Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Potřebujeme udělat bordel kolem brány a mít dorážky. Moc šancí jsme neměli, smutnil Hertl

Závěrečný zápas v základní skupině mistrovství světa českému výběru nevyšel. Národní tým podlehl domácím Finům 0:3 a v posledních duelech se tak střelecky trápí, protože předtím porazil Spojené státy 1:0. Také proto vyzývá útočník Tomáš Hertl v ofenzivě k větší přímočarosti a důrazu před soupeřovou brankou. Češi vyzvou ve čtvrtfinále šampionátu v Helsinkách Němce, přímý přenos utkání sledujte na programu ČT sport a ČT sport Plus ve čtvrtek od 15:00.

Finové i proti Česku ukázali precizní defenzivu. Za celou základní skupinu inkasovali ze sedmi zápasů jen pětkrát a v posledních třech utkáních nedostali žádný gól.

"Moc šancí jsme neměli. Trápíme se s tím většinu turnaje, jsme v útočném pásmu, klidně prostřídáme čtyři lajny, ale všechno hrajeme okolo a nic z toho. Musíme se víc tlačit do branky, jednoho hráče tam zaparkovat, víc střílet a posbírat nějaké takové góly. Potřebujeme taky udělat bordel kolem brány a mít dorážky," řekl Hertl.

Finský gólman Jussi Olkinuora si díky 24 úspěšným zákrokům připsal v pátém vystoupení na turnaji už čtvrtou nulu a má úžasný průměr 0,2 gólu na zápas a úspěšnost zákroků 99,03 procenta. Podle Hertla mu ale za jiných okolností mohli Češi čísla pokazit. "Málo se nutíme do střely. Když gólman teď puk vidí, chytne ho. Je na nás, abychom tam udělali pořádný dusno před ním," prohlásil Hertl.

"Bylo to hodně fyzické, navíc jsme hráli víc oslabení, než jsme chtěli. Musíme být ale lepší, připravit se na zápas, který následuje. Teď přijde to hlavní," uvedl Hertl. Ve čtvrtek čeká český tým boj o účast v semifinále a naději na ukončení čekání na medaili na velké mezinárodní akci od světového šampionátu v roce 2012 v Helsinkách a ve Stockholmu. Od té doby byli v semifinále na MS v letech 2014 v Minsku, 2015 v Praze a 2019 v Bratislavě a na olympijských hrách v Pchjongčchangu v roce 2018.

Němci ze sedmi zápasů na turnaji podlehli jen Kanadě (3:5) a Švýcarsku (3:4 po samostatných nájezdech). "Hrají hodně fyzický hokej a mají tam pár top hráčů, třeba Seidera nebo brankáře Grubauera. Věřím, že když budeme hrát, jak jsme předvedli v našich lepších zápasech, zvládneme to. Potřebujeme na ně hned od začátku vletět, na nic nečekat. Kolikrát jsme tady čekali, co udělá soupeř. My musíme hrát už tak, ať se nám podřizuje soupeř, být agresivnější," podotkla opora San Jose.

Před zápasem s Finy oba týmy měly jasno, jak jsou postupové karty rozdané. "Věděli jsme, jak to vedle vypadá, ale současně se snažíte na to nemyslet. Jdete hrát hokej, poslední zápas ve skupině, chcete se naladit co nejlépe," prohlásil Hertl. I kdyby Češi tým Suomi porazili, stěhovali by se z 2. místa do Helsinek, protože Finové by i ze třetí pozice zůstali v hlavním dějišti.

Přejezd do 180 kilometrů vzdálených Helsinek nepovažuje Hertl za problém. "Na to se vymlouvat nebudeme, tak to je. Potřebujeme zregenerovat, nachystat se a není se na co šetřit. Každý se musí už vydat. I když vám to třeba nejde, potřebujete dohrát hráče, zblokovat střelu, táhnout za jeden provaz," dodal Hertl.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články