Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Do každého zápasu musíme jít s pokorou. Těším se, říká Zábranský

Roli asistenta si na mistrovství světa ve Finsku odzkouší při prvním utkání nejen Libor Zábranský, ale i Jan Ščotka, kterého vystřídal na pozici kapitána jeho spoluháč Roman Červenka. A stejně jako šestadvacetiletého obránce více než pozice v týmu zajímá samostatný turnaj, se na svoji premiéru v národním realizačním týmu těší šéf brněnské Komety Zábranský. První utkání Češi sehrají od 15:00 proti výběru Velké Británie. Sledovat jej můžete živě na programu ČT sport nebo ČT sport Plus. 

"Příprava byla dlouhá, ale to je hokej, patří to k tomu. Těšíme se, celý realizační tým. Pro mě osobně je to nová zkušenost, nová věc. Ale že bych z toho měl být nervózní, to zase ne. Těším se," řekl Zábranský novinářům.

Prvním soupeřem českých hokejistů bude Británie, podle Zábranského ale není jméno protivníka až tak podstatné. "Musíme se soustředit na vlastní hru a systém. Do každého zápasu musíme jít s pokorou a nic nepodceňovat. Ale něco takového si vůbec nepřipouštíme, že by si někdo dovolil cokoliv podcenit," konstatoval Zábranský.

Podobně jako Kari Jalonen věří, že tým může usilovat o medaili. A za určitých okolností i o tu nejcennější. "Bylo by asi špatně, kdyby sportovec nešel do jakéhokoliv klání s tím, že vyhraje. Nemáme to jinak. Potřebujeme k tomu dobrou práci, dodržovat systém, který se nastavil a taky kopu štěstí. Do každého zápasu musíme jít s pokorou," zopakoval Zábranský.

Již ve čtvrtek bylo zřejmé, že prozatím nebudou zapsáni na turnajovou soupisku obránce David Musil a útočníci Petr Holík s Petrem Kodýtkem. "Kluci tu svoji roli přijali. My jsme samozřejmě rádi, že jsou tady. Čekáme ale ještě na vývoj v NHL. Uvidíme po víkendu," uvedl Zábranský.

Zábranského udivuje Jalonenova pozice na lavičce

Střídačky při plném obsazení mohou působit trochu stísněně, Zábranský si s tím ale hlavu neláme. "Byli jsme tam. Je to tak, jak to je. Je tam méně prostoru pro realizační tým, ale to není nic, co bychom měli řešit," podotkl.

Hlavní kouč Jalonen je navíc zvyklý stát přímo na hráčské lavici. "Přiznám se, že jsem to viděl poprvé. Nedovedu si to moc představit, že bych takhle koučoval já. Bavili jsme se o tom. A Kari říkal, že má takhle větší přehled o hře," dodal Zábranský.

Pro obránce Ščotku to však neobvyklé zas tak není. "Zažil jsem to taky. Když jsem byl menší, trenéři na vsetínské střídačce lítali jak blázni. Mám na to super vzpomínky. Vůbec nevadí, když je trenér takhle u nás. Když jdu na střídačku, radši se ale na trenéry nedívám. Sednu si a vydýchám se, ať jsem připravený na další střídání," uvedl.

Systém, který vyznává finský kouč na reprezentační střídačce Kari Jalonen, mu vyhovuje. "Pro obránce je to docela jednoduché. Pořád se chce, ať jsme u sebe, držíme pět hráčů vedle sebe. Obránce tak má hodně možností na nahrávku, vyhovuje mi to hodně. Už jsme tady delší dobu, tak jsme si zvykli. Není to zase tak složité. A každý, kdo se připojí, to rychle zvládne," řekl Ščotka.

Ščotka uvolnil pozici kapitána Červenkovi

"Že je Roman kapitánem? To ani nebylo potřeba nijak vysvětlovat. Má už za sebou hodně mistrovství a olympiád. Hlavní je, že jsem vůbec tady. Vážil bych si toho, i kdybych byl třináctý obránce. Kdyby mi před rokem někdo řekl, že letos pojedu na mistrovství světa a budu mít navrch na dresu písmeno A, tak bych tomu nevěřil. Smál bych se tomu. Ale jsem za to strašně vděčný," uvedl vsetínský rodák.

Zvýšenou míru zodpovědnosti si však nepřipouští. "Snažím se dělat to samé, co obvykle - neměnit se, být stejný člověk jako vždycky. Já se snažím pořád smát a být svůj. Pozitivní nálada je důležitá na ledě i v životě," prohlásil.

Jako lídr se necítí. "Jen mi nevadí v kabině mluvit. Nebojím se říct svůj názor. Ale jestli je tohle to lídrovství? Možná, nevím," pousmál se Ščotka.

V mužstvu je rovnou šestice hráčů ze stříbrné osmnáctky z roku 2014. "Bavili jsme se o tom s Jirkou Černochem. Vzpomínali jsme spolu na ten turnaj. Jsem strašně rád, kolik z nás je teď v reprezentaci nebo dokonce i v NHL," dodal.


Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články