Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Máme sílu v první lajně, ale ostatní se musí přidat, říká Čaloun před čtvrtfinále

Olympijský vítěz z Nagana a mistr světa z roku 1999 Jan Čaloun věří, že čeští hokejisté zvládnou na mistrovství světa čtvrtfinálový zápas proti Německu a postoupí do bojů o medaile. Očekává ale vyrovnané a těžké utkání. Čeští hráči podle něj musí k úspěchu zlepšit ofenzivu a nespoléhat jen na elitní formaci vedenou Davidem Krejčím. Přímý přenos čtvrtfinále Německo - Česko sledujte na ČT sport a ČT sport Plus ve čtvrtek od 15:00.

"Od začátku turnaje se mi líbila první lajna, ve které byl Červenka, Blümel a Krejčí. První pětka byla tahounem týmu, dokázala se prosadit," řekl Čaloun ČTK. Elitní útok plnil klíčovou roli i poté, co se k týmu připojila hvězda Bostonu David Pastrňák, který nahradil Matěje Blümela. "Působí to na mě tak, že máme ofenzivní sílu v první lajně a další pětky se úplně nedokáží prosadit tak, jak by měly. I když tam máme velmi dobré hráče jako Hertl nebo Vrána. Nevím, zda to bude stačit na čtvrtfinále s Německem," uvedl devětačtyřicetiletý bývalý vynikající útočník.

Preview čtvrfinále nabídl nový Hokej fokus podcast:

Čaloun považuje Německo, i přes jeho dobré výkony na turnaji v Helsinkách a Tampere, za přijatelného soupeře. "Myslím si ale, že to bude hodně vyrovnané a těžké utkání. Potřebujeme rozložit ofenzivní sílu do více lajn," řekl. Dá se podle něj předpokládat, že rozhodne jeden dva vstřelené góly.

"Prosadit se přes Němce nebude nic jednoduchého. I oni jsou vyspělí. Pravdou je, že je jednodušší bránit než tvořit. Hlavně na takových turnajích, kde bude rozhodovat jeden zápas o úspěchu a neúspěchu," uvedl Čaloun. Domnívá se, že klíčovou postavou může být Tomáš Hertl. "Hraje velmi významnou roli v San Jose. Je to jejich klíčový hráč a věřím, že on může být hráč, který rozhodne," řekl Čaloun o útočníkovi, který ve Finsku zatím vstřelil jeden gól.

Současný šéf hokejového klubu v Ústí nad Labem sedm sezon úspěšně působil ve Finsku a v roce 1998 získal titul s IFK Helsinky. Příchod finského kouče Kariho Jalonena k české reprezentaci mu tak ani v nejmenším nevadil. "V první fázi jsem to hodnotil kladně. Měl výsledky, vyhrál dva turnaje před mistrovstvím světa a hra byla hrozně živá. Zápasy se mi líbily, líbil se mi pohyb. Aktivita hráčů. Prvky z finského hokeje. Na druhou stranu (před šampionátem) se tým hodně obměnil, doplnil se hráči z NHL a třeba by působil dál hladovým dojmem, kdyby se obměnil méně," uvažoval Čaloun.

Bývalý vynikající střelec, který se čtyři roky snažil prosadit i do NHL a odehrál v elitní světové lize 24 zápasů za San Jose a Columbus, si ale uvědomuje, že Jalonen i generální manažer Petr Nedvěd se snažili sestavit maximálně silné mužstvo i s hráči z NHL. "V prvopočátku to na mě působilo hodně kladným dojmem, teď na mistrovství světa jsou ale výkony nahoru–dolů, spíše dolů. Budeme ale držet palce, je to o jednom utkání, přejít přes Němce a hrát o medaile. Myslím si, že pro český hokej by byl postup považován za úspěch," dodal Čaloun.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články