Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Superposila míří do Finska. Pastrňák na MS přiletí, blízko je i Kämpf. Simon naopak končí

Vytoužená posila přiletí. David Pastrňák dostal od Bostonu zelenou a připojí se na mistrovství světa k českému týmu. Vedle nejlepšího českého hokejisty současnosti by pravděpodobně měl dorazit i David Kämpf z Toronta. Naopak na šampionátu končí Dominik Simon, který již odcestoval z dějiště turnaje. Jsou za tím osobní důvody.

Je nám líto, video expirovalo.
Nedvěd: Za Pastu jsme rádi, ale uspěchat nic nechceme

"Bylo to docela jednoduché, zájem reprezentovat měli oba dva. Jen tam byl pro nás samozřejmě trochu strašák u Pasty, úplně stoprocentní zdravotně nebyl, takže jsme neměli úplnou jistotu, jestli u doktorů na výstupní prohlídce projde. Ale podle toho, jak hrál v play-off, bylo evidentní, že ho to moc nelimituje a jeho stav se sto procentům blíží. Nakonec se to podařilo, výstupní zdravotní testy u něj proběhly bez problémů a od Bruins dostal zelenou. Všichni vnímáme velice pozitivně, že kluci dorazí," uvedl generální manažer týmu Petr Nedvěd.

Brzy šestadvacetiletého Pastrňáka čeká čtvrtý světový šampionát v kariéře. Představil se na turnajích v letech 2016 až 2018. K národnímu týmu se může připojit díky vyřazení Bruins v prvním kole play-off NHL v souboji s Carolinou. Hurricanes vyhráli sedmý rozhodující zápas v noci na neděli 3:2, přičemž Pastrňák byl posledním úspěšným střelcem celé série. Vyřazení ale neodvrátil.

V základní části ročníku si Pastrňák připsal 77 bodů v 72 zápasech za 40 branek a 37 asistencí, ve čtvrté sezoně po sobě tak měl průměr alespoň bod na zápas. Za sedm startů v play-off přidal šest bodů (3+3).

Pokud vše půjde podle plánu, už ve středu by měl Pastrňák s týmem trénovat a mohl by nastoupit do čtvrtečního zápasu proti Lotyšsku. "Uvidíme po příletu, nemá cenu něco uspěchat, rozhodnout se musí v první řadě trenéři a Pasta. Dáme mu prostor, uvidíme, jak se bude po příletu cítit," nechtěl Nedvěd předbíhat.

Nabízí se Pastrňákovo spojení s bývalým parťákem z Bostonu Davidem Krejčím, jenže zrovna první útočná formace, v níž Krejčího doplňují Roman Červenka a mladý Matěj Blümel, fungovala dosud na výbornou. "Naše první lajna hraje zatím vynikající hokej, ale samozřejmě spojení Krejči s Pastou dává smysl. Tohle rozhodnutí budou ale řešit trenéři," uvedl Nedvěd.

Na soupisce národního týmu zůstává poslední volné místo, které by měl podle Nedvěda zaplnit s největší pravděpodobností Kämpf. "Odehrál celé play-off bez zranění a cítí se výborně. Ještě musíme počkat na finální potvrzení od Toronta, ale na 99 procent by měl do dějiště mistrovství dorazit ve čtvrtek," řekl Nedvěd. Stanovisko kanadského klubu bude znát ještě dnes večer.

Ve hře byl i Pastrňákův spoluhráč Tomáš Nosek, přednost však nakonec dostal Kämpf. "Jsou to podobní hráči. Jak Kämpfík, tak i Nosíno hrají velmi podobnou roli v sezoně. David byl v Torontu víc vytížený, hrál tam větší roli, což v našem rozhodování také hrálo svoji úlohu. David je vynikající hráč do útoku i obrany. Ukazoval to celou sezonu v Torontu, jeho vytížení bylo opravdu velké. Hraje hodně proti nejlepším lajnám soupeře a také oslabení, takže to je přesně hráč, kterého potřebujeme," vysvětlil Nedvěd.

Naopak do turnaje ve Finsku už nezasáhne Simon. "Odpojil se z osobních důvodů. Je to pro nás ztráta, ale vliv na chod mužstva to nemá. Zkrátka se stalo. Jelikož jde o velmi citlivou osobní záležitost a respektujeme Dominikovo soukromí, prosíme o pochopení, že se k celé záležitosti nebudeme více vyjadřovat," řekl Nedvěd. Při Simonově absenci nastoupí český tým do zápasu proti Rakousku s jedenácti útočníky.

Zdravotní stav Dostála, který měl v pondělí podstoupit podrobnější vyšetření blíže nespecifikovaného zranění, zůstává zahalen otazníky. "Zatím není nic nového. Poslední místo v útoku jsme pro brankáře nechat nemohli, regule nám to nepovolily, takže to na pořadu dne nebylo," řekl Nedvěd s tím, že na soupisku dosud nezapsaní útočníci Petr Kodýtek s Petrem Holíkem zatím zůstávají s týmem, než dorazí poslední ohlášené posily.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články