Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

MS v hokeji až na chvostu druhé desítky návštěvnosti, Finové jsou i tak v zisku

Zápasy hokejového mistrovství světa v Tampere a Helsinkách navštívilo dohromady 356 955 diváků. Znamená to až dvacáté místo v historické tabulce návštěvnosti světových šampionátů. Přestože se v Tampere hrálo v nové Nokia Areně s kapacitou přes 11 tisíc fanoušků, utkání sledovalo v průměru 5577 diváků. Z pohledu fanoušků rekordní turnaj v Praze a v Ostravě před sedmi lety navštívilo 741 690 lidí.

"Vzhledem k tomu, jak pozdě jsme mohli začít prodávat vstupenky a co vše ostatní se kolem nás dělo, jsme s návštěvností spokojeni," řekl generální sekretář MS Heikki Hietanen.

Poukázal na covidovou situaci v Evropě, kdy fanoušci do poslední chvíle nevěděli, jaká pravidla budou ve Finsku platit, a také na ruskou invazi na Ukrajinu.

Finové kvůli tomu museli helsinskou část turnaje přesunout z Hartwall Areny, kterou částečně vlastní ruští podnikatelé Roman Rotenberg a Gennadij Timčenko zařazení na sankční seznam Evropské unie. Místo toho se hrálo v menší a starší Jäähalli pro zhruba 8000 lidí.

Mezinárodní hokejová federace v reakci na ruskou agresi vyloučila sbornou a Bělorusko, které se na válce podílí, z turnaje. Ve Finsku tak chyběli i ruští fanoušci.

"Samozřejmě, že to mělo vliv. Ale o pandemii a válce na Ukrajině jsme samozřejmě nevěděli, když jsme se chystali na pořádání šampionátu. Předpokládali jsme, že v závislosti na soupeři by na ruské zápasy přijelo tři až pět tisíc jejich fanoušků," uvedl Hietanen.

Přesto by mělo MS skončit ziskem, podle šéfa národního hokejového svazu Harriho Nummely by Finové měli vydělat pět až deset milionů eur.

Šampionát ovládli domácí hokejisté, kteří v nedělním finále porazili obhájce titulu Kanadu 4:3 v prodloužení. Čeští reprezentanti vybojovali bronz po vítězství nad USA 8:4 a získali první medaili po deseti letech.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články