Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Nebudeme nic měnit, věříme systému, říká Jalonen a výkony sudích označil za šílené

Od začátku svého angažmá nastavil nějaký plán a překotné změny s realizačním týmem nechystá. Kouč Kari Jalonen věří, že dostatečná příprava na čtvrtfinále s Německem díky pozorovateli českého týmu v Helsinkách pomůže k postupu do bojů medaile. Tak jako v předchozích rozhovorech stojí plně za mužstvem, co tedy řekl k horší produktivitě Davida Pastraňáka a spol. z konce základní skupiny? Přímý přenos čtvrtfinále Německo - Česko sledujte na ČT sport a ČT sport Plus ve čtvrtek od 15:00.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Finsko – Česko

V úterý večer ještě trenérský štáb rozebral porážku s Finskem (0:3), ráno už ale napnul všechny síly ke čtvrtečnímu duelu. "V Helsinkách jsme měli pozorovatele, který nám řekl o soupeři vše, co vypozoroval. Máme samozřejmě i statistiky a video. Naprosto přesně víme, proti komu a jaký zápas náš čeká," řekl Jalonen.

Přes porážku s Finy neplánuje překotné změny. "Nechceme měnit vůbec nic. Musíme věřit systému a plánu, který si pro zápas nastavíme, právě pro tento moment jsme ho celou dobu den po dni pilovali. A také je třeba věřit hráčům, protože je to jejich hra, oni budou na ledě. Ještě zítra ráno v Helsinkách jim ukážeme nějaká videa k vhazováním, forčekinku a podobně, samozřejmě včetně oslabení a přesilovek. Držíme se rutiny zaběhlé po celou dobu turnaje," uvedl Jalonen.

Vyhlídky na čtvrtfinále se probraly v novém Hokej fokus podcastu:

Jako problém nevnímá ani fakt, že za poslední dva zápasy vstřelili jeho svěřenci jedinou branku. "Finsko za celý turnaj dostalo pět branek. Není to jenom o nás, že bychom měli potíže se prosadit. Finové prostě hrají opravdu dobře. A proti Spojeným státům to bylo o jedné brance. A byli jsme to my, kdo sebral tři body, to bylo důležité."

Stejně tak ho neznepokojuje, že se po úchvatném rozjezdu a pěti bodech ve dvou zápasech zasekl David Pastrňák, jenž zůstal dvakrát po sobě bez bodu. "Včera měl nějaké šance, ale já nehodlám počítat nějakému hráči body, ať jde o kohokoliv. David je skvělým hráčem a lídrem, ale tohle je týmová hra. Potřebujete týmového ducha – vyhráváte jako jeden tým a stejně tak i prohráváte jako jeden tým," zdůraznil Jalonen.

"Nemám rád, když se jednotlivcům počítají body. Ti hráči jsou jednotkou, která pracuje společně na nějakém cíli. Víme, že Pastrňák je výborným hráčem a má schopnosti na to, aby góly dával. Ale je to třeba vidět z trochu jiné perspektivy. O tomhle příští zápas nebude," řekl Jalonen.

Důležitá pro úspěch bude vedle hokejových dovedností i vítězná mentalita. "Jako hráč musíte jít do zápasu s tím, že ho hrajete s tímhle týmem jednou za život, že si to chcete naplno užít a uspět. Bojujete přece za celou zemi. Neohlížím se na to, jak to bylo v minulých letech, že se často nedařilo českému týmu postoupit dál. Na to vůbec nehledím, koukám dopředu. Potřebujeme odehrát dobrých celých 60 minut se stoprocentním výkonem každého z hráčů, který bude v sestavě," řekl Jalonen.

Po úterním utkání opět vyjádřil nespokojenost s výkony rozhodčích. "To je už docela šílené. Odehráli jsme sedm zápasů a skoro v každém se něco objevilo, je to pořád ten samý příběh. Včera poslali na trestnou lavici Červenku se Zohornou, ale nerozumím tomu, za co to bylo. Oni k faulu nebyli ani blízko. Pak si s rozhodčími promluvím a oni najednou začnou vylučovat i Finy. Nerozumím tomu, co za tím je," podivoval se kouč.

Mezi nespokojenými kouči v tomto ohledu není osamocený. "Je to docela smutné. Každý ví, jak moc tenká je hranice mezi úspěchem a neúspěchem, výhrou a porážkou. Proti Spojeným státům americkým i Finsku to byly opravdu těsné zápasy. Sudí se musí řídit pravidly, nad ničím nepřemýšlet a nespekulovat. Žádám od nich jediné – aby rozhodovali v duchu fair play. Snad se toho ve čtvrtek dočkáme a nebudou dělat chyby," uvedl Jalonen.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články