Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Reprezentace je pro mě nejvíc, vysvětlil Simon účast na MS bez smlouvy v NHL

I agent mu řekl, ať zváží účast na mistrovství světa, když nemá v NHL smlouvu. Dominik Simon však o něčem takovém vůbec nepřemýšlel. Český útočník bere nominaci do reprezentace jako nejvyšší možnou metu. Proto také neřeší, jakou roli v národním týmu na šampionátu ve Finsku bude mít. Hlavní pro něj je úspěch, k čemuž by měl přispět svojí univerzálností a obětavostí.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi ladí poslední detaily na Velkou Británii

Dominik Simon sice v NHL neoslňuje statistikami v bodování, přesto je pro český tým na mistrovství světa v Tampere mimořádně cennou posilou. Důvodem je jeho univerzálnost a ochota obětovat se pro úspěch mužstva na jakékoliv pozici v sestavě. Že nepostrádá ani ofenzivní kvality, o tom nejlépe přesvědčil na posledním šampionátu, který absolvoval. Na MS v Bratislavě před třemi lety posbíral v 10 zápasech 12 bodů za čtyři góly a osm nahrávek a vešel se tak mezi desítku nejproduktivnějších hráčů turnaje.

"Snažím se být určitě přizpůsobivý a umět hrát na více pozicích, protože v NHL jdete z týmu do týmu nebo kolikrát měníte i tu svou roli. Nijak extra mi nezáleží na mé roli, ale na prvním místě je u mě týmový úspěch. Ať bude tedy ta role jakákoliv, budu se ji snažit plnit co nejlépe, ať pomůžu co nejvíc mužstvu," prohlásil Simon.

Jeho parťáky v útočné formaci by měli být na startu turnaje Matěj Stránský a Michael Špaček. "Zvykáme si na sebe, ale už jsme spolu odehráli zápas, což je super. Myslím, že s každým dalším tréninkem víme zase trochu lépe, jak si kdo najíždí, kde se kdo vyskytuje, takže je to fajn. Stráňa je silnej před bránou a je vidět, jak si kluci rozumí," ocenil Simon.

Dosud byl na dvou šampionátech, které shodou okolností skončily stejným výsledkem – porážkou v boji o bronz. Turnaje v Praze (2015) a Bratislavě (2019) však byly jinak pro pražského rodáka dost odlišné.

"V Praze jsem byl ještě vážně mladý a měl jsem kliku, jak mě kluci vzali mezi sebe, protože tam bylo hodně zkušených hráčů. A mně to hodně ulehčili. Já neměl co ztratit, byl jsem nejmladším hráčem, tam jsem si fakt díky lidem okolo i trenérovi (Vladimíru Růžičkovi) jen užíval," vzpomínal.

"Pak v Bratislavě to byl také super turnaj. Mohl jsem hrát s Vorasem a Froldou," připomněl spolupráci s Jakubem Voráčkem a Michaelem Frolíkem. "Celkově to ale dopadlo podobně, tak jen doufám, že tady už to dopadne líp. A také doufám, že za námi dorazí někteří diváci z Čech a budou nám fandit, budeme za to určitě vděční," přál si Simon.

I když je v NHL bez smlouvy na další sezonu, nad možností reprezentovat vůbec neváhal. "Nároďák je vždycky moc a já měl vážně obrovskou radost z toho, když jsem dostal pozvánku. Pro mě byl vždycky odmala to úplně nejvíc v mém případě. Člověk se na to vždy těšil a byla to pokaždé ta největší odměna za všechnu práci. A zároveň pro mě i součást té cesty nahoru. Nijak jsem nad tím nepřemýšlel. Agent to samozřejmě podotknul, že nemám smlouvu a měl bych se nad tím zamyslet, ale já chtěl jet, tak jsem jel," přiblížil Simon.

Účast na šampionátu bere i jako možnost vylepšit v tomto ohledu své vyhlídky. "Může to určitě trochu pomoct a mít pozitivní vliv na další smlouvu, kdybych tady nějak dobře zahrál. Na druhou stranu je důležité zůstat zdravý. A to soustředění je zaměřené na jiné věci – chci pomoct týmu k nějakému úspěchu," zdůraznil.

Pokyny ohledně dalšího angažmá má jeho agent jasné. "Čekat a být připravený, kdyby se týmy chtěly bavit o nějakých nabídkách. Aby zástupci těch klubů věděli, jaká je moje momentální pozice. Čekám, zda nabídne Anaheim, který mě má teď pod sebou, kvalifikační nabídku. Kdyby ne, začne se to pak řešit dál. Pak by byl člověk od určitého data volným hráčem a může řešit jiné týmy," připomněl Simon.

"Setrvání v Anaheimu bych se určitě nebránil. V týmu jsou parádní lidi, bylo skvělé, jak mě vzali mezi sebe. Tohle je moc pěkné na té lize, že poznáte různé lidi, vytvoříte si vztahy a toho si pak hodně vážíte. Když už měníte týmy, je tohle jedna z nejhezčích věcí. Město je hezké, super počasí, určitě jsem si nestěžoval," řekl Simon.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články