Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Česko-finský kruh se uzavřel. Co legendární Bubník načal, to trenér Jalonen na MS pečetí

Na mistrovství světa ožily vzpomínky na muže, který pomáhal finské reprezentaci na její cestě mezi světovou elitu. Augustin Bubník vedl Suomi jako trenér a tamní hokej na jeho přínos nikdy nezapomněl, což dokazuje i kniha, která se dočkala finského překladu.

Je nám líto, video expirovalo.
Augustin Bubník načal osudové spojení českého a finského hokeje

Jako hráč dosáhl Bubník na olympijské stříbro i světové zlato, pak se ale stal jednou z obětí vykonstruovaného procesu s hokejovou reprezentací. Když v šedesátých letech převzal finský národní tým, dokázal s ním potrápit favority, třeba na šampionátu v roce 1967 ve Vídni Čechoslováky.

"Co já si pamatuju z dětství, to je, že na ně křičel: 'Brusli, brusli, brusli.' Asi moc nebruslili, ale nakonec se dobruslili až k titulu MS a vítězům OH, takže tohle byl asi ten základ," zavzpomínal syn Gustav Bubník.

Příběh Bubníka i dalších hokejistů, které komunisté uvrhli do vězení, připomíná kniha, která se nyní dočkala i finského překladu. Symbolicky ji pokřtil kouč české reprezentace Fin Kari Jalonen.

"Tátův vztah k finskému hokeji, to, že je členem síně slávy finské i české, že MS je teď ve Finsku a Kari Jalonen je prvním zahraničním a finským koučem na lavičce, to všechno do sebe zaklaplo… Kruh se uzavřel," podtrhl Gustav Bubník.

Současný trenér českého celku Jalonen k českému hokeji i díky Bubníkovi přilnul. "Naposledy jsem ho potkal v roce 2013 v Praze v O2 aréně, šel po chodbě a měl na sobě bundu finské reprezentace, to mě hřálo u srdce. Doufejme, že to jednou Čechům splatím a pak budu chodit v české bundě a budou mě zdravit čeští mladí trenéři," řekl kouč Jalonen.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články