Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Slováci splnili úkol, porazili Italy a stále hrají o čtvrtfinále

Hokejisté Slovenska potřebovali s Italy potvrdit roli favorita, aby udrželi šanci na účast ve čtvrtfinále světového šampionátu. A povedlo se. Na to jim vlastně stačila úvodní třetina, v níž dali góly Krištof a sedmnáctiletý Sýkora, pro něhož to byl první gól na MS a v poslední minutě úvodní části hry jím dal svému týmu klid. Slováci měli stálou převahu, ale od druhé třetiny hráli spíš na jistotu. A to se jim nemuselo vyplatit, když na 1:2 snížil Trivellato. Tamáši ale v závěrečné třetině vrátil vítězům třetím gólem klid. Ti si o čtvrtfinále zahrají v úterý s Dánskem.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Itálie - Slovensko

Italové, kteří mají na kontě jediný bod a v pondělí je čeká přímý souboj o záchranu s Kazachstánem, odolávali favoritovi až do času 10:31. Střelu Slafkovského vytěsnil Bernard, od Tatara se puk odrazil mezi kruhy ke Krištofovi a útočník Komety Brno se radoval ze své první branky na turnaji. V 16. minutě mohlo Slováci zvýšit. Gios zlomil při střele hokejku a do úniku ujel Takáč, ale bekhendovým blafákem Bernarda mezi betony nepřekonal. O chvíli později si italský gólman poradil i s Liškovou střelou.

Před pauzou nejdříve Húska vyrazil Petanovu střelu z kruhu a poradil si i s dorážkou Simona Kostnera. V čase 19:54 a dočkal ve čtvrtém utkání na šampionátu první branky talent Sýkora. Na levý kruh mu přihrál osmnáctiletý Slafkovský a forvard Nitry se trefil pod horní tyč.

Hned v úvodu druhé části vyrazil Bernard Romanou střelu před Fehérváryho, který bekhendem přestřelil odkrytou branku. Ve 22. minutě mohli Italové při Lantošiho trestu snížit. Mantenuto trefil pravou tyč a při Petanově dorážce zasáhl pravým betonem Húska. Italové se ubránili při Giosově trestu a v 35. minutě minul z dobré pozice Tatar. Outsider odolal i při dalším oslabení kvůli hře v šesti, při kterém měli šance Liška a Regenda.

V úvodu třetí třetiny při hře čtyř proti čtyřem tečoval Diego Kostner Petanův pokus, ale minul branku. V době, kdy hráli Slováci už v oslabení, mohl zvýšit po dobrém forčekingu Lunter, ale Bernard svůj tým podržel. Navíc Italové nakonec krátkou přesilovku využili a Húskovi sebral čisté konto střelou od modré čáry do pravého horní rohu Trivellato.

Překvapení se ale nekonalo. V 50. minutě tři sekundy před plánovaným návratem vyloučeného Di Perny ještě neuspěl z první dorážky Ivan, ale z druhé už Tamáši ano. Pro útočníka Banské Bystrice to byl v šestém duelu při jeho debutu na velké mezinárodní akci premiérový gól a pečetil výhru.

Skupina A (Helsinky):

Itálie - Slovensko 1:3 (0:2, 0:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 45. Trivellato (S. Kostner) - 11. Krištof (Tatar, Slafkovský), 20. A. Sýkora (Slafkovský, Tatar), 50. Tamáši (M. Ivan, Lantoši). Rozhodčí: Ansons (Lot.), Rohatsch (Něm.) - Constantineau (Fr.), Zunde (Lot.). Vyloučení: 5:4. Využití: 1:1. Diváci: 3442.

Itálie: Bernard - Di Perna, Trivellato, Miglioranzi, Pietroniro, Glira, Gios, Spornberger - Frigo, Mantenuto, McNally - Sanna, S. Kostner, Petan - Frank, Hannoun, D. Kostner - Deluca, Traversa, Mantinger - Insam. Trenér: Greg Ireland.

Slovensko: Húska - Čerešňák, Fehérváry, Nemec, M. Ivan, Grman, Jánošík, Gachulinec, Rosandič - Slafkovský, Krištof, Tatar - Regenda, Mikoš Roman, Takáč - Lantoši, Tamáši, Liška - A. Sýkora, Kollár, Lunter. Trenér: Craig Ramsay.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články