Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Důležité bylo udržet koncentraci. Chytat jsem musel do poslední vteřiny, říká Vejmelka

Čisté konto mu znovu uteklo, ale to jej tolik mrzet nemusí. Karel Vejmelka vychytal vítězství nad Norskem (4:1) a po utkání mluvil o tom, jak složité bylo udržet v utkání, kde se soupeř tolik neprosazoval, koncentraci. Do třetí třetiny sice neměl tolik práce, ale o to více se musel mít na pozoru.

Karel Vejmelka s Janem Ščotkou a Jiřím Smejkalem
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Za úvodních 40 minut kryl gólman Arizony jen jedenáct pokusů Norů. "Až tu poslední třetinu jsem tam toho měl víc. Byl to náročnější zápas na koncentraci a bylo důležité být pořád ve střehu. Když nemám dlouho nějaký zákrok, snažím se hýbat a udržet v provozní teplotě. Důležitá je koncentrace. Na začátku moc střel nebylo, a když něco přišlo, nebezpečně to tam lítalo před bránou. Snažil jsem se neudělat nějakou zbytečnou chybu," řekl Vejmelka.

Gól inkasoval při vedení 3:0, krizové chvilky si však prožil hlavně ve druhé třetině, kdy byl náskok českého týmu jen dvoubrankový. A Mathis Olimb zazvonil dvakrát na konstrukci jeho branky, když orazítkoval pravou i levou tyčku. "Trošku jsme se bohužel zatáhli. Díkybohu to nepotrestali, měli jsme trošku štěstí, ale ubránili jsme to. Ve třetí třetině to bylo opatrné, ale hlídali jsme si to," podotkl Vejmelka.

Snažil se nepolevit v koncentraci až do samého závěru, za stavu 3:1 pro český tým byli Norové pořád nebezpeční. "V hokeji se musí hrát do poslední minuty a až někdy v ní jsem věděl, že to můžeme nějak uhrát. V zápase můžou padnout dva rychlé góly a zápas je hned jiný. Snažil jsem se chytat do poslední sekundy," ujistil brzy šestadvacetiletý Vejmelka.

Přestože při debutu na turnaji proti Švédsku neodchytal ani polovinu utkání a po čtyřech inkasovaných gólech ho nahradil Marek Langhamer, užívá si důvěry trenérů. A znovu ho jmenovitě ocenil i kouč Kari Jalonen. "Snažím se dělat, co můžu a maximálně pomoct týmu, abychom nedostávali góly, když na mě něco projde. Je to pro mě trošku jiný styl hokeje, než jsem zvyklý, ale snažím se s tím popasovat a jsem rád, že to vychází," pochvaloval si.

Pro celý tým bylo úlevou, že dosáhl na "povinné" výhry s papírově slabšími soky Lotyšskem a Norskem. "Chceme vyhrát každý zápas a tyhle byly povinnost, abychom je zvládli. Jsme rádi, že se to povedlo. Bylo důležité, že jsme vedli o tři góly, být to 2:1, byl by to úplně jiný zápas. Takhle jsme odskočili na začátku třetí třetiny a hrálo se relativně v klidu," řekl Vejmelka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články