Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Finsko ustálo tlak Slováků i domácího prostředí a po obratu postupuje dál

Slovákům nevyšla proti Finům odveta za porážku v olympijském semifinále v Pekingu. Tentokrát vedli ve čtvrtfinále mistrovství světa v Tampere už 2:0, ale nadějný náskok neudrželi. Suomi otočili výsledek díky dvěma trefám Marka Anttily, obrat dokonal Sakari Manninen a pojistku do prázdné brány přidal Saku Mäenalanen. Po výhře 4:2 si tak Seveřané zahrají doma o medaile, nejprve je čekají Spojené státy.

Slováci vedli po 16 minutách 2:0 po trefách sedmnáctiletého Adama Sýkory a Pavla Regendy. Na přelomu první a druhé třetiny dvěma zásahy vyrovnal Antilla a v 45. minutě dokonal obrat Sakari Manninen. Juraj Slafkovský poté nastřelil tyčku. V samém závěru stanovil konečné skóre do prázdné branky při hře Slováků bez gólmana Saku Mäenalanen.

"První třetinu jsme měli fakt dobrou. Škoda toho gólu na konci, ale nedá se nic dělat," litoval Sýkora první inkasované branky. "Mohli jsme to dneska urvat. Škoda, že jsme to nedotáhli do vítězného konce, byl by to pro mě ještě větší zážitek. Je potřeba na sobě stále makat a věřím, že přijdou úspěchy," dodal sedmnáctiletý střelec, jenž si na turnaji připsal dvě trefy.

Slováci začali aktivně a v deváté minutě se ujali vedení. Lunter ujel podél hrazení, vystřelil a jeho ránu usměrnil do branky tečí ze vzduchu mladý útočník Sýkora. V 16. minutě prohrávali domácí o dvě branky, když Regenda dorazil za záda gólmana Olkinuory Takáčovu střelu.

Úřadující olympijští vítězové snížili v závěru úvodního dějství zásluhou Anttily, který tečoval Frimanovo nahození od mantinelu. Šestatřicetiletý útočník na začátku druhé části vyrovnal. Obránce Nemec při snaze vyhodit puk nahrál přímo Anttilovi a ten z otočky překonal Húsku.

Finové dokonali obrat v 45. minutě. Lehtonen posunul kotouč před branku, Sallinen se ještě neprosadil, ale Manninen už z dorážky uspěl. O čtyři minuty později Slováci málem srovnali, jenže Slafkovský z otočky napálil tyčku. V závěru mohl Anttila při power-play Slovenska završit hattrick, nesobecky však přihrál Mäenalanenovi, jenž stanovil konečný výsledek.

Mistrovství světa v hokeji - čtvrtfinále (Tampere):

Finsko - Slovensko 4:2 (1:2, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 19. Anttila (Friman, Pokka), 24. Anttila, 45. S. Manninen (J. Sallinen, M. Lehtonen), 60. Mäenalanen (Anttila, Björninen) - 9. A. Sýkora (Lunter), 16. Regenda (Takáč, M. Ivan). Rozhodčí: Lawrence (Kan.), MacFarlane - Davis (oba USA), Yletyinen (Švéd.). Vyloučení: 2:1. Bez využití. Diváci: 11 341.

Finsko: Olkinuora - Hietanen, M. Lehtonen, Heiskanen, Seppälä, Friman, Pokka, Ohtamaa, Lindell - Hartikainen, S. Manninen, Mikael Granlund - J. Sallinen, V. Filppula, Rajala - Armia, Lammikko, H. Pesonen - Anttila, Björninen, Mäenalanen. Trenér: Jukka Jalonen.

Slovensko: Húska - Čerešňák, Fehérváry, Nemec, M. Ivan, Grman, Rosandič, Gachulinec, Jánošík - Tatar, Krištof, Slafkovský - Regenda, Miloš Roman, Takáč - Lantoši, Tamáši, Liška - A. Sýkora, Kollár, Lunter. Trenér: Craig Ramsay.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články