Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

MS 2015 zná své logo, svaz na šampionátu nechce prodělat

Praha - Dominantním znakem loga hokejového mistrovství světa, které se v roce 2015 uskuteční v Praze a Ostravě, bude dvouocasý lev držící hokejku. Jeden ze státních symbolů České republiky je umístěn ve spodní části loga a je vyveden v červeno-modrých barvách. 

Logo MS 2015
zdroj: ČTK

"Základní tvar loga je daný manuálem mezinárodní federace. Oslovili jsme několik grafických studií, která poslala návrh, a nakonec jsme vybrali tento. Hlavně jsme chtěli, aby to bylo přehledné," uvedl prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král.

Kvůli striktním pravidlům Mezinárodní hokejové federace (IIHF) dokonce některá velká grafická studia ani návrh nechtěla vytvořit. "V minulosti byla součástí loga většinou figurka hokejisty, to jsme nechtěli. Připadaly nám všechny stejné," řekl Král, který bude podle pravidel IIHF zároveň předsedou organizačního výboru.

Představitelé ČSLH zatím neprozradili, jakou podobu bude mít maskot šampionátu. V roce 2004, kdy se hokejové MS naposledy konalo v Česku, jím byl lvíček Tomík. "Naším prvotním nápadem bylo, aby to byl krteček. Nevyšlo to ale kvůli autorským právům, která jsou s ohledem na dědické vztahy složitá," uvedl Král. Přiznal ale, že svaz už je blízko konečnému rozhodnutí. "Ještě ho ale nechceme prozradit. Jedná se ale o českou záležitost," dodal Král.

Hokejový šampionát se v roce 2015 v Praze a Ostravě uskuteční od 1. do 17. května a bude se jednat o jubilejní desátý vrcholný turnaj na českém, respektive československém území. Jisté je, že český národní tým bude hrát v pražské skupině a slovenský v ostravské. Konkrétní složení skupin bude ale známo až po skončení nadcházejícího mistrovství světa v Minsku. Oproti roku 2004 se v Ostravě uskuteční i dva čtvrtfinálové zápasy. Boje o medaile se odehrají v pražské O2 areně.

Představení loga pro MS 2015
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Svaz počítá s obratem 470 milionů, vstupenky budou stát v řádu stokorun

"Oproti roku 2004 raketově vzrostly náklady na pořádání mistrovství, což pro nás není moc příznivé. Například tehdy bylo akreditovaných sto novinářů, příští rok v Minsku jich bude 470. To jsou obrovské náklady," uvedl Král. Změnily se ale například i daňové podmínky v České republice, kde vzrostla sazba DPH z pěti na aktuálních patnáct procent.

"Musíme si s tím nějak diplomaticky a citlivě poradit. Souvisí to i s cenou vstupenek. I zkušenosti z posledních dvou šampionátů nás vedou k tomu, že je potřeba vše pečlivě zvažovat," poukázal Král na fakt, že na letošním i loňském MS mělo Finsko a zejména Švédsko problém se slabou návštěvností.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokejové MS 2015 už má své logo

Peníze získané z prodeje vstupenek jsou prakticky jediným příjmem pořadatelů, o marketingová práva se totiž stará partner Mezinárodní hokejové federace (IIHF). "Je to alfa a omega rozpočtu mistrovství," podotkl generální sekretář ČSLH a místopředseda organizačního výboru MS 2015 Martin Urban.

Ceny vstupenek na zápasy v Praze a Ostravě budou stanoveny až po šampionátu v Minsku, po kterém bude určeno složení skupin. Jisté je, že český tým bude hrát v Praze a v Ostravě se představí slovenská reprezentace. "Nechtěli bychom dopadnout jako Švédové, kteří museli jít v průběhu mistrovství s cenami výrazně dolů," řekl Urban. Na zápasy základních skupin by vstupenky měly být k dispozici v cenách řádově stovek korun, na vybrané duely ale přesáhnou tisícovku. Na play-off budou podle Urbana ceny srovnatelné s šampionáty v posledních letech.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články