Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Rusko a Bělorusko zůstávají v hokejové klatbě i pro příští sezonu

Příští hokejová sezona zůstane bez Ruska i Běloruska. Kvůli invazi na Ukrajinu nebudou oba státy hrát na turnajích Mezinárodní hokejové federace (IIHF).

"Museli jsme před další sezonou přijmout nějaký jasný závěr. A tím je, že Rusko a Bělorusko se i nadále nebudou účastnit našich turnajů. Vyloučení obou týmů se promítlo odshora až dolů v celé té struktuře. Není to jednoduché, ale nelze s tím teď nic moc jiného dělat než čekat, jak se bude situace vyvíjet dál," řekl šéf IIHF Luc Tardif.

Vedení IIHF koncem února na mimořádném jednání pozastavilo účast reprezentačních týmů i klubů z obou států na všech akcích v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu, na které se podílí i Bělorusko. Toto rozhodnutí mělo platnost do odvolání a stejné je to i nadále vzhledem k pokračujícímu válečnému konfliktu.

"V září budeme mít další kongres a zase se tím budeme zabývat, ale teď můžeme opravdu jen čekat. Až v budoucnu budeme řešit, jak Rusko a Bělorusko do našich turnajů vrátíme. Bude to dilema a složité řešení. Já však doufám, že to bude možné co nejdříve, protože to bude znamenat, že situace ohledně konfliktu už je lepší," konstatoval Tardif.

Ruská hokejová federace s rozhodnutím IIHF nesouhlasí, neboť pro něj podle jejího názoru nejsou právní důvody. "Domnívali jsme se, že o dříve podané žádosti k disciplinární komisi IIHF kvůli zpochybnění ruské neúčasti na mezinárodních turnajích a vrácení pořadatelství mistrovství světa v roce 2023 se mělo rozhodnout až 15. června," uvedli Rusové ve vyjádření.

Podle běloruské federace jde o další rozhodnutí, které IIHF učinila pod nátlakem národních federací, které jsou podle ní rukojmími politiků ze Západu. "IIHF opět pod rouškou obav o naši bezpečnost porušila všechny zásady olympismu," uvedli Bělorusové. Proti rozhodnutí se chtějí odvolat.

Co s Ruskem, až konflikt pomine?

"Rusko je bezesporu pořád velmi důležitým článkem té top skupiny. Je to sedm jistých zápasů, které mají vysokou kvalitu. Přináší s sebou jak fanoušky, tak i partnery. Nedají se samozřejmě lehce nahradit. Ale hlavně - po hokejové stránce na šampionát jednoznačně patří. Celá Rada IIHF si však za současným rozhodnutím stojí," uvedl první místopředseda IIHF Petr Bříza.

"Nyní jsme rozhodli, že Rusko s Běloruskem nebudou hrát celou příští sezonu. Máme jeden kongres v září, další v květnu, což nám dává prostor trochu předvídat, jak se bude situace vyvíjet dát. Jaké budou dopady na další sezonu, uvidíme. Pokud bude konflikt nadále pokračovat a vše se bude vyvíjet, jak se bohužel dosud vyvíjí, tak za rok můžeme tady v Tampere udělat úplně stejné rozhodnutí i o další sezoně," připustil Bříza.

Zamezit účasti obou zemí na turnajích je podle jeho slov řešením, které zajistí bezpečnost a integritu šampionátu. "Neumím si za současné situace představit, že by jakékoliv ruské mužstvo hrálo na turnajích v Evropě. Představte si osmnáctileté kluky, jak bychom kolem nich postavili 80 bodyguardů a jednotku speciálních sil, aby je dovezli na zimák a zpět. To není funkce sportu," prohlásil Bříza.

Ví, že nebude v budoucnu snadné začlenit ruské a běloruské reprezentační týmy zase zpátky. "Myslím, že kdyby za rok přišla další suspendace (na sezonu 2023/24), začne velká debata, kam je zařadit. Zda s tím rankingem, nebo jinak. Sportovně Rusko jednoznačně patří do první skupiny, a pokud bychom ho pak umístili do čtvrté divize, tak bychom ty turnaje znehodnotili na pět let. A budeme pod tlakem čelit kritice, že ta rozhodnutí jsou diskriminační," uvedl.

"Bude to opravdu dilema, sportovně-technické dilema, jak je zapracovat zpátky. U velkého mistrovství světa je to o tom, zda můžeme hrát ten jeden rok s vícero týmy. Má to pak ale samozřejmě dopad na kalendář, rozlosování, délku turnaje... Je to něco, co budeme rozebírat, kam to všechno může spět. Musíme zajistit i to, aby týmy pod elitní skupinou měly zase důvod hrát turnaje, aby to mělo smysl a udrželi jsme nějakou návaznost postupů a sestupů," dodal Bříza.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články