Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Francouzi kousali, ale Slováci vstup do turnaje zvládli. Dvakrát skóroval Regenda

První zápas, první vítězství. Hokejisté Slovenska otevřeli mistrovství světa ve Finsku skalpem Francouzů, které porazili 4:2. Reprezentaci ze země galského kohouta se sice podařilo smazat dvoubrankové manko, ale na gól Samuela Takáče v čase 38:03 už odpovědět nedokázala a Pavol Reganda ji druhou trefou v utkání definitivně skolil během risku bez brankáře.

Nováček elitní kategorie z Francie odolával Slovensku do poloviny úvodní třetiny, kdy se poprvé prosadil Regenda. Čerstvá posila Mladé Boleslavi z Michalovců nejdříve tečovala Grmanovu přihrávku do pravého betonu Buysseho, vyražený puk si následně přehodila na bekhend a skórovala. Favorit se poté ubránil při Gachulincově vyloučení. Šanci zvýšit měl Roman, ale minul.

V úvodu druhé části kryl Rybár Fleuryho střelu z pravého kruhu a ve 22. minutě zajistil Slovákům dvoubrankové vedení při Crinonově vyloučení kapitán Tatar. Buysse před útočníka New Jersey vyrazil puk po střele nejlepšího kanonýra olympijských her Slafkovského a vicemistr světa z roku 2012 pohotově trefil odkrytou část branky.

Francouzi byli nebezpeční a dokázali odpovědět. Ve 27. minutě se dostal po vhazování mezi kruhy do střelecké pozice Rech a bekhendem překonal Rybára. Následně zamířil Texier do boční sítě a Fleuryho pokus z otočky z mezikruží vyrazil slovenský gólman.

V čase 32:29 už nicméně kapituloval. Do úniku se po Claireauxově šikovném protečování Auvituovy přihrávky dostal útočník Hradce Králové Perret a blafákem do forhendu pokořil Rybára. V 35. minutě ujel Texier a tentokrát na slovenského gólmana nevyzrál.

Vedení se naopak dočkal tým kanadského kouče Craiga Ramsayho. Liška z těžkého úhlu ohrozil Buysseho a z dorážky se prosadil bekhendem Takáč.

Závěrečné dějství bylo opatrnější. Francouzský gólman si poradil s Kristofovou přihrávkou a odolal i v oslabení, které způsobil svou hrou hokejkou v nepovolené zóně. Rybár vyrazil Texierův pokus, v 58. minutě trefil Slafkovský po Romanově přihrávce horní tyčku a vítězství Slováků v závěru pojistil Regenda.

"Měli jsme velmi dobrý začátek, ale ve druhé třetině soupeř zabral a vyrovnal. Udělali jsme nějaké chyby a nabídli Francouzům hodně jasných šancí. Musíme hrát lépe po celý zápas, ale výhru jsme si zasloužili. Celkově jsme spokojení," řekl Regenda webu IIHF.

"Hráli jsme se Slovenskem minulý týden, takže jsme věděli, co očekávat. Mají kvalitní tým, ale předvedli jsme dobrý výkon. Sehráli jsme dobrou druhou třetinu, ale měli jsem příliš mnoho vyloučení a na konci měl soupeř více sil," uznal francouzský obránce Hugo Gallet.

Francie - Slovensko 2:4 (0:1, 2:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 27. Rech (Boudon), 33. Perret (Claireaux, Auvitu) - 11. Regenda (Grman, Miloš Roman), 22. Tatar (Slafkovský, Lantoši), 39. Takáč (Liška, Nemec), 60. Regenda (Slafkovský, Čerešňák). Rozhodčí: Heikkinen (Fin.), Rekucki (USA) - Beresford (Brit.), Seewald (Rak.). Vyloučení: 5:2. Využití: 0:1. Diváci: 3731.

Francie: Buysse - Gallet, Auvitu, Bault, Chakiachvili, Crinon, Thiry, Llorca - Fleury, Texier, T. Bozon - Bertrand, Claireaux, Perret - Boudon, S. Treille, Rech - Leclerc, Ritz, Fabre - K. Bozon. Trenér: Philippe Bozon.

Slovensko: Rybár - Čerešňák, Rosandič, Nemec, M. Ivan, Jánošík, Gachulinec, Grman - Krištof, Lantoši, Tatar - Slafkovský, Miloš Roman, Regenda - Tamáši, Lunter, Pospíšil - Minárik, Liška, Takáč. Trenér: Craig Ramsay.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články