Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Červenka povede české hokejisty na šampionátu jako kapitán

Kapitánské céčko bude mít na hokejovém mistrovství světa ve Finsku na dresu zkušený útočník Roman Červenka. Asistenty mu budou dělat další útočník David Krejčí a obránce Jan Ščotka. Mimo soupisku, na níž bylo dnes zapsáno celkem 22 hráčů, zůstali prozatím zadák David Musil a útočníci Petr Kodýtek s Petrem Holíkem.

Šestatřicetiletý Červenka, jenž obléká ve švýcarské lize dres týmu Rapperswil-Jona, je nejstarším hráčem současného výběru Kariho Jalonena. Finský kouč mu svěřil kapitánské "céčko" stejně jako to udělal i jeho předchůdce Filip Pešán v únoru na olympijském turnaji v Pekingu.

Mistr světa z roku 2010 Červenka se chystá již na devátý šampionát, vedle toho se čtyřikrát představil na olympijských hrách a v roce 2016 nechyběl ani ve výběru pro Světový pohár. Na kontě má už 166 startů za národní tým a 42 vstřelených branek, což je v obou ohledech z týmu, který dorazil do Tampere, bezkonkurenčně nejvíce.

Červenka byl kapitánem mužstva již na Českých i Švédských hrách. V Ostravě i Stockholmu dosáhl reprezentační tým na celková prvenství. Od soboty bude usilovat o ukončení medailového sucha, které trvá od roku 2012. A Červenka se domnívá, že je v silách týmu na některý z cenných kovů dosáhnout.

"Věřím, že máme dobrý tým. Šance na úspěch určitě je. V posledních zápasech jsme ukázali, že kvalitu máme. Doufám, že vstup do turnaje bude podobný jako výkony v posledních zápasech přípravy," přál si Červenka.

Vedle trojice brankářů, kterou tvoří Karel Vejmelka, Marek Langhamer a Lukáš Dostál, zapsali trenéři na soupisku sedm obránců a 12 útočníků. Na vývoj v zámořské NHL, kde finišují bitvy v 1. kole play-off, budou čekat zástupci domácí extraligy Musil, Kodýtek a Holík.

Jako další možné posily připadají do úvahy útočníci David Pastrňák s Tomášem Noskem, kteří budou s Bostonem odvracet v noci na pátek hrozbu vyřazení s Carolinou. Tým útočníka Martina Nečase vede 3:2 na zápasy. Ve stejné situaci jako Bruins jsou i bek Jan Rutta a útočník Ondřej Palát s Tampou Bay proti Torontu. Jediná prohra ukončí sezonu i Dallasu s Radkem Faksou či New York Rangers s dalším útočníkem Filipem Chytilem.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články