Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

MS v Rusku? V žádném případě, ujistil Bříza. Šampionát je nutné zrušit na základě vyšší moci

Květen bude hokejově nezvykle chudý, přijde s největší pravděpodobností i o tradiční mistrovství světa. Finální rozhodnutí o šampionátu ve Švýcarsku, jehož konání ohrožuje pandemie koronaviru, ze strany Mezinárodní hokejové federace v úterý nepadlo. Proč ještě IIHF nezrušila turnaj? Situaci přiblížil český zástupce v její radě Petr Bříza, s nímž vedl rozhovor šéfkomentátor ČT sport Robert Záruba.

Petr Bříza
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Všichni vrcholní představitelé IIHF jsou se zrušením smíření a počítají s ním. Prezident René Fasel či viceprezident Kalervo Kummola se vyjádřili, že si za současných podmínek nedovedou pořádání turnaje v Curychu a Lausanne představit.

Tak v čem je potíž? Rozhodnutí musí přijít tzv. z "vyšší moci", aby mohla být vyplacena pojistka. "Ani jako rada IIHF nemůžeme rozhodnout. Princip vyšší moci může uplatnit jen vláda Švýcarské konfederace, popřípadě ve spolupráci s jednotlivými kantony," řekl Bříza v rozhovoru pro ČT sport v Síni slávy Českého hokeje.

Opatření proti šíření nemoci způsobené virem COVID-19 podnikla samozřejmě i vláda ve Švýcarsku a čeká se na další vývoj v této zemi. "Restrikce tam platí do 19. dubna, což dává otázku, proč nemůžeme rozhodnout o akci, která se koná 8. května. Musíme počkat. Samozřejmě probíhá intenzivní komunikace se švýcarskou vládou ze strany organizátorů turnaje i IIHF," sdělil Bříza.

"Komunikujeme jednoznačně. Žádný národní tým se totiž nemůže zodpovědně připravovat po sportovní stránce. Nicméně musíme počkat, až přijdou další kroky od národních autorit. Všichni čekají na rozhodnutí švýcarské spolkové rady, kdy definitivně dojde k tomu, že šampionát bude v rámci vyšší moci zrušen," přidal pětapadesátiletý funkcionář.

Pomoc nabídla i Ruská hokejová federace s tím, že by se elitní turnaj odehrál v Soči. "Nikdy to nebude na stole, v žádném případě. Buď se bude hrát ve Švýcarsku v plánovaném termínu, nebo se musí šampionát zrušit. Nemáme bohužel žádnou jinou možnost tuto akci odložit, nebo jako jiné soutěže hraní přerušit," připomněl Bříza.

Finanční ztráty uhasí pojistka

Vedení IIHF se pochopitelně zaobíralo také finanční stránkou, když se hrát ve Švýcarsku nebude. "Ztráta by neměla být žádná, pokud bude uplatněna pojistka. Organizátoři IIHF si zaplaťpánbůh pojistku platí dopředu. Roční náklady na pojistku jsou kolem 250 tisíc švýcarských franků. V současné situaci se vyplatí a má cenu zlata," upřesnil bývalý reprezentační brankář výši pojistky. Ta činí v přepočtu přes 6,5 milionu korun a zajistí, že nebudou fatální škody ani při zrušení ostatních turnajů spadajících pod IIHF.

Včera se rozhodlo pouze o zrušení všech ostatních turnajů pod tím elitním. Tedy nižší divize šampionátu v dubnu a květnu v Lublani (skupina A) a v Katovicích (skupina B). Celkem se odvolalo šestnáct turnajů.

Kdo se účastnil telefonní konference a rozhoduje o osudu MS?

- zástupci 16 účastníků MS
- kompletní kancelář a vedení IIHF
- rada IIHF s 11 členy
- organizátoři MS
- zástupci marketingové společnosti Infront
- zástupci pojišťovny

A kde se poté budou konat na letošek připravované turnaje? "Bude velká debata ohledně toho, jestli budou stejní organizátoři. Myslím si, že je to sportovně jednoduché. Prakticky se zmrazí sezona 2019/2020 a naváže se na ni od září příštího roku. Musí se ale počkat, až nejhorší pandemie povolí a IIHF bude moct normálně pracovat. Nyní byly všechny legislativní otázky do 30. června zrušeny. Když nebude mistrovství světa, nebude ani kongres, který každoročně rozhoduje o tom, kam se jednotlivá MS přidělí," prohlásil Bříza.

Zatím IIHF počítá jen s kvalifikačním turnajem na zimní olympijské hry v Pekingu v roce 2022. "Poslední turnaje olympijské kvalifikace jsou v plánu od 20. srpna dál. Doufejme, že začnou. Zbytek patří do pravomoci kongresu," uvedl Bříza.

IIHF je blízko podpisu lukrativní smlouvy

Mimo současnou krizi vyhlíží Mezinárodní hokejová federace pozitiva do budoucna a peněžní injekci skrz příjmy z marketingu. "V minulém roce jsme vytvořili skupinu šesti lidí, kteří vyjednávali cirka devět měsíců o možnosti prodloužení kontraktu se společností Infront. Smlouva s platností od roku 2023 do roku 2033 už prošla formálním projednáním v kongresu. Čeká se jen na podpis detailní verze v příští týdnech," povídal trojnásobný šampion extraligy a také vítěz federální ligy se Spartou.

"Hodnota kontraktu je 505 milionů švýcarských franků. Pomůže zvednout odměny pro týmy, které se účastní velkého mistrovství světa. Pomůže i rozvoji hokeje jako takového," přidala legenda pražského klubu.

V době této krize se také nabízí dříve zmiňované úvahy udělat MS výjimečné a pořádat ho například v lichých letech. "Když se podívám patnáct, dvacet let zpátky, jako hráč jsem si s touto myšlenkou pohrával. Roland Garros a Wimbledon jsou ale také každý rok. Odpověď je jednoduchá. Jde o fantastickou hokejovou show za účasti statisíců fanoušků z celé Evropy. Před pěti lety například v Praze 741 tisíc diváků. Jde o vrchol každé hokejové sezony a proč se připravovat o něco, co živí celé hokejové hnutí?" dodal Bříza.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články