Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

MS vydělá desítky milionů, další šampionát už za osm let?

Praha - Mistrovství světa končí podle prezidenta Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) Tomáše Krále nečekaným úspěchem. "Jsem přesvědčený, že to bylo nejlepší mistrovství v historii. Myslím si, že bylo velmi přátelské a v příjemné atmosféře," řekl Král. I díky rekordní návštěvnosti skončí rozpočet šampionátu v zisku v řádech desítek milionů korun, česká republika se proto bude ucházet o pořádaní dalšího turnaje dříve, než se původně plánovalo - ideálně v roce 2023.

Trenér Vladimír Růžička na lavičce české hokejové reprezentace
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

"Díky všem, kteří se kolem toho nadřeli. A to nejsou desítky, ale tisíce lidí. Od hlavních organizátorů až po dobrovolníky. Zasloužili se o pohodu. Nepotkal jsem člověka, který by nadával," řekl šéf českého hokeje.

Rozpočet MS byl s ohledem na kurz eura a řadu proměnných položek stanoven na 650 až 700 milionů korun a zástupci ČSLH od začátku tvrdili, že základním cílem je neprodělat. Teď mají jistotu, že vydělají. "Čísla máme jen velmi hrubě, nechci spekulovat. Ještě spoustu věcí doplácíme, určitě ale vyděláme částku v řádech desítek milionů," přiznal Král.

Tomáš Král: "S průběhem mistrovství jsem absolutně spokojený. Nikdo z nás nečekal, že všechno takhle klapne. Měl jsem různé skryté obavy, aby se něco nestalo. Jsou věci, které nejde ovlivnit, jako jsou nějaké výhružky, telefonáty nebo výtržnosti."

Krále potěšil i fakt, že Česko získalo zpět rekord v počtu diváků, kteří MS navštívili. Bělorusko tak bylo v čele jen rok. "Rekord nebyl prvoplánovitý. Co se stalo, to jsem nečekal. V Ostravě se vyprodávaly zápasy, které by mě nikdy nenapadlo, že se vyprodají. Obrovský kompliment fanouškům. Souvisí to s tím, jak bylo mistrovství připraveno. Přispěli k tomu ti dva blázniví králíci, kteří lidí táhli, a atmosféra byla úžasná," ocenil maskoty Boba a Bobka.

Crosbyho táhla samotná Praha

Úspěch šampionátu a divácký zájem souvisel i s kvalitou týmů, které do Prahy a Ostravy přijely. V kádru Kanady byl například hvězdný Sidney Crosby, za Rusko hrál Jevgenij Malkin, za Česko Jaromír Jágr nebo Jakub Voráček. "Kanaďané například říkali, že táhla Praha. Zájem přijet měl sám Crosby," řekl Král.

Předešlé MS Česká republika pořádala v roce 2004, tentokrát však další kandidaturu podá dříve než na turnaj za jedenáct let. "Naše šance (na úspěch při kandidatuře) se v každém případě zvyšují. Zaběhnutý cyklus bychom chtěli asi o tři roky posunout," uvedl Král. Myslí si, že ideální by byly roky 2022 nebo 2023. V prvním případě se však bude konat zimní olympiáda a hokejové MS tudíž není tak atraktivní.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články