Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Jezdectví 2024

V nominaci Francie na MS je útočník Texier z Columbusu i hradecký Perret

Útočník Alexandre Texier z Columbusu nechybí v nominaci Francie na mistrovství světa v Helsinkách a Tampere. V týmu kouče Philippea Bozona jsou také útočníci Jordann Perret z Hradce Králové a Valentin Claireaux ze Zlína, který sice po jistém sestupu z extraligy zamířil do švýcarského druholigového Klotenu, ale v první lize bude v týmu Beranů pokračovat.

Alexandre Texier (vpravo) a Florian Chakiachvili z Francie se radují z gólu
zdroj: REUTERS autor: David W Cerny

Dvaadvacetiletý Texier si v této sezoně NHL připsal v 36 zápasech 20 bodů za 11 branek a devět asistencí.

Zkušenosti ze zámořské ligy má také o šest let starší bek Yohann Auvitu z IFK Helsinky, který sehrál za New Jersey a Edmonton 58 zápasů a zaznamenal 13 bodů za pět gólů a osm asistencí.

Sedmadvacetiletý Perret působí v české extralize už pět let, před příchodem do Hradce byl dva roky v Pardubicích.

O čtyři roky starší Claireaux začínal před třemi roky ve Zlíně, kam se přes Pardubice a Mladou Boleslav letos v lednu vrátil. Za Kloten, který postoupil do nejvyšší švýcarské soutěže, sehrál jen dva duely.

Už na jedenácté mistrovství světa se chystá čtyřiatřicetiletý útočník Sacha Treille z Grenoble, který hrál za Kladno, Spartu a Pardubice.

Jeho o sedm let starší bratr Yorick, bývalý hráč Vítkovic, Sparty a Chomutova, je spolu s Reném Mattem asistentem kouče Bozona. Sacha Treille bude spolu s Perretem asistentem kapitána Damiena Fleuryho z Grenoble.

Pětapadesátiletý někdejší útočník Bozon, který je od roku 2008 členem Síně slávy IIHF, má v týmu i syny Tima a Kévina.

Osmadvacetiletého Tima, který působí v Lausanne, draftoval v roce 2012 ve třetím kole na 64. místě Montreal, ale v NHL nehrál.

O dva roky mladší Kévin působil také ve Švýcarsku v druhé nejvyšší soutěži ve Winterthuru a zahrál si i mezi elitou za Ajoie, kam pro další sezonu míří.

Kévina Bozona čeká první velká mezinárodní akce stejně jako gólmana Quentina Papillona z norského Grüneru, beky Romaina Baulta z Amiens, Enza Guebeye z Curychu, Vincenta Llorcu z Angers a útočníky Fabiena Colottiho z Gapu, Dylana Fabreho z Grenoble a Louise Boudona z Lake Superior State University z NCAA.

Francie sestoupila z elitní kategorie v roce 2019 v Košicích po 12 letech. Vede debutantů u toho ze současného kádru nebyl jen Auvitu. Minulé dva turnaje skupiny A divize I byly zrušeny kvůli pandemii koronaviru.

Francouzi se dostali na šampionát ve Finsku spolu s Rakouskem jako náhrada za Rusko a Bělorusko, které byly vyloučeny kvůli válečné agresi na Ukrajině.

Francouzi v přípravě hráli se Švýcarskem doma (2:4) i venku (0:4), přivítali ve dvou duelech Lotyšsko (2:1 a 2:3), představili se na ledě Itálie (0:1) a Slovinska (0:2) a na Kaufland Cupu v Žilině se utkali s Norskem (2:1) a Slovenskem (0:2).

Do šampionátu vstoupí v pátek v 15:20 SELČ proti Slovákům. V dalších zápasech skupiny A v Helsinkách narazí na Kazachstán, Německo, Itálii, Dánsko, Švýcarsko a Kanadu.

Nominace Francie na MS v hokeji:

brankáři: Henri-Corentin Buysse (Amiens), Sébastian Ylönen (Cergy-Pontoise), Quentin Papillon (Grüner/Nor.)

obránci: Romain Bault (Amiens), Pierre Crinon (Grenoble), Florian Chakiachvili (Rouen), Vincent Llorca (Angers), Yohann Auvitu (IFK Helsinky/Fin.), Hugo Gallet (KalPa Kuopio/Fin.), Enzo Guebey (Curych/Švýc.), Thomas Thiry (Bern/Švýc.)

útočníci: Charles Bertrand (Tappara Tampere/Fin), Louis Boudon (Lake Superior State University/NCAA), Kévin Bozon (Winterthur/Švýc.), Tim Bozon (Lausanne/Švýc.), Valentin Claireaux (Kloten/Švýc.), Fabien Colotti (Gap), Dylan Fabre, Damien Fleury (oba Grenoble), Guillaume Leclerc (Olimpija Lublaň/ICEHL), Jordann Perret (Hradec Králové), Anthony Rech (Wolfsburg/Něm.), Nicolas Ritz (Angers), Alexandre Texier (Columbus/NHL), Sacha Treille (Grenoble)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články