Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
CBK Mersin - ZVVZ USK Praha

Švýcaři si hrou na půl plynu koledovali, přesto povinnou výhru proti Kazachstánu získali

Švýcaři mají po třech zápasech plný počet bodů a míří do čtvrtfinále mistrovství světa. Bohorovným výkonem proti obětavému Kazachstánu si ale zahrávali a outsider díky dvěma gólům ve třetí třetině byl ve hře až do závěrečné sirény. Rozdílovou branku vstřelil v 56. minutě Fabrice Herzog. Kazachstáncům k premiérovému bodovému zisku nepomohlo ani 40 zákroků brankáře Andreje Šutova.

"Zatím jde vše podle plánu. Zítra nás ale čeká další soupeř a my se už teď těšíme na novou výzvu. Musíme pokračovat v našem hokeji a pak budeme mít šanci vyhrát i další utkání," řekl obránce Jonas Siegenthaler. Ve středu se Švýcarsko utká se Slovenskem.

Favorita mohl hned v úvodu posunout do vedení Malgin, ve 2. minutě ale trefil jen tyč. A předznamenal tím ofenzivní trápení Švýcarů.

Ti měli sice více ze hry, častěji stříleli, recept na spolehlivě chytajícího Šutova se jim ale nedařilo najít. Nepřekonal jej ani Meier v polovině první třetiny.

Ve druhé části Švýcaři zvýšili aktivitu a ve 24. minutě otevřel skóre nejproduktivnější hráč týmu Malgin, ke kterému se odrazila Kurashevem tečovaná střela.

Ústřední postavou utkání byl i nadále Šutov, který v prostřední dvacetiminutovce musel čelit 22 střelám, inkasoval ale jen dvakrát. Po Malginovi jej překonal jen Simion ve 35. minutě.

"Chytal neskutečně. Opravdu nás držel ve hře. Bez něj by to byl pravděpodobně úplně jiný zápas. Je skvělé, že se mu tak daří," ocenil výkon Šutova obránce Kazachstánu narozený ve Švédsku Viktor Svedberg.

Kazaši výrazně zahrozili na začátku třetí části, Michajlis ale nedokázal zakončit do odkryté branky. Ve 46. minutě ale již Aeschlimann inkasoval, když jej po chybě Meiera překonal z brejku v oslabení obránce Blacker.

V 56. minutě posunul favorita k výhře nejzkušenější hráč Švýcarů Ambühl, který připravil třetí gól pro Herzoga.

O dvě minuty později Aeschlimann podcenil střelu Orechova a zadělal na menší drama. Vyrovnat se ale Kazachstánu nepodařilo.

"Neodehráli jsme dobrý zápas. Udělali jsme pár chyb, ale na podobných turnajích se to někdy stane. Musíte ale najít cestu, jak vyhrát, a nám se to povedlo. Získali jsme tři body. Proti Slovensku musíme ale hrát lépe," řekl útočník Timo Meier.

Švýcarsko - Kazachstán 3:2 (0:0, 2:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 24. Malgin (Kurashev, Siegenthaler), 35. Simion, 56. Herzog (Ambühl) - 46. Blacker, 58. Orechov (N. Michajlis, Valk). Rozhodčí: Hansen (Nor.), Stano (SR) - Beresford (Brit.), Zunde (Lot.). Vyloučení: 2:2. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 2858.

Švýcarsko: Aeschlimann - Siegenthaler, Kukan, Moser, Fora, Glauser, Geisser, Egli, Marti - Meier, Hischier, Kurashev - Suter, Simion, Malgin - Ambühl, Herzog, Corvi - Miranda, Bertschy, Riat. Trenér: Patrick Fischer.

Kazachstán: Šutov - Svedberg, Samat Danijar, Blacker, Orechov, Beketajev, Metalnikov, Šalapov - Akolzin, Šesťakov, Ševčenko - N. Michajlis, Valk, Panjukov - Starčenko, Savickij, Sagadějev - Petuchov, Gurkov, Asetov - Rachmanov. Trenér: Jurij Michajlis.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články