Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Třetí třetina? Získali jsme obrovskou mentální sílu, ani nevím odkud, kroutil hlavou Jalonen

Trenér Kari Jalonen je u národního týmu jen pár týdnů. I tak krátký čas stačil, aby pomohl získat vybojovaným bronzem na mistrovství světa zase kousek ztracené české hrdosti. Sám nevěděl, co přesně stálo za neuvěřitelným vzedmutím ve třetí třetině, ve které nasázeli Češi Američanům šest gólů. Finský kouč věří, že tohle vítězství pomůže celému českému hokeji.

"Mluvil jsem s týmem o tom, že je to velký úspěch českého hokeje. Zvláště pro mladé hokejisty, kteří na úspěch čekali deset let. Myslím, že hráči, kteří toho dneska dosáhli, budou pro ně vzorem," řekl šťastný finský kouč.

Češi dlouho v duelu o bronz dotahovali, ale nakonec se vypjali ke smršti. "Ta třetí třetina? Občas se dějí neuvěřitelné věci. Získali jsme obrovskou mentální sílu, ani nevím odkud. Přímo jsme na ledě létali. Všechno jsme dělali správně a padal jeden gól za druhým," uvedl Jalonen.

Nejúdernější první formace ovšem nemohla první dvě třetiny najít cestu k brance. "Pasta (David Pastrňák) mi říkal, že první dvě třetiny byl bez energie. Pak jsme proházeli útoky a nejednou dal hattrick. Ale právě to jsou ty věci, které se dějí. Ani nevím proč."

Trnitě až snad k pozitivnímu náboji

"Cesta k medaili nebyla úplně bez problémů." Jalonen si uvědomuje, že ne vše se na mistrovství vydařilo. Porážky od Švédska i Finska celkem jednoznačné. A pak semifinálový debakl od Kanady.

Ale bronz vše napravil. A trenéři měli zásadní úlohu. Už po první třetině zápasu proti USA vystřídali v brance Karla Vejmelku a nasadili Marka Langhamera. "To byla dobrá změna, kterou jsme udělali. Langhamer nám dal šanci to utkání vyhrát," vyzdvihl Jalonen.

Byl to zkrátka den, na který se bude dlouho vzpomínat. "Je to neuvěřitelný pocit. Konečně jsme dosáhli na bronzovou medaili a přivezeme ji do Česka. Snad to přinese pozitivní náboj do českého hokeje," přál si finský kouč.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články