáže, zda to není nějaká vábnička a opravdu to tak je. On je velmi klidný, uvážlivý, ale také zdravě sebevědomý muž. Jeho kolegové chválili Český svaz ledního hokeje za toto řešení krize," dodává.

České hry byly dle Záruby přípravou, která ukázala, že český tým jde správným směrem.

"Možná ten hokej není tak atraktivní, ale je třeba na čase zmírnit herní ambice. Někdy jsme se snažili soupeře aktivní hrou tlačit, ale zároveň, když se pokazila jedna drobnost ve hře, znamenalo to zhroucení toho riskantnějšího systému napadaní. Jalonen chce hrát bezpečněji. Ale je to jen první krok na dlouhé cestě."

Podle některých zpráv z Finska nebyla dosud kvalita ledu zcela stoprocentní. "Na ledě jsem nebyl, ale byl jsem blízko. Zaujaly mě spíš přechody mezi tunelem, kterým někteří hráči chodí na led, nebo vrátky a ledovou plochou, tam mi to nepřišlo úplně dobře vyřešené. Ale kvalita ledu bude hodně závislá na počasí. Teď se ochladilo, snad to vyřeší i kvalitu ledu. Do začátku se to určitě vyřeší a nebude to nějak zásadní faktor," je si jist Záruba.

Pro reprezentační týmy je světový šampionát druhým vrcholem sezony po únorovém olympijském turnaji v Pekingu, kde triumfovali Finové. Po třech letech se šampionát odehraje opět s diváky, budou na něm však chybět vyloučené týmy Ruska a Běloruska, které nahradili hokejisté Francie a Rakouska. 

"Je tam určitě zřejmé, že postoupit v Helsinkách, kde měli hrát Rusové, bude do čtvrtfinále snazší. Bez Rusů bude ten šampionát určitě trochu sportovně chudší. Ale všichni to vnímají jako nezbytné opatření."

Český tým čeká na cenný kov už od roku 2012. Nároďák do turnaje vstoupí až v sobotu zápasem proti Velké Británii, ve skupině B narazí ještě na USA, Lotyšsko, Finsko, Norsko, Švédsko a Rakousko.

"Švédové budou takový testovací zápas, jak jsme doopravdy na tom. Budou mít v Tampere silnější sestavu, než měli na Švédských hrách. Budou hrát výrazně lépe. Uvidíme, co do toho vnesou ty posily, které před týdnem nebyly na ledě," přemýšlí Záruba.

Hokejisté českého národního týmu
zdroj: ČTK

"Poslední dva zápasy hrajeme s USA a Finskem, což bude dost náročný konec, který je ale výbornou přípravou na čtvrtfinále. V minulých letech jsme měli lehčí závěr a těžší začátek, letos je to opačně a já to vidím jako výhodu s naším systémem hry," doplňuje.

Jako favority vidí právě olympijské vítěze Finy.

"Ti jsou vynikající. Silní budou Švédové, zapomínat bych neměl na Slováky, kteří mají velmi mladý tým, ale po bronzu na Hrách budou hladoví. A nevyzpytatelní budou Kanada s USA." Podrobné zpravodajství s obrovským videoobsahem z MS nabídne web ctsport.cz.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články