Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Jalonen: Hráči se musí pro úspěch obětovat. Bude to skvělý hokejový večer

Kari Jalonen věří, že při maximálním výkonu může národní tým pomýšlet na úspěch i v semifinále mistrovství světa proti úřadujícím šampionům Kanaďanům. Vyžaduje to však sebeobětování jednotlivých hráčů a dobře zvládnuté situace při nerovnovážném počtu hráčů na ledě.

Jalonen se znovu ze záznamu podíval na úspěšné čtvrtfinále proti Německu (4:1) a potvrdil si dobrý pocit, který z výkonu mužstva měl.

"Měli jsme dobrý vstup. O první přestávce jsme pak udělali pár změn. Dobře jsme vyplňovali střed hřiště a agresivně forčekovali. Skvěle jsme bojovali, což se mi moc líbilo," řekl zkušený finský kouč.

Právě bojovnost, nasazení a obětavost považuje za základní předpoklady toho, aby mohli Češi pomýšlet na úspěch i proti Kanadě.

"Hráči se musí obětovat. Zblokovali jsme spoustu střel, ale i přesto jsou všichni hráči zdraví. To je moc důležité. Zase to bude o speciálních formacích na přesilovky a oslabení, jak to v takových zápasech vždycky bývá. A my musíme být rozhodně výborní v obou těch ohledech, pokud chceme uspět," zdůraznil Jalonen.

Hned ráno volal Tonimu Söderholmovi, krajanovi, který trénuje Němce. "Říkal, že jsme byli mnohem silnější v osobních soubojích. Cítil jsem to stejně. Síla, energie, ochota jít do soubojů, to vše bylo na naší straně. Takové věci pak rozhodují. A taky jsme měli štěstí. Bylo tam pár okének při kontrech Němců, ale to se stává. K tomu, abyste dosáhli úspěchu, potřebujete mít i štěstí," podotkl.

Těší ho, že tým je po dlouhé přípravě odměněn místem mezi nejlepším kvartetem, ale nehodlá slevit z nastaveného cíle, kterým je titul mistrů světa.

"Ta cesta trvá už devět týdnů, během nichž se stala spoustu věcí. Zítra si to musíme všichni užít. Bude to skvělý večer pro hokej. Musíme načerpat fyzickou i psychickou sílu a doplnit energii. A naším cílem je samozřejmě vítězství. Odehrát zase naplno šedesát minut a vyhrát," řekl Jalonen.

Zápas Kanady se Švédy s dramatickou koncovkou, v níž zámořský tým vyhrál 4:3 v prodloužení, ačkoliv po dvou třetinách měl tříbrankové manko, nesledoval.

"Už od rána sbíráme informace o Kanadě, můj kamarád ji v Helsinkách sledoval, stejně jako Německo. Máme videotrenéry, statistiky... Večer si dáme všechny tyhle střípky dohromady a ráno vše předáme jako jeden celek hráčům," nastínil Jalonen.

Že mužstvo táhne především první útočná formace Davida Krejčího s Romanem Červenkou a Davidem Pastrňákem na křídlech, ho nechává klidným.

"Počítáme pouze výhry. Nemůžu a nebudu kritizovat jiné hráče, že góly nedávají. Samozřejmě doufám, že je dají, ale hokej je týmový sport a já sleduju jen týmové statistiky. Ty jsou pro mě hlavní. Tým vyhrává, tým prohrává, nikoliv jednotlivci," zdůraznil Jalonen.

Právě elitní útok má o něco více prostoru na improvizaci v nastaveném systému. "Jsou na to dost šikovní. Viděli jste ty góly v přesilovce? Kdo tohle dokáže? Mají opravdu mimořádné schopnosti. Dobře si dávají puk a velmi dobře o sobě vědí, kde jak se kdo pohybuje. Zároveň ale pořád poctivě pracují pro tým," ocenil Jalonen.

Červenka vede kanadské bodování turnaje. Šestatřicetiletý mistr světa z roku 2010 za osm utkání nasbíral 14 bodů díky čtyřem gólům a deseti asistencím.

"Hraje skvěle, ale není na to sám. Má kolem sebe spoluhráče, celý tým. Mohu však potvrdit, že se mi líbí, jak hraje. Má zkušenosti a v roli kapitána si vede výborně. Je to opravdu skvělý kapitán," uvedl Jalonen.

O vlastní motivaci nechtěl hovořit. Mnohé však při nástupu do funkce v březnu po odvolaném Filipu Pešánovi přinejmenším trochu překvapil, když vyhlásil, že jediným cílem reprezentačního týmu musí být zlato.

"Nechci koukat příliš daleko. Soustředím se na malé krůčky, nemyslím teď na neděli. Dnes se soustředím jen na dnešek, v sobotu pak máme další zápas a budu se soustředit jen na ten zápas. Prosím, nesnažte se mě tlačit do nějaké jiné odpovědi," dodal s úsměvem Jalonen.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články