Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Nevím, co s námi je. Neměli jsme drajv, chyběla správná energie, řekl po fiasku Flek

Místo potvrzení role favorita a připsání si důležitých tří bodů v boji o postup do čtvrtfinále přišlo selhání a historická porážka 1:2 po nájezdech od Rakouska. Nezabránil tomu ani Jakub Flek, kterému se jen těžko vysvětlovaly důvody nevýrazného výkonu. Nadále však věří, že národní tým je dostatečně silný, aby na mistrovství světa udělal úspěch.

Už po porážce se Švédskem na hlavy českých hokejistů zamířila kritika za chybějící tempo, nasazení či pohyb. Rakousko se proto zdálo jako ideální odrazový můstek pro vracení na vítěznou vlnu. Jenže místo povinných tří bodů se tristní scénář opakoval a národní tým si navíc připsal historickou blamáž.

Nic takového se totiž doposud nestalo. Češi na mistrovství světa doposud vždy svého soupeře dokázali porazit po základní hrací době. Šampionát ve Finsku tuto pozitivní bilanci ovšem rozbil na padrť. 

"Neměli jsme správnou energii. Náš výkon ze zápasu se Švédskem jsme si bohužel určitým způsobem přenesli i do duelu s Rakouskem. Zdálo se, že jsme v útočné třetině na puku, ale nebyl tam drajv do branky, který jsme potřebovali. Spíše jsme to hráli po rozích. Nebyl tam správný tlak, abychom gól dotlačili," řekl útočník Karlových Varů Jakub Flek, jenž v zápase zaznamenal tři střely.

S Rakouskem přitom hrál národní tým za poslední měsíc v přípravě hned dvakrát a vždy z toho byla jasná výhra. Ono i ve Finsku to dlouho vypadalo na triumf, i když těsný, jenže vedení, které Češi drželi po trefě Romana Červenky z první třetiny, zmizelo sedmatřicet vteřin před koncem při power-play soupeře a outsider nakonec rozhodl v samostatných nájezdech díky Peterovi Schneiderovi.

"Nemyslím si, že by nás něčím překvapili. Je to hlavně o nás. Největší problém byl, že jsme jim neodskočili na 2:0. Šance tam nějaké byly, ne nějaké světové, ale druhý gól jsme nedali. Tam byl zakopaný pes," vysvětloval.

Oproti přípravě však Češi na celém šampionátu zatím vypadají mnohem těžkopádněji. Po výkonech, díky nimž těsně před mistrovstvím svěřenci Kariho Jalonena ovládli Švédské hry, není ve Finsku zatím ani památky.

"Nevím, co s námi je. Vím, že je to klišé, ale musíme to hodit za hlavu a semknout se. Něco jsme si k tomu řekli, něco řekl trenér. Zavařili jsme si sami, ale věřím, že tým máme dostatečně silný," konstatoval Flek.

Jedním z možných důvodů výkonnostního propadu by mohl být příjezd nových hráčů ze zámoří a tím pádem nesehranost. Flek si to ale nemyslí. "Příchody nových hráčů nejsou zásadní zásah. Systém máme pořád stejný. Víme, co hrát. Když se nedaří, musíme najít způsob, jak týmu pomoct. Vyhrát souboj, makat, udělat prostě bordel v útočném pásmu. To nám chybělo," řekl.

Češi si každopádně šokující porážkou zkomplikovali situaci ve skupině, kde jsou v současnosti čtvrtí a čekají je ještě zápasy s USA, Finskem, Lotyšskem a Norskem. "Dostali jsme se do problémů sami. Pořád ale věřím, že máme dost silný tým na to, abychom v následujících zápasech byli úspěšní," dodal Flek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články