Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Dietní výhru nad Dánskem trefil tečí v přesilovce Michaelis, Německo nakročilo do čtvrtfinále

Pouhých 13 střel na branku stačilo německým hokejistům k tříbodovému zisku proti Dánsku. Jediný gól nezáživného utkání, které poznamenalo odložení začátku kvůli drobnému požáru v helsinské hale, vstřelil ve 33. minutě tečí v přesilovce Marc Michaelis. Gólman Philipp Grubauer si díky 18 úspěšným zákrokům připsal první čisté konto na šampionátu. Němci mají po čtyřech zápasech devět bodů a jsou na nejlepší cestě do čtvrtfinále.

"Byla to podobná situace jako proti Slovensku, proti kterému jsme vedli 2:1. Takové zápasy mají náboj. Je to větší zábava, než když to je 5:0. Všichni dělali správná rozhodnutí. Vyšla nám přesilovka a oslabení jsme hráli úplně neuvěřitelně. Ve hře pět na pět jsme byli také skvělí a bereme výhru," řekl webu IIHF gólman Seattlu Grubauer.

Oba celky se po pobytu před stadionem a opakované rozcvičce soustředily v úvodní třetině především na pozornou defenzivu.

Německého gólmana Grubauera ohrozil v 16. minutě z úhlu Patrick Bjorkstrand. Za dvě minuty mohl na druhé straně otevřít skóre Seider, jehož střela skončila na horní tyči Dahmovy branky.

V úvodu druhé třetiny ukryl Grubauer v lapačce střelu Meyera, který vyřešil individuálně střelou z pravého kruhu přečíslení.

O chvíli později zůstal Meyer po tvrdém zákroku Jonase Müllera ležet na ledě a pak otřesený zamířil do kabiny.

Ve 24. minutě dostal Kastner u levé tyče puk od Fischbucha na brusle, takže nedokázal úspěšně zakončit.

Při Jakobsenově trestu měl nejdříve možnost Pföderl a vzápětí Noebels zamířil z pozice mezi kruhy do horní tyče.

Na druhé straně ve 27. minutě ztroskotal Ehlers na Grubauerovi. Dánově se potom neprosadili ve své první přesilové hře při vyloučení Jonase Müllera.

Němci, kterým v utkání chyběl zraněný útočník Stützle z Ottawy, se prosadili v čase 32:41, kdy po půlminutě potrestali vyloučení Seveřanů za špatné střídání.

Noebels z pravého kruhu přihrál Michaelisovi, který tečoval puk za Dahma. Dánové svou početní výhodu po Plachtově faulu nezužitkovali.

"Začátek byl těžký, ale po jednom nebo dvou střídáních jsme byli zpět. Byl to velice důležitý zápas pro další vývoj turnaje," řekl Michaelis pro německou televizní stanici Sport1.

Ve 46. minutě měli příležitosti na zvýšení Ehl, Soramies či Pföderl. V polovině třetí třetiny se dostal do nadějné pozice na vyrovnání Scheel, ale dostal se mimo střeleckou pozici a neuspěl ani po objetí branky.

"Někdy to tam padá, jindy ne. Takový je hokej. Myslím, že jsme podali kvalitní výkon. První třetinu jsme zvládli dobře, ve druhé to šlo mírně dolů, ale ve třetí jsme zase hráli dobře. Neměli jsme ale moc šanci. Musíme víc chodit před branku," řekl dánský obránce Oliver Larsen.

Z protiútoku se natlačil před Dahma Ehliz, ale posunul branku a pak teprve do ní poslal puk, takže gól neplatil.

Dánové se sice ubránili při Kristensenově trestu, ale sami se do konce zápasu nedokázali prosadit proti obraně Němců. Změnu stavu nepřinesla ani závěrečná power-play.

"Byli jsme při tom dnešním dění a vyrovnaném průběhu celý zápas maximálně soustředění a připravení. Oba týmy jsou docela defenzivně laděné. Šance jsme ale měli a soupeř taky, takže skóre mohlo být vyšší. Dokázali jsme se dostat do vedení 1:0 a jsme šťastní, že jsme ho udrželi," prohlásil německý obránce Maximilian Kastner.

Německo - Dánsko 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)

Branka a nahrávky: 33. Michaelis (Noebels, Fischbuch). Rozhodčí: Heikkinen (Fin.), Stano (SR) - Davis (USA), Sormunen (Fin.). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. Diváci: 2570.

Německo: Grubauer - Seider, M. Müller, Holzer, J. Müller, Wissmann, Wagner, Bittner - Michaelis, Ehliz, Plachta - Noebels, Pföderl, Fischbuch - Karachun, Schmölz, Loibl - Ehl, Soramies, Kastner. Trenér: Toni Söderholm.

Dánsko: Dahm - Lassen, M. Lauridsen, J. Jensen Aabo, Kristensen, Larsen, N. Jensen, M. Jensen - N. Ehlers, F. Nielsen, Blichfeld - Scheel, Regin, Storm - P. Bjorkstrand, Bau Hansen, Meyer - Aagaard, Jakobsen, Poulsen - Asperup. Trenér: Heinz Ehlers.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články