Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Američané šetřili síly na čtvrtfinále, přesto Nory zdolali

Týmu Spojených států se na světovém šampionátu ve Finsku začíná vyplácet zapojení zámořských posil na poslední chvíli. V závěrečném utkání základní skupiny mistrovství světa Američané zvítězili nad Norskem 4:2, přičemž o dvě vstřelené branky se postarali Ryan Hartman a Matt Boldy, spoluhráči z Minnesoty Wild. USA se ve čtvrtfinále utkají se Švýcarskem, pro Nory turnaj skončil.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání USA - Norsko

Karty byly před utkáním rozdané jasně. Pozici si mohli vylepšit pouze Norové, Američané naproti tomu měli místo mezi nejlepší osmičkou jisté a posunout se nikam nemohli. Hrálo se tak ze všeho nejvíc o čest. Američané začali výrazně lépe a už ve čtvrté minutě otevřel skóre Hartman. V osmé minutě navíc přidal druhý gól Boldy. Snížit mohl vzápětí Johannesen, ale Swayman byl proti.

"Myslím, že jsme začali trochu lajdácky. Také jsme měli být efektivnější a dostat puk vícekrát do jejich branky," uvedl norský útočník Martin Rönnild. "I tak jsem ale na celý tým moc hrdý. Během turnaje jsme se pořád zlepšovali a končili jsme nakonec na dobré úrovni hokeje," dodal Rönnild.

Od druhé třetiny strážil místo něho brankoviště Američanů Mann. Ten už ve 23. minutě inkasoval poté, co Hughesovu chybu potrestal Martinsen.

Kuriózní situaci přinesla 26. minuta. Rönnild inkasoval tvrdou ránu do kolena a na střídačku skákal po jedné noze, Američané přečíslení využili, jenže Lettieri skóroval o brusli ležícího rozhodčího, který těsně před ním v blízkosti brankoviště upadl. Shodou okolností se tak navíc stalo do stejné branky, v níž skončil Hagou nastřelený puk odrazem od sudího v utkání Norů se Švédy. Ani tentokrát tak nemohl být gól uznán.

Velkou šanci měl po chvilce Galchenyuk, ale Haukeland ho dokázal vychytat. Stejně dopadl po nádherné individuální akci Gaudette. Ve 29. minutě ale Meyers po výborné souhře přece jen přidal třetí gól zámořského celku. Ken Andre Olimb mohl snížit, ale neuspěl.

Hned zkraje třetí třetiny Jakobsson po vyjetí zpoza branky našel Roksetha a ten, byť zakončoval z nelehké pozice z úhlu, snížil na rozdíl jediné branky. Seveřané se pak hnali za vyrovnáním a bylo patrné, že by se s Tampere rádi rozloučili překvapivým vítězstvím. Mann ale držel těsné vedení favorita.

Norský výběr měl velké štěstí při oslabení po Hagově prohřešku. Na konci 56. minuty napálil Schmidt v početní výhodě tvrdou ranou horní tyčku, vzápětí Gaudette z kruhu trefil znovu brankovou konstrukci. Dvě minuty před vypršením základní doby byl Haga blízko vyrovnání, ale Mann byl proti. Prázdnou branku pak při power-play Norů trefil Farrell.

"Cítíme se dobře. Posledních pár zápasů jsme odehráli v dobré formě. Hrajeme čím dál lépe pospolu. Není to vždycky o tom, kdo hraje proti vám. My se pokaždé naplno soustředíme na svou vlastní hru. A teď jsme v dobré formě," pochvaloval si útočník vítězů Adam Gaudette.

Skupina B (Tampere):

USA - Norsko 4:2 (2:0, 1:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 4. Hartman (Galchenyuk, Lafferty), 8. Boldy (Galchenyuk), 29. Meyers (L. Hughes, Kuhlman), 60. Farrell - 23. Martinsen (Haga, Röymark), 42. Rokseth (Jakobsson, Trettenes). Rozhodčí: Ingram, Lawrence - Chaput (všichni Kan.), Synek (SR). Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 5435.

USA: Swayman (21. Mann) - Seth Jones, Megna, Peeke, Schmidt, L. Hughes, Barber, Lafferty - Boldy, Hartman, Galchenyuk - Gaudette, Tynan, Bellows - Kuhlman, Meyers, Farrell - Watson, Lettieri, Hayden. Trenér: David Quinn.

Norsko: Haukeland - Johannesen, Lilleberg, Krogdahl, Nörstebö, Rokseth, Kasastul, Klavestad - K. Olimb, M. Olimb, Fladeby - Martinsen, Haga, Röymark - Hoff, Trettenes, Jakobsson - Salsten, Brekke Henriksen, Rönnild. Trenér: Petter Thoresen.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články