Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Bronzový kapitán Červenka: Nešlo to podle našeho scénáře, ale věřili jsme sami v sebe

Roman Červenka prožil bodově nejúspěšnější šampionát. V kariéře jich absolvoval devět a teď v šestatřiceti letech zaznamenal pět gólů a dvanáct přihrávek. Už během turnaje ovšem prohlašoval, že individuální výkony nejsou tak podstatné, to nejdůležitější je úspěch týmu. A ten se dostavil. Byť se reprezentace musela zvedat po těžké semifinálové porážce 1:6 a v bitvě o bronz s USA dohánět dvougólovou ztrátu. Na tým je kapitán hrdý, o víru ani v těžké chvíli nepřišel.

"Věřili jsme sami v sebe. I když jsme předváděli výkony nahoru dolů, medaile byla pořád cíl. Po včerejším nepovedeném zápasu (s Kanadou) jsme si řekli, že to musíme hodit za hlavu a připravit se na dnešek a odmakat to," prohlásil spokojený kapitán po památné výhře 8:4.

Poslední cenný kov přivezli Češi před deseti lety. Poté přišla řada hořkých porážek. A k další nebylo daleko, když Američané po dvou třetinách vedli 3:2. "Všichni víme, jak to je, že medaile dlouho nebyla. O motivaci nebylo třeba mluvit. Říkali jsme si, že máme dvacet minut, necháme tam všechno a nějak to dopadne," podtrhl Červenka.

Dopadlo to až neuvěřitelně. Bilance poslední části 6:1 pro Česko. Výhra to byla ovšem vydřená, přiznal zkušený útočník. "Nešlo to podle našeho scénáře. Otáčet takový zápas a zvládnout to, se cení o to víc," uvedl Červenka, který k velkému obratu v poslední dvacetiminutovce přispěl gólem na 4:3.

Trefil se rychle ranou po buly a poté nechal naplno průchod svým emocím. "S věkem to člověk vnímá jinak. Ví, jak je těžké se dostat do takového zápasu a o medaile vůbec hrát," dodal Červenka.

Šrámy, nervy, únava. Ale stálo to za to

Hokejisté mají za sebou další obzvláště náročnou sezonu. Jako vždy mistrovství světa nikoho nešetří, na což částečně doplatili také Američané, kteří dohrávali v obraně v hodně osekané sestavě. Češi toho měli také dost.

"Šrámů i nervů je hodně. Kdybyste viděli, jak doktor opichoval injekcemi půlku týmu, abychom to dneska zvládli pohromadě. Ale tohle za to stojí," uvedl útočník Jakub Flek, který s týmem strávil od začátku přípravy celých devět týdnů.

"Sešla se nám tady úžasná parta, úžasná rodina. Jsem rád, že jsme to za celý národ zvládli. Tohle je pro všechny doma," dodal úsměvy hýřící Flek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články