Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Nutné tři body, získané tři body. Slovensko rozstřílelo Dánsko a postoupilo do čtvrtfinále

Cokoliv jiného než výhra v základní hrací době by je poslalo domů. Hokejisté Slovenska však obtížnou pozici v závěrečném utkání základní skupiny zvládli. V přímém souboji o čtvrtfinále zničili Dánsko 7:1 a mají jistotu play-off. Naopak Seveřané, kteří v pondělí senzačně porazili Kanadu, mají černého Petra a na šampionátu končí.

Čtyřmi body za gól a tři asistence zazářil osmnáctiletý obránce Šimon Nemec, tři přihrávky si připsal útočník Komety Brno Michal Krištof a po dvou brankách vstřelili kapitán Tomáš Tatar a Pavol Regenda.

Slováci po jasné výhře skončili ve skupině A čtvrtí díky lepší bilanci ve vzájemných zápasech před Dánskem. Ve čtvrtek v Tampere čeká bronzové medailisty z únorových olympijských her v Pekingu Švédsko či domácí Finsko. "Teď si trochu odpočineme a počkáme, s kým budeme hrát. Ať to bude Finsko, nebo Švédsko, čeká nás velice těžký zápas," řekl slovenský útočník Samuel Takáč.

Slováci, kteří potřebovali vyhrát minimálně o tři branky, aby nemuseli čekat kvůli potvrzení postupu na večerní výsledek Kanady s Francií, byli od začátku aktivnější a přesně v polovině úvodní části se tým kanadského kouče Craiga Ramsayho poprvé radoval. Po Krištofově vyhraném vhazování se trefil z pravého kruhu za přispění teče Nicholase Jensena Tatar. Slováci zvýšili 22 sekund před koncem první třetiny, kdy Krištof vysunul Tatara a útočník New Jersey po bekhendovém blafáku zasunul puk vedle levého betonu gólmana Dahma.

Na startu druhé části Ramsayho svěřenci využili tři sekundy před koncem trest Baua Hansena. Nemcovu tečovanou střelu doklepl bekhendem přes Dahmův levý beton Regenda. Slováci zahrozili i v oslabení, protože při Grmanově trestu prověřil dánského gólmana Liška. Ve 33. minutě už zvýšili díky tečované střele od modré čáry obránce Rosandiče, který si mohl schovat puk za první gól na velké mezinárodní akci.

Utkání Slovensko - Dánsko
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA/ autor: Markku Ulander

V 39. minutě obral Krištof o puk u levého mantinelu kapitána Regina a Slafkovský se ocitl sám před Dahmem, jehož nadvakrát překonal. Další gól mohl přidat ještě před přestávkou Takáč, který trefil tyč.

"Naše rychlost byla klíčová. Přehráli jsme soupeře, byli jsme první u puku a vyhráli jsme řadu soubojů. Oni hráli včera večer těžký zápas a my jsme měli dva dny volna, takže jsme se dobře připravili a rozdíl v zápase byl vidět," uvedl Takáč.

Slovenský gólman přišel o čisté konto ve 48. minutě při Regendově trestu, kdy z pozice mezi kruhy zamířil přesně přes stínícího Baua Hansena Blichfeld, který si připsal pátý gól na turnaji. Dánové se v závěru ubránili při Kristensenově trestu, ale v čase 58:53 po pokračujícím tlaku skóroval z dorážky Nemec a oslavil první trefu na velkém turnaji.

Rozezlený Markus Lauridsen rozbil hokejkou plexisklo u střídačky a dostal desetiminutový trest. Kouč Heinz Ehlers ještě zkusil odvrátit inkasovanou branku trenérskou výzvou, protože se mylně domníval, že Slováci předtím v přesilovce pokračovali ve hře po Tatarově přihrávce rukou. Následovalo vyloučení a 41 sekund před koncem ještě dovršil výsledek střelou z levého kruhu Regenda, čerstvá posila Mladé Boleslavi.

Dánové v pondělí slavili historickou výhru nad Kanadou 3:2, ale druhý krok k play-off už nezvládli. "Věděli jsme, že soupeř měl za sebou dva dny volna, ale to není žádná výmluva. Oni na nás nastoupili a my jsme se s tím nedokázali vypořádat," prohlásil dánský útočník Joachim Blichfeld.

Slovensko - Dánsko 7:1 (2:0, 3:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 10. Tatar (Krištof), 20. Tatar (Krištof), 22. Regenda (Slafkovský, Nemec), 33. Rosandič (Lunter, Nemec), 39. Slafkovský (Krištof), 59. Nemec (Takáč, Miloš Roman), 60. Regenda (Nemec, Lantoši) - 48. Blichfeld (M. Lauridsen, Ehlers). Rozhodčí: MacFarlaine, Rekucki (oba USA) - Sormunen (Fin.), Van Oosten (Kan.). Vyloučení: 4:3, navíc M. Lauridsen (Dán.) 10 min. Využití: 2:1. Diváci: 3084.

Slovensko: Húska - Čerešňák, Fehérváry, Nemec, M. Ivan, Grman, Rosandič, Gachulinec, Jánošík - Tatar, Krištof, Slafkovský - Regenda, Miloš Roman, Takáč - Lantoši, Tamáši, Liška - A. Sýkora, Kollár, Lunter. Trenér: Craig Ramsay.

Dánsko: Dahm - Lassen, M. Lauridsen, J. Jensen Aabo, Kristensen, Larsen, N. Jensen, M. Jensen - N. Ehlers, F. Nielsen, Bau Hansen - Aagaard, Regin, Storm - Blichfeld, Wejse, P. Bjorkstrand - Asperup, Jakobsen, Poulsen. Trenér: Heinz Ehlers.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články