Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Na Finy či Slováky až ve finále. Jak vypadá semifinálová matematika?

Čeští hokejisté ještě možná vylehávají finskou kocovinu. Někteří možná špatně spali, protože se jim ve snech zjevoval nepřemožitelný Jussi Olkinuora v brance Suomi. Pro ně máme dobrou zprávu – na Finy totiž Pastrňák a spol. nemohou narazit dřív než v boji o zlato na mistrovství světa. Ve hře pro případné semifinále jsou pouze čtyři možní soupeři. Jak to? Přímý přenos čtvrtfinále Německo – Česko sledujte na ČT sport a ČT sport Plus ve čtvrtek od 15:00.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Finsko – Česko

Pryč jsou časy, kdy bylo od začátku vyřazovacích bojů zcela jasné, kdo na sebe narazí i v dalších bojích. Taky jste na to už zapomněli? Od roku 2018 totiž vedení IIHF systém semifinálového nasazování na mistrovství světa pozměnilo – nerozhoduje tak tradiční pavouk, ale minitabulky zahrnující výsledky v základní skupině.

Minitabulka vzniká podle následujících kritérií: 1) umístění ve skupině; 2) počet bodů; 3) skóre; 4) počet vstřelených gólů; 5) koeficient.

Minitabulka:

1. Švýcarsko

2. Finsko

3. Švédsko

4. Německo

5. Kanada

6. Česko

7. USA

8. Slovensko

Čtvrteční čtvrfinálové zápasy:

15:20 Německo – Česko / Švédsko – Kanada

19:20 Švýcarsko – USA / Finsko – Slovensko

A pak už to funguje jednoduše. Jakmile se ve čtvrtek rozhodne, které čtyři týmy postoupily do semifinále, vykrystalizuje ještě menší tabulka čtyř týmů vycházející z minitabulky výše. První v ní vyzve čtvrtého, druhý pak třetího. A teď už se dostáváme k tomu nejzajímavějšímu.

Pracujeme s hypotetickou variantou, že Česko zítra ve čtvrtfinále porazí Německo...

Na první pohled je jasné, že tým Kariho Jalonena nemůže v případném semifinále potkat své východní sousedy ze Slovenska. Proč? Slováci totiž v semifinálové tabulce zákonitě vždy obsadí čtvrtou pozici, zatímco Češi v ní nikdy nemůžou skončit první.

Preview čtvrtfinále nabídl nový Hokej fokus podcast:

Už o něco složitější matematika pak škrtá z potenciální sady semifinálových soupeřů taky naše včerejší přemožitele Finsko. Situace Finsko (1) – Česko (4) nemůže nastat, protože Finové k první pozici v tabulce potřebují zkrat Švýcarů, což by ihned posunulo skrze postup Američanů na třetí příčku Čechy.

No a střetnutí Finsko (2) – Česko (3) je rovněž vyloučeno, jelikož čtvrtfinálový úspěch Švýcarska a zároveň Finska, jenž by Finy usadil na druhém místě, znamená zároveň konec v turnaji pro USA a Slovensko, a tudíž jednoznačné 4. místo v tabulce pro české hokejisty.

Všechny další varianty, samozřejmě s výjimkou Němců, už připadají v úvahu. Pokud tedy Česko ve čtvrtfinále uspěje, může se těšit na jednoho z kvarteta Švýcarsko, Švédsko, Kanada, USA.

Pro fanoušky statistik a pravděpodobností: tu největší má souboj Česko – Švýcarsko. Kanadu, nebo Švédsko potkáme, pokud jeden z vítězů skupin selže. USA pak v případě, že prohrají Švýcaři i Finové.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články