Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Blümel: Se Švédy jsme dostali facku, teď to bylo dělo. Máme ale silný tým a znovu vstaneme

Místo nápravy nedělní porážky se Švédy přišel šok. Národní tým zabředl po historické prohře 1:2 po nájezdech s Rakouskem do problémů ještě o něco více. Matěj Blümel přesto věří, že svěřenci kouče Kariho Jalonena se z nich dokáží vyhrabat. Podílet se na tom však musí podle mladého útočníka všichni hráči.

Matěj Blümel
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Jestliže jsme říkali, že se Švédy jsme dostali facku, tak teď jsme dostali dělo. A už záleží jen na nás, jestli vstaneme, překonáme to a půjdeme dál. Já věřím, že tým máme tak silný, že vstát ještě můžeme a obrátíme to v náš prospěch," řekl Blümel.

Nepovedený start do turnaje probouzí vzpomínky na únorový krach na olympiádě v Pekingu, kde se český tým poprvé v historii nedostal na velkém turnaji ani do čtvrtfinále.

"Zatím ještě nejsme ani v půlce skupiny, myslím, že na něco takového je ještě brzy. Troufnu si říct, že tohle nikdo nemá v hlavě, ale je to těžké. Zítra si odpočineme, dostaneme do sebe ten drajv a budeme proti Lotyšům daleko lepší a živější, budeme bojovat o každý puk a když budeme tohle všichni dělat, ten zápas můžeme vyhrát," prohlásil odhodlaně Blümel.

Tým působil navenek mdlým dojmem. "Nesedím nahoře (na tribuně), nevím. Je těžké to hodnotit. Je třeba možné, že by mohla víc žít střídačka, mohli bychom se víc podpořit. Zase to ale beru tak, že jsme pořád na mistrovství světa a chceme tu všichni odevzdat totální maximum v každém zápase. Z plánovaných deseti zápasů ale můžeme sedm prohrát a rychle také skončit. Myslím, že teď je pořád čas, aby si každý sáhl do svědomí a řekl si, co může udělat lépe, abychom příští utkání vyhráli," uvedl Blümel.

Jediný vstřelený gól by však byl málo proti jakémukoliv soupeři. "S tím zakončením se pojí to, že jsme se málo tlačili do brány. Za mě jsme to moc chtěli přehrávat, dávat krásné góly, což ale úplně nešlo, protože oni hráli v malém boxu s pěti hráči před bránou, potom tohle nejde. I tady z toho se musíme poučit. A poučení je z toho takové, že když vystřelíme mimo tento prostor, tak i z těch střel můžeme dát gól. Když půjdeme do brány, můžeme tečovat, něco se může odrazit... Když s tímhle začneme, tak věřím, že se to otočí," nastínil Blümel.

Zarážející bylo, že Češi soupeře, jehož v přípravě ve třech zápasech třikrát porazili, nijak nepřehrávali. Nešlo o zápas, v němž by jen střelci neměli svůj den a pálili šanci za šancí.

"Přišlo mi, že jsme Rakušany přehrávali první dva zápasy v přípravě, trošku vyrovnanější už to bylo v Ostravě a dnes to byl vyrovnaný zápas. Jestli chceme dostat Česko tam, kam v hokeji patří, tak nemůžeme hrát s Rakouskem takovýhle zápas," přitakal Blümel.

Samostatný český tým ztratil s Rakouskem vůbec poprvé. "Tohle nijak nevnímám. Prostě jsme prohráli zápas. Pro mě jediný rozdíl oproti porážce se Švédskem je ten, že dnes jsme získali alespoň bod. Jestli chceme udělat nějaký úspěch, což věřím, že všichni chceme, tak prostě musíme teď vyhrát každý zápas a uvidíme, na co to bude stačit," podotkl Blümel.

Sám však cítí, že mužstvu něco schází. "Chybí jedna věc, kterou neumím úplně popsat. Když ale porovnám naše výkony z Ostravy a ze Švédska oproti dnešku, tak tam opravdu něco schází. Máme den na to, abychom zjistili, co to je," uzavřel Blümel.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články