Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Severské derby vyvrcholilo nájezdy. Více klidu a zručnosti ukázali Švédové

Velmi dramatické severské derby vyhráli švédští hokejisté, kteří porazili Finy až po samostatných nájezdech 3:2. V rozstřelu rozhodl útočník Emil Bemström. Švédové se díky zisku bodů dostávají do vedení ve skupině B, Finsko je druhé jen o bod zpět.

Švédové nasadili do hry dvě čerstvé posily z NHL: útočníky Jacoba Petersona z Dallasu a Carla Grundströma z Los Angeles. Hned v úvodu mohli otevřít skóre domácí, když po forčekingu Mikaela Granlunda našel Manninen mezi kruhy Hartikainena, ale jeho střelu vyrazil Hellberg. Säteriho se snažil v 6. minutě po objetí branky překonat Friberg. Při vyloučení Bromého měl další možnost Hartikainen.

V čase 11:38 se radovali Švédové. Obránce Adam Larsson objel branku a o levou tyč poslal puk za Säteriho. Zvýšit mohl po kombinaci s Asplundem Kellman. Při trestu Adama Larssona Finové nevyužili ani svoji druhou početní výhodu v utkání.

Ve 23. minutě už to mohlo být 2:0 pro Švédsko, protože Grundström trefil z levého kruhu protější tyč. V čase 23:38 se naopak dočkali Finové vyrovnání po Hellbergově zaváhání, jemuž propadlo do branky Lehtonenovo nahození.

Ve 26. minutě už výběr Suomi vedl a opět u toho byl Lehtonen. Na jeho přihrávku od levého mantinelu si k levé tyči Hellbergovy branky najel další bek Vatanen a snadno skóroval. "Bavili jsme se o tom se Samim (Vatanenem), že to tam zkusí zavřít, takže jsem mu to tam dal," řekl finský bek Mikko Lehtonen webu IIHF. V 35. minutě Lehtonenova střela vypadla švédskému gólmanovi, který ale Lammikkovu dorážku kryl. "Potřebujeme své šance proměňovat," doplnil Lehtonen.

Ve vyrovnaném severském derby srovnal výběr Tří korunek krok ve 47. minutě, kdy Gustafssonovu střelu tečoval před Säterrim Kellman. Necelé tři minuty před koncem třetí třetiny mohl otočit výsledek Dahlin, ale zamířil z pozice mezi kruhy do tyče.

Pětiminutové nastavení nerozhodlo a v rozstřelu se prosadil jako jediný z deseti exekutorů na startu druhé série Bemström, jenž Säteriho překonal střelou z pozice mezi kruhy. "Snažil jsem se soustředit, být v klidu a ukázat sebevědomí. Nechtěl jsem reagovat na jejich první pohyb. Dnes to vyšlo dobře. Jsem velice šťastný, že jsme získali bod navíc," řekl švédský gólman Magnus Hellberg, na něhož nikdo z Finů v rozstřelu nenašel recept. Neuspěl ani jako poslední Rajala, který zkusil fintu s nájezdem zády k brance a bekhendovým zakončením.

Finsko - Švédsko 2:3 po sam. nájezdech (0:1, 2:0, 0:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 24. M. Lehtonen (Björninen, Anttila), 26. Vatanen (M. Lehtonen, Armia) - 12. A. Larsson (Peterson, Dahlin), 47. Kellman (E. Gustafsson, Ekman Larsson), rozhodující sam. nájezd Bemström. Rozhodčí: Ingram (Kan.), MacFarlane - Briganti (oba USA), Van Oosten (Kan.). Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 11 695.

Finsko: Säteri - Hietanen, M. Lehtonen, Ohtamaa, Seppälä, Vatanen, Friman, Pokka - Hartikainen, S. Manninen, Mikael Granlund - Armia, V. Filppula, Rajala - J. Sallinen, Lammikko, H. Pesonen - Anttila, Björninen, Innala. Trenér: Jukka Jalonen.

Švédsko: Hellberg - A. Larsson, Dahlin, E. Gustafsson, Ekman Larsson, A. Lindholm, Tömmernes, Pudas - Bemström, Peterson, J. Nordström - Friberg, Kellman, Asplund - C. Klingberg, A. Bengtsson, Bromé - Grundström, Aman, O. Lang. Trenér: Johan Garpenlöv.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články