Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Švédové vstoupí do MS se sedmi posilami z NHL, na další hráče budou čekat

Sedm již dříve avizovaných posil z NHL mají ve čtyřiadvacetičlenné nominaci na mistrovství světa Švédové. Gólman Magnus Hellberg z Detroitu, obránci Rasmus Dahlin z Buffala a Oliver Ekman Larsson z Vancouveru a útočníci Emil Bemström z Columbusu a Dahlinův spoluhráč Rasmus Asplund se stihli zapojit už do Švédských her. Dalšími jsou zadáci Erik Gustafsson z Chicaga a Adam Larsson ze Seattlu. Nově je v kádru útočník Carl Klingberg z týmu švýcarského šampiona Zugu, jeden ze šesti mistrů světa ve výběru trenéra Johana Garpenlöva.

S uzavřením kádru budou Švédové před sobotním vstupem do MS proti Rakousku vyčkávat. Až ve čtvrtek totiž skončí sedmým zápasem finále švédské ligy mezi Luleou a Färjestadem a také mohou čekat na posily z 1. kola play-off NHL.

Z týmu, který absolvoval generálku ve Stockholmu, vypadli obránci Filip Roos ze Skelleftey, Jesper Pettersson z Linköpingu, Calle Själin z Leksandu a útočníci Fredrik Olofsson z Oskarshamnu a Jonatan Berggren za farmy Detroitu z Grand Rapids z AHL.

U triumfů v letech 2017 v Paříži a Kolíně nad Rýnem i o rok později v Kodani byl Ekman Larsson, který má ve sbírce i stříbro z OH 2014 v Soči.

Na šampionátu ve Francii a Německu se podíleli na zisku zlata i útočníci Carl Klingberg a Joakim Nordström z CSKA Moskva, v Dánsku potom Hellberg, Gustafsson a Adam Larsson.

Debutovat na velké akci mohou brankáři Marcus Högberg z Linköpingu, Oscar Dansk ze Spartaku Moskva a útočníci Asplund, Bemström, Nils Aman s Oskarem Langem z Leksandu, Elmer Söderblom z Frölundy, Anton Bengtsson z Rögle, Linus Karlsson z Skelleftey a Joel Kellman z Växjö.

Na únorové olympiádě v Pekingu se představili Hellberg, obránci Christian Folin z Frölundy, Jonathan Pudas z Skelleftey, Henrik Tömmernes ze Ženevy a útočníci Nordström a Lucas Wallmark z CSKA Moskva, Max Friberg z Frölundy, Mathias Bromé z Davosu a Carl Klingberg.

Na loňském MS v Rize, kde výběr Tří korunek poprvé v historii nepostoupil do čtvrtfinále, byli Pudas, Tömmernes, Friberg a Carl Klingberg.

Tým kouče Garpenlöva, který se po šampionátu po třech letech v roli asistenta a další třech jako hlavní kouč s reprezentací rozloučí, sehrál v přípravě deset utkání.

Představil se dvakrát v Norsku (2:3 v prodloužení a 7:0) a doma proti Dánsku (6:1 a 3:2). Na Českých hrách ve Vídni a Ostravě se utkal s Rakouskem (1:0), Českem (3:9) a Finskem (2:0) a na Švédských hrách s Českem (1:2), Švýcarskem (3:2) a Finskem (4:3).

Na šampionátu Švédy čeká v sobotu jako první Rakousko od 11:20 SELČ a o den později od 19:20 souboj s Čechy. Poté ve skupině B v Tampere narazí na Velkou Británii, Finsko, USA, Norsko a Lotyšsko.

Nominace Švédska na hokejové MS:

brankáři: Marcus Högberg (Linköping), Oscar Dansk (Spartak Moskva/KHL), Magnus Hellberg (Detroit/NHL)

obránci: Christian Folin (Frölunda), Jonathan Pudas (Skelleftea AIK), Rasmus Dahlin (Buffalo/NHL), Erik Gustafsson (Chicago/NHL), Adam Larsson (Seattle/NHL), Oliver Ekman Larsson (Vancouver/NHL), Anton Lindholm (Dinamo Minsk/KHL), Henrik Tömmernes (Ženeva/Švýc.)

útočníci: Nils Aman, Oskar Lang (oba Leksand), Max Friberg, Elmer Söderblom (oba Frölunda), Joakim Nordström, Lucas Wallmark (oba CSKA Moskva/KHL), Anton Bengtsson (Rögle), Linus Karlsson (Skelleftea), Joel Kellman (Växjö), Rasmus Asplund (Buffalo/NHL), Emil Bemström (Columbus/NHL), Mathias Bromé (Davos/Švýc.), Carl Klingberg (Zug/Švýc.).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články